Фабриката на Фиат в Лингото: Тестова писта на покрива

В случай, че някога ти е попадал FIAT 124 Sport Spyder, Topolino/500 или почти всеки Фиат, произведен между 1923 и 1970 година, е много вероятно той да е навъртял първите си километри именно на този покрив. Там се изпитва качеството на работа в петте етажа под него.

Когато през 1923 г. фабриката на Фиат в Лингото е завършена, тя мигновено се превръща в легенда. Тогава сградата е истински футуризъм на индустриалната архитектура. И предлага спираловидна поточна линия, при която частите и панелите влизат от първия етаж, а готовите автомобили излизат от последния. Освен това заводът има уникална и днес тестова писта на покрива. На която милиони Фиатчета са навъртали първите си километри.

След Първата световна война, Фиат държи 80% от пазара на автомобили в Италия. Всичко за компанията се развива отлично, с изключение на една излязла от контрол комунистическа стачка и Фиат върви с уверени крачки към разширяването си. Част от тази стратегия е и строежът на най-модерния автомобилен завод, който светът е виждал дотогава. След завършването й през 1923 г., фабриката в Лингото се превръща в символ на италианската индустрия. Единствено Ривър руж, заводът на Форд в Детройт е можел да се мери с фабриката на Фиат.

5-етажната сграда в Лингото е била една от първите, чиято конструкция е разчитала основно на подсилен бетон. На покрива има овална писта с два виража и дължина на правите около 500 метра. Завоите са повдигнати с конструкция от бетонени подпори, истинска рядкост за времето си.

Тестовата писта на покрива не е бляскав каприз на автомобилната грандомания, а интегрирана част от производствения процес. Уникалната спираловидна поточна линия води процеса по раждането на един автомобил в посока нагоре, етаж по етаж. Всеки от тях е специализиран по важна част от сглобяването на колата. Това, което започва като изходни материали и компоненти на първия етаж се превръща в чисто нов, работещ автомобил, който навърта прави първите си километри на тестовата писта на покрива. Там се изпитва качеството на работа в петте етажа под нея.

В случай, че някога ти е попадал FIAT 124 Sport Spyder или Topolino/500 или почти всеки Фиат, произведен между 1923 и 1970 година, е много вероятно той да е навъртял първите си километри именно на този покрив. Заводът в Лингото е давал голяма част от продукцията на Фиат през тези години. Слевд близо половин век усърдна експлоатация, фабриката остарява морално и спираловидната поточна линия не пасва на съвременните техники за производство на автомобили.

28 години след затварянето й, е много възможно да си помислиш, че това е един от многото изоставени фабрики по света. За щастие, сградата в Лингото няма тази съдба. Тя е изцяло обновена и превърната в нещо като мол с магазини, кина, конферентен център и малък мотел. Дори и пистата на покрива е недокосната, използвана предимно като място за срещи на автомобилни клубове и като туристическа атракция.

По jalopnik.com

 

More from Бранимир Николов
6 добри БГ Авто събития, заради които 2015-а си струваше
И тази година си отива като откъснат лист от календара, но ние...
Read More