Spyker: А един руснак върти едни пари

Откакто се появи на хоризонта, малката компания Spyker Cars се отличаваше с ексцентричност. Първо, тя се появи като възродител на никому известна автомобилна марка. Това се случи в държава, която не е популярна точно с производството и дизайна на автомобили. Второ, малко след появата си, Spyker Cars създаде и собствен отбор във Ф1. Трето, малките Spyker, които през миналата година са продали всичко на всичко 37 автомобила успяха през същата 2010 г. да купят SAAB.

Холандската компания Spyker Cars продава бизнеса си със спортни автомобили на британската CPP Global Holdings Ltd, каросерийна компания, базирана в Ковънтри, Великобритания. Британците доставят шасита и панели от каросерията за Spyker и придобиват клиента си срещу 15 млн. евро в брой и други 17 млн. в случай, че Spyker Cars излезе на печалба. Така в Холандия остава контролът върху марката SAAB, която Spyker придобиха по-рано тази година.

Кои точно са Spyker?
Откакто се появи на хоризонта, малката компания Spyker Cars се отличаваше с ексцентричност. Първо, тя се появи като възродител на никому известна автомобилна марка. Това се случи в държава, която не е популярна точно с производството и дизайна на автомобили. Второ, малко след появата си, Spyker Cars създаде и собствен отбор във Ф1. Очаквано, това начинание просъществува един сезон, след което отборът се трансформира във Force India. Трето, малките Spyker, които през миналата година са продали всичко на всичко 37 автомобила успяха през същата 2010 г. да купят SAAB. И то часове преди в детройтските офиси на GM да се реши, че шведската компания ще бъде ликвидирана.

Какво всъщност остава зад кадър?
По време на миналогодишната сага с покупката на SAAB от Spyker стана ясно, че пред сделката има огромен проблем. И той е собствеността на руския милиардер Владимир Антонов в Spyker Cars. Предполагаме, че след дебело подчертаване от Вашингтон, американските продавачи от GM изразиха притеснения относно произхода на руските капитали. И за да подпишат продажбата на SAAB, поискаха Антонов да се изтегли от собствеността си в Spyker. Изумителното е, че той го направи, след като неговата банкова група Convers Group осигури голяма част от $74-те млн., които холандците платиха за SAAB.

Явно Антонов много е искал това да се случи, за да се откаже (макар и формално) от инвестицията си в Spyker. Това, което прожекторите не фокусират в сделката със Spyker Cars е собствеността на купувача. Крупен инвеститор в британската CCP Global Holdings е … Владимир Антонов.

Очевидно едни руснаци въртят едни пари. С каква цел, не е много ясно. Но е ясно, че един руски олигарх веднъж инвестира в компания, от която е принуден да се изтегли в името на супер изгодна сделка, финансирана от него. По-късно, Антонов вади нова порядъчна сума в милиони евро, за да придобие част от фирмата, която е бил принуден да напусне.

Явно проектът за спортен автомобил с емблемата на Spyker е много важен за руснака. Толкова, че да мотивира изливането на много милиони.

More from Бранимир Николов
Ford Edge: Всъдеходът, създаден за теглене
Глобалните компании знаят отлично, че добрите продажби идват с локални продукти. По...
Read More