Lightning GT: Британската светкавица може да удари догодина

Когато преди две години бе показан първият прототип на Lightning GT, медиите не отделиха кой знае какво внимание на това събитие. Вероятно защото последните 70 години ясно показват, че производството на бутикови автомобили във Великобритания не е особено витално начинание. Безспорно скепсисът към този проект е много силен. Просто защото е много смел.

От GT Magazine

Преди две години новосъздадената британска компания Lightning показа прототип на спортен електромобил с изключителни характеристики. За първия си модел (с тематичното за нас име) GT, представителите на компанията амбициозно обявиха, че ще ускорява до 100 км/час за по-малко от 5 сек., ще има автономност от 250 км. и ще може да се зарежда за 10 минути. Тогава медиите не отделиха кой знае какво внимание на това събитие, вероятно защото последните 70 години ясно показват, че производството на бутикови автомобили във Великобритания не е особено витално начинание. Безспорно скепсисът към този проект е много силен. Просто защото е много смел.

През 2007 година се създава компанията TLCC, която има за цел да реализира бутиков електрически суперавтомобил в GT сегмента. Целта е колата да носи със себе си класическия британски стил на този клас и да вдигне летвата по отношение на луксозна изработка, престижен дизайн и изключителни технически характеристики. Машината ще се продава под марката Lightning, която ще бъде първият нов играч за последните 60 години в британския луксозен клас.

Lightning GT ще разчита на задвижващите възли от престижен немски производител. Предвид обявеното задно предаване, става дума за BMW или за Mercedes. Електромоторите ще бъдат два и ще осигуряват обща мощност от 400 к.с. За въртящият момент се твърди, че ще бъде 3300 Нм, но ние приемаме тази цифра изключително скептично, при положение, че тя е с 50% по-висока от въртящия момент на който и да е от най-мощните влекачи, които кръстосват европейските магистрали в момента. Но със сигурност ще е кошмарно висок.

Един от отличителните белези на този автомобил е дизайнът. Той изглежда наистина добре и ни напомня по малко за Aston Martin и за умиращите TVR. Lightning GT разчита на нетрадиционно оформление на задната част, която включва изключително дълъг капак на багажника и задно стъкло с обратен наклон. Джантите са със задно осветяване, също като свръхтунингован Hummer на хип-хоп звезда от Източния бряг. Но в контекста на електрическия суперавтомобил, този пиниз не изглежда чак толкова натрапчив.

Lightning GT ще бъде произвеждан в Coventry Prototype Panels в тираж от 250 бройки годишно. Това е каросерийната компания, изпълнявала поръчки за Aston Martin, Bentley, Spyker и Rolls-Royce.

Изключителното в този супер електромобил ще бъде батерията. Тя ще се доставя от американската фирма Altairnano и е изградена от литиев титанат. Сравнително ново съединение за акумулаторите, което е популярно със способността си да ги зарежда до 90% от капацитета им в рамките на 5 минути. В случая на Lightning GT, обещанието е пълно зареждане за 10 минути, но само ако зарядната станция може да осигури нужното електричество. С трифазен ток зареждането отнема 5 часа, а със стандартен битов контакт – 15 часа. Възможно е колата да се поръча със 18 киловатово зарядно, което да привежда батериите в готовност за рекордните два часа и половина. И нещо наистина важно – литиево титанатните батерии не съдържат опасния за природата графит. Т.е. не стои ключово важният въпрос какво се случва с умрялата и замърсяваща природата батерия на иначе екологичния Prius.

От производителя на акумулаторните батерии Altairnano твърдят, че тяхната продукция има жизнен цикъл от 12 години и ще осигурява минимум 80% от капацитета си след 15 хил. цикъла на зареждане и разреждане. В случай, че Lightning GT преминава през тази процедура всекидневно, батериите ще са заминали след 42 години. Добър хоризонт!

От TLCC официално обявиха, че колата им ще влезе в продажба от 2012 г. И вече са събрани предварителни заявки на стойност 3 млн. паунда. При цена от около 180 000 лири бройката, това означава 17 заявки, комбинирани с предплата от 4 000 лири.

Всичко това звучи най-малкото интригуващо. То може да се случи. А може и да не се случи. Може и да се случи, но за кратко. И Lightning да се превърнат в тесен абзац в голямата автомобилната история. Но си струва да не го пропускаме.

More from Бранимир Николов
Новият Форд Мустанг вече е в България
Дилърите на Moto Pfohe приемат поръчки за легендарното щатско „пони“. По неофициална...
Read More