Peugeot 508: Френски парфюм с аромат на Волфсбург

Peugeot 508 е перфектната служебна кола. Определено представителна, впечатляващо икономична, повече от удобна и на много добри цени. Но тя е с две идеи по-скучна, отколкото един голям французин трябва да бъде. В нея няма нищо помпозно, нищо изключително. Сърцето на френския лъв вече бие в честотата на немския бюргер VW Passat. И това е някак тъжно ...

Red Hot Chilly Peppers са една от любимите банди на музикалните директори в радиата. Това е защото групата забива алтернативни рок парчета, особено приятни за слушане в колата и харесвани от широк кръг слушатели. Песните им не натягат прекалено, но в никакъв случай не са и отпускащи. Албумът, с който идва голямата слава на Red Hot е Blood Sugar Sex Magic. Той буквално чупи чартовете и от него излизат великолепни сингли като Give It Away и Under the Bridge. Следващият албум на групата е One Hot Minute, но той няма особен успех. След него обаче, Red Hot издават Californication и това е дискът, който връща групата в отбора на големите.

Подобна е и историята на големите френски седани. Някога бяха истински хитове, напоследък по-скоро не им се получава. Но Peugeot пробват да ги върнат обратно в играта, доминирана от немците. Опитът на французите за голямото завръщане се казва 508. Той заменя едновременно два неуспешни за френската марка модела в лицето на 407 и 607. Peugeot сливат двата сегмента и правят предложение, което ги обединява. С което се пробват да постигнат ефекта на Red Hot Chilly Peppers – силно, слабо, силно.

БГ Автоблог няма да прогнозира дали ще им се получи, но за сметка на това ще ти организира една приятната разходка с Peugeot 508.

Отвън

Жил Видал е новият шеф дизайнер на Peugeot, чиято първа задача беше да освежи корпоративната идентичност на марката, а втора – да подготви новия 508. Който (за щастие!) раздели френското лъвче с огромните хищни предници и изпънати до крайност фарове. И определено даде по-уравновесено излъчване на новите модели Peugeot. Очаквано, 508 е по-голям от предшественика си (точно с 10 см. до 4,79 м.) и това се вижда с просто око, за разлика от по-ниското с 35 кг. тегло. Жалко, че задните светлини изгубиха характерната линия на пежата от 80-те и 90-те години. 508 е страхотен повод тя да се върне, но очевидно, дизайнерите имат друго мнение по въпроса.

Отвътре

Голяма, учудващо голяма кола. За разлика от 407, новият модел е гостоприемен и за пасажерите отзад. Вторият ред седалки вече е удобен не само за мини мадами и хипофизни джуджета. Големи и високи мъже пътуват спокойно отзад без никакви ограничения в пространството за краката и с достатъчен простор за главата. За шофьор с по-нестандартни габарити е малко предизвикателство да постигне личното си удобство в милионите комбинации от позиции на волана и електрическите седалки. Но мисията е напълно възможна, особено благодарение на седалките, чиято дължина може да се регулира.

Освен това премиум амбицията на Peugeot с модела 508 е повече от видна с изобилието от „гъдели”, които машината предлага. Ел. регулируема лумбална опора, седалки с функция за масаж, компенсиращ вибрациите на двигателя електрически механизъм върху предния мост, безконтактен ключ, 4 (!) зонов климатроник, електрическа ръчна спирачка и т.н. глезотии, характерни за немските премиум предложения.

Зад волана

БГ Автоблог се пробва с няколко версии, някои от които обадиха впечатляваща икономичност (под 3 литра дизел моментен разход при 90 км/час за 1,6 HDi със 110 к.с.), но нито една, дори и GT версията с 2,2 литров HDi (204 к.с.) не е истински динамична. Спортният дух вероятно ще пристигне с купе версията и V6 бензиновия двигател, който все още не се предлага.

На пътя Peugeot 508 дава усещане за относително лек автомобил, но това далеч не е така. Големият френски лъв споделя техника с авангардния Citroen C5, който е пословичен с колосалната си маса. Окачването е стегнато (отпред – псевдо макферсън за всички модели, без GT, където е макферсън с двойни носачи; отзад – мултилинк за всички модели) и не кореспондира с нашите представи за плавната возия на голям френски седан. Една от приятните изненади, които Peugeot 508 поднася се състои в това, че преминаването през дупките не е съпроводено с отчетлив тропот на гумени тампони, както повелява традицията при Opel и Toyota (например). а движението по паваж е нетипично за България удоволствие.

Интересното

Малко тъгуваме, защото 508 е по-близо до немското излъчване на VW Passat, отколкото до нестандартния френски почерк на Citroen, Renault и Peugeot. При GT версията (само с 2,2 HDi), в предния мост има механизъм, който влиза в резонанса на двигателя и обира вибрациите при празен ход. Гигантски багажник (545 л.), регулируем приток на въздух към радиатора. Над километража се отваря дисплейче, върху което се изписва текущата скорост, както и кръстовищата, на които трябва да се завие в случай, че в навигацията е вкаран маршрут.

Необяснимото

Peugeot 508 не се предлага в нито един оттенък на червения цвят. Вносителите от София Франс Ауто обещават, че могат да решат този проблем с поръчка. Старт/стоп бутона е разположен отляво на волана, където (ако си спомняте) е контактния ключ при Ладите.

Става или не

Peugeot 508 е перфектната служебна кола. Определено представителна, впечатляващо икономична, повече от удобна и на много добри цени (между 36 и 62 хил. лв. с ДДС). Това е и много добър семеен автомобил с разкошни дизели и изключителен вътрешен обем. Невъзможно е да съжаляваш, че си направил този избор!

Но тя е с две идеи по-скучна, отколкото един голям французин трябва да бъде. В нея няма нищо помпозно, нищо изключително. Сърцето на френския лъв вече бие в честотата на немския бюргер VW Passat. Нестандартността и смелостта отстъпват пред рационалното и ефективното.

И това е някак тъжно.

More from Бранимир Николов
KIA GT: Наблюдавайте я
Преди 20-на години най-невзрачните автомобили на пътя бяха корейските Hyundai и KIA....
Read More