Pagani Huayra: Богът на вятъра

Цялата кола е конструирана така, че да има поведението на крило на самолет, което променя своята форма в зависимост от търсения ефект. Това става чрез подвижни аеродинамични компоненти, по един във всеки ъгъл на Pagani Huayra. Всеки един от тях може да бъде индивидуално контролиран от електрониката. Така се управлява не само силата на притискане при ускорение и спиране, но тя може да бъде употребена и за стабилизиране на колата при високоскоростен завой.

Това е автомобилът, който ще замени супер-колата-за-милион-евро Pagani Zonda. Той ще дебютира на предстоящия автосалон в Женева, където ще бъде официално представена от Орацио Пагани, аржентинецът зад едноименната италианска компания.

Проектът с кодовото име С9 има търговското име Huayra, което не знаем как се произнася, но пък знаем какво означава. На езика кечуа, който се говори от около 10 млн. души в Южна Америка huayra означава бог на вятъра.

С новия си автомобил, Pagani продължава партньорството си с AMG и получава от поделението на Mercedes-Benz обновена версия на познатия 6 литров V12. Той отново е снабден с две турбини, като ще се произвежда в две версии – еддна с мощност от 700 к.с. и друга с 30 к.с. повече. И докато блокът на двигателя ще бъде същия като при Mercedes-Benz SL 65 AMG Black Series, Pagani поставя различни цилиндрови глави, бутала, турбини и колектори. Така се постигат по-малка турбо дупка и още по-нервен педал на газта.

Засега няма официална информация за динамичните характеристики на Pagani Huayra, но според слуховете тя ще набира за 3,3 сек. и ще постига максимална скорост от 370 км/час. Неизбежната трудност с контрола върху сцеплението ще бъде преодолявана благодарение на тристепенен тракшън контрол, произведен от Bosch. Скоростната кутия е 7-степенна от XTRAC – британската компания, доказана с реномето си на предпочитан доставчик на трансмисии, диференциали и други възли за машините във Формула 1, WRC, сериите Le Mans и т.н.

С Huayra, Pagani за първи път ще покажат врати тип „пеперуда”, които също като цялата каросерия са изработени от карбон. Тя е разположена върху тръбна рама, произведена от комбинация от титан и карбон. При евентуален удар, тази технология допуска известна еластичност на конструкцията, без това да повлияе на нейната цялостна здравина. От италианската компания твърдят още, че цялата кола е конструирана така, че да има поведението на крило на самолет, което променя своята форма в зависимост от търсения ефект. Това става чрез подвижни аеродинамични компоненти, по един във всеки ъгъл на колата. Всеки един от тях може да бъде индивидуално контролиран от електрониката. Така се управлява не само силата на притискане при ускорение и спиране, но тя може да бъде употребена и за стабилизиране на колата при високоскоростен завой.

Впечатляващо! За цената, която също ще е впечатляваща все още няма информация.

Tags from the story
, ,
More from Бранимир Николов
5 МНОГО красиви детайла
Красотата е навсякъде около нас, но успяваме ли винаги да я забележим?...
Read More