Nissan Juke: Мопсчето

Нисан Джук 1,6 DiG-T e малко, възгрозно и свръхенергично автомобилче. Пълни душата със 190 турбо коня и те забавлява с интелигентна 4х4 система. Отначало те е срам да се покажеш с него, после не ти пука. Жените го харесват по същата причина, поради която харесват и мопсовете. С времето със сигурност ще го заобичаш. Защото радва, забавлява и пълни душата. Също като мопсовете

Мопсът е малко куче с характер на голямо такова и е гарнирано гарнирано с относително уродлива физиономия. Свръхенергичен, поради което на моменти може да бъде досаден. По неизвестна за нас причина, жените го обожават. Ние виждаме в него стайно куче с тъжни очи, каквито щяха да бъдат и нашите, ако имахме съдбата на стайно куче. От друга страна, както мопсът, така и всяко друго куче в своята същност е мила гадинка. Която с времето ще започнеш да обичаш. Защото ти пълни душата, забавлява те и ти прави приятна компания.

Също като Нисан Джук 1,6 DiG-T. Малко, възгрозно и свръхенергично автомобилче. Пълни душата със 190 турбо коня и те забавлява с интелигентна 4х4 система. Отначало те е срам да се покажеш с него, после не ти пука. Жените го харесват по начина, по който харесват и мопсове.  Това е усещането, което дава най-малкият всъдеход на Нисан. За нещо малко, жизнено и с характер, подходящ за по-големи размери.

Отвън

На картинка дизайнът на Нисан Джук е потресаващ, на живо не толкова, а отвътре почти не се забелязва. За разлика от предницата, силуетът е наистина готин с леко агресивна средна линия. Освен, че е красива, извивката над задните калници има приятно присъствие в огледалата за обратно виждане. Комбинацията от мигачите, оформени като фаровете на спортиста 350 Z и кръглите фарове, разположени дълбоко в бронята дава мопсовата физиономия на тази кола.

Отвътре

Джук е построен върху платформата на компактните модели на алианса Renault Nissan – Микра, Ноут, Кюб, Туинго, Клио и Модус. Въпреки забележимото си присъствие на пътя, пространството е една идея по-малко отколкото очакваш. Достатъчно широка отпред, учудващо удобна за високи хора. Отзад обаче нещата са други, тъй като скосеният таван си казва думата. Подлакътник е екстрата, която смело може да се добави, но от друга страна идеята и духът на тази кола не предполагат да се подпираш докато я караш. Седалките са истински удобни и (ключово важно!) не изморяват при дълъг път. Смелият дизайн от екстериора на Нисан Джук намира формите си в централната конзола, поставките за чаши и вратите. Багажникът е микроскопичен, особено в 4х4 версията – малко над 200 литра обем.

На пътя

Жизнен 1,6 литров турбобензинов двигател със 190 к.с. може да предложи много ентусиазъм и не малко възможности. В по-малка и по-лека кола този двигател ще бъде една много симпатична истерия, каквато всеки би си причинявал с удоволствие. Скоростната кутия е безстепенна CVT, която може да симулира 6 предавки в режим Sport, превключвани както автоматично, така и на ръка. Между другото Nissan е марката с най-устойчив афинитет към тази технология – CVT трансмисиите могат да се намерят в почти всеки един модел на марката от последните 15 години като размера на колите с такава скоростна кутия варира между Микра и Мурано. Разходът на гориво при Джук е около 10 л./100 км., което е приемливо за малък турбодвигател и машина с тегло от 1441 кг.

Както казват каратеките, силата е нищо без контрол. Интелигентното двойно предаване се справя отлично със задачата си и превръща завоите в истинско забавление. 4х4 системата прехвърля до 50% от въртящия момент на задните колела, като в зависимост от пътните условия този процент може да варира за всяка една от гумите.

Виж видео:

Интересното

Камерата за обратно виждане е почти стандарт за Нисан. Тя се включва автоматично при вкарването на задна скорост. Освен това, Джук има G-Force Meter, който мери страничното ускорение в завоите. Заедно с резливия звук на двигателя (проверен естествено в тунел) имаме многозначително намигване към турбогодзилата Nissan GT-R, но истински паралел в тази посока не може да бъде сериозен. Двигателят оживява истински при активиране на режим Sport и усещаш придърпването на предавки, които всъщност не съществуват.

Освен това се продава като топъл хляб. Японците са планирали да правят по 1300 бройки месечно, но само за първите 4 месеца след старта на производството са събрали около 50 хил. поръчки.

Неприятното

Задните спирачки се чуват отчетливо при освобождаването им, разни духчета живеят и в интериора. Пукането на разни пластмасови чаркове не е изключение за Нисан Джук, но не е и правило. Въпреки това е смущаващо за чисто нов автомобил, макар и минал няколко хиляди километра в тежка експлоатация от журналисти. Предният капак има отчетлив резонанс при крейсерска скорост върху неперфектните български магистрали. Малки точици ръжда върху корпуса на гърнето след само 6 хил. км.

Необяснимото

Не се предлага в 4х4 версия с дизелов двигател.

Става или не?

Ако си твърдо решен, че ще похарчиш 47 хил. за малка бензинова турбоджипка с характерен дизайн – Нисан Джук определено става. Смислен и запомнящ се съперник на Mitsubishi ASX, KIA Soul и Toyota Urban Cruiser. Но в този бюджет могат да влязат много по-смислени и също толкова запомнящи се автомобили. Включително с марката на Nissan.

Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
Играта на играчките
Откакто конските впрягове напуснаха каретите, автомобилът постоянно се усъвършенства и развива. Макферсона,...
Read More