Caterham SP/300R тежи 600 кг. и струва 60 хил. паунда …

... освен това е първият нов автомобил на британската марка от `94-та година насам. Без да броим факта, че Caterham произвеждат само автомобили, базирани върху дизайна на Lotus 7, създаден от сър Колин Чапмън в средата на миналия век. Досега... Моделът SP/300R е строго пистова машина, която няма да има достъп до обществените пътища.

… освен това е първият нов автомобил на британската марка от `94-та година насам. Без да броим факта, че Caterham произвеждат само автомобили, базирани върху дизайна на Lotus 7, създаден от сър Колин Чапмън в средата на миналия век.

Досега… Моделът SP/300R е пистова машина, която няма да има достъп до обществените пътища. Двуместната каросерия е създадена в сътрудничество с Lola, които дълги години правеха шасита за Ф1 и Инди.

Колата е задвижвана от турбиниран двулитров Duratec двигател на Ford. Максималната му мощност ще е в диапазона на 300-те конски сили, които в комплект с ниското тегло ще ускоряват Caterham SP/300R от 0 до 100 км/час за около 2,5 сек. Скоростната кутия е полуавтоматична, а максималната скорост е в зоната на 270-те км/час.

Като технически консултант на проекта, Lola са избрали конфигурация от алуминиева тръбна рама с надлъжно монтиран, разположен пред задния мост двигател. В името на перфектната аеродинамика, дъното на Caterham SP/300R е съвършено гладко а за притискането на колата към пистата помагат предния сплитър и огромно антикрило отзад.

Панелите на каросерията могат да се вдигат с една ръка, за лесна и бърза проверка на маслото или пък настройка на шасито. От Caterham твърдят, че това се случва за първи път в този клас. Британската компания вече приема поръчки за състезателната кола на стойност 60 хил. лири, като тиражът й ще бъде 25 бройки годишно.

Tags from the story
, , , ,
More from Бранимир Николов
Audi Quattro: 30 години „напредък чрез техника” изглеждат великолепно
Когато навършиш 30 години, можеш да се напиеш като казак, да духнеш...
Read More