Infiniti Essence: Есенцията на скоростта

Бъдещият собственик на Essence ще се характеризира с изключителна самоувереност, лишена от цинизъм. „Той или тя ще бъдат повече интелектуален герой, отколкото обикновен успешен бизнесмен”, казват от компанията

Слуховете по адрес на Infiniti, че ще поемат ръкавицата на суперавтомобилите хвърлена в лицето им от Lexus (с LF-A) и Acura (с NSX) стават все по-упорити. Те са гарнирани с информацията, че евентуалната бъдеща кола на Infinity ще бъде с техниката на Nissan GT-R и с формите на изключителния концепт Essence. По тази причина решихме да дръпнем прожектора именно върху този прототип и да припомним за неговата изключителност, както и за фурора, който предизвика на автосалона в Женева точно преди две години.

От японската марка твърдят, че когато са започнали работа върху задачата за изключително GT купе с логото на Infiniti са имали съвършено ясна представа не просто как ще изглежа, а как ще структурират една кола, която ще бъде икона. Бъдещият собственик на Essence ще се характеризира с изключителна самоувереност, лишена от цинизъм. „Той или тя ще бъдат повече интелектуален герой, отколкото обикновен успешен бизнесмен”, казва Франсоа Банкон – мениджър „Планиране модерни продукти”. Бъдещите купувачи няма да имат нужда да демонстрират себе си пред другите, те ще са на нивото, при което другите ги следват. Те ще са лидерите в своята област и това няма да е тайна за другите.

Със затаяващ дъха дизайн и перфектни пропорции Infiniti Essence печели всеки, който харесва автомобилите. Но тя не носи агресията на бруталната мощ, тя е изтънчена покана от инженерно вдъхновение. Скулптура, съчетаваща модерният спортен автомобил с хилядолетното усещане на японската култура за баланс и премереност.

Торпедото, както може да се очаква от Infiniti е изключително дълго, докато задната част е компактна. Заедно с вълната, която свързва мускулестите арки над калниците, Essence се вписва в схемата на класическия спортен автомобил без да прави ретро закачки. Цялото остъкляване е с много по-различни форми от това, което сме свикнали да виждаме. Дори и в предсерийни прототипи и концепции.

Един от най-готините детайли в екстериора са въздуховодите зад предните спирачки. Обикновен елемент, решен от две вплетени линии, напомнящи на падаща вода. Формата им е цитат от „канзаши” – специална фиба, която японките носят, когато са облечени в кимоно. Други линии са вдъхновени от играта с четката в класическата японска калиграфия. Накратко, Essence представя естетиката на японската култура през призмата на съвременно GT. Действително е за интелектуалци.

Интериорът е минималистичен, ергономичен и фокусиран върху това да осигури на водача пълен контрол върху автомобила. Кабината е асиметрична и е разделена на две зони, оформени от голяма извита конзола, промъкваща се между седалките и сливаща се с таблото. Пространството около шофьора е решено изцяло в черно, докато пасажерското е в земно червено. Отсечен в дъното волан и гигантски оборотомер, подобен на хронометър са основните акценти пред водача. Там няма хай-тек изпълнения, има чиста отдаденост към движението. Малка закачка е аналоговият часовник в центъра на таблото, под който са разположени контролите за музиката, климатика и т.н. Всичко това е доминирано от екстремно къс скоростен лост, увенчан с алуминиева топка.

Задвижването на Essence трябва да отговори на изключително високи очаквания, ако марката Infiniti действително желае да даде своя дефиниция на чистото удоволствие от шофирането. Преди две години концептът беше представен с 3,7 литровия V6 двигател, познат от Nissan 370 Z, но подсилен с два турбо компресора и нова система за директно впръскване на горивото до мощност от 440 к.с. Към това се добавя и електромотор, благодарение на който Infiniti Essence разполага с два пъти повече въртящ момент от подобна машина с бензинов двигател. Той добавя други 160 к.с. в силовия тракт на концепта и черпи електричество от литиево йонна батерия, разположена в багажника.

Толкова за красивата идея, която все още не е реалност.

More from Бранимир Николов
Новата Шкода Супърб: Супер ли е?
Българският автомобил на годината за 2016 г. е голям, просторен, добре сглобен...
Read More