Една щатска забрана и 8 коли, за които тя не важи

Парадоксално, но в страната на неограничените възможности има изумителни ограничения. Като забраната за притежание на автомобили, които не са сертифицирани за продажба в САЩ. Заради нея, хиляди американци точат лиги по европейски и японски автомобили, които никога няма да имат в родината си. Също като истинското еспресо, те са недостъпни в САЩ.

Неадекватни законодателство и нормативна уредба има навсякъде, но само в полицейски държави те се прилагат особено настойчиво. Парадоксално, но в страната на неограничените възможности има изумителни ограничения. Като забраната за притежание на автомобили, които не са сертифицирани за продажба в САЩ.

Заради нея, хиляди американци точат лиги по европейски и японски автомобили, които никога няма да имат в родината си. Също като истинското еспресо, те са недостъпни в САЩ.

Забраната

Националната агенция за сигурност на автомобилния трафик, както се нарича местния регулатор, забранява притежанието и съхранението на несертифицирани автомобили. За да се легализира една кола в САЩ, нейният вносител (като нова) трябва да докаже, че тя отговаря на местните изисквания за екологичност и сигурност, както и да я подложи на краш тестове. Много машини, предназначени за азиатския и европейския пазар не са минавали през тази процедура. И те са „персона нон грата” в САЩ.

Плодът

По тази причина, всеки регистриран от щатската полиция опит за притежание на нелегален автомобил като Nissan Skyline например, води до тлъста глоба. При повторно нарушение е възможен затвор, а унищожаването на автомобила е неизбежно. Така, най-автомобилната нация в света не може да се наслади на една модерна и прекрасна Alfa като Brera например. Или пък на изключителността на един хидравличен Citroen. Нито на пъргавостта на купе като VW Scirocco. Те просто са забранени! Също като протестите пред парламента в София.

Въпреки всичко, щатските власти великодушно галят колекционерите на ретро автомобили и допускат внос и притежание на коли с възраст над 25 години, за които се предполага, че са с потенциална колекционерска стойност и не могат да осигурят всекидневна експлоатация.

Пролуката

Също като при граматическо правило в английския език и тук имаме изключение. То е под формата на специален списък, в който са включени изключителни машини, смятани за технологично изключителни и исторически ценни. Този списък включва малък брой машини от crème de la crème на автомобилната индустрия. Всъщност, всеки който може да инвестира време, търпение и средства може да кандидатства за включване на желаната от него кола във въпросния списък. Но това далеч не означава, че тя няма да бъде отхвърлена. Дори и да отговаря на друго симпатично, но задължително условие – километражът на колата трябва да показва пробег по-нисък от еквивалента на 2500 мили.

Изключенията

1987–1988 Porsche 959

Един от шедьоврите на Porsche, тази кола е сред първите суперавтомобили с 4х4. На нейната база по-късно се появява Carrera 4. Освен това е вероятно единствената кола, която се е състезавала както в рали Париж – Дакар, така и на 24-те часа на Льо Ман. Има победи и в двете.

1984–1985 Peugeot 205 Turbo 16

От нея са произведени само 200 екземпляра за цивилна употреба, нужни според правилника на FIA за хомологация на всяка една кола в група В. За разлика от всички други 205-ци, двигателят на тази е пред задния мост. Има 4х4 системата на състезателния вариант, но мощността на двигателя е близо два пъти по-ниска – 197 к.с.

1997–1998 Mercedes-Benz CLK-GTR

Също като горните две коли и тази е произведена само за хомологация на състезателен автомобил. Mercedes-Benz CLK-GTR Coupe участва в GT сериите и вади впечатляваща статистика на резултатите. От 22 старта, колата печели 17, толкова са и пол позициите. Най-бързите й обиколки са в 14 състезания. Цената й като нова е била $1 547 620, което я прави най-скъпата кола за времето си. Естествено, султанът на Брунея има една такава.

1988–1991 BMW Z1

Сигурно има и по-лятна кола в света, но в момента не се сещаме за нея. BMW Z1 е симпатичен двуместен роудстър, произведен в почти бутиковите 8000 екземпляра. Малката машинка радва със 170 к.с., идващи от 325i версията на BMW E30. От там са и скоростната кутия, както и предното окачване. Но вратите са уникални за Z1. Те не се отварят встрани или нагоре, а потъват в каросерията. И леко напомнят за породистите английски роудстъри, чиито врати могат да бъдат демонтирани с два болта.

1992–1994 Jaguar XJ220

Това е суперавтомобилът с разочароващо тъжна съдба. Мисията на този Джаг е да се изправи срещу Ferrari F40 и Porsche 959. Ултимативните машини на 80-те е трябвало да бъдат победени от този британец, способен да развие 350 км/час. През `88 г. майсторите от Ковънтри обявяват цена от $580 хил. за Jaguar XJ220, който е трябвало да бъде с V12 двигател и 4х4. Много клиенти заплащат искания депозит от $80 хил., а по-късно им се предлага машина с V6 турбиниран двигател и задно предаване. Очаквано, те се чувстват измамени. Въпреки 542-те к.с. на XJ220, колата влиза в автомобилната история като най-красивото разочарование. Нещо подобно на друсаната с барбитурати Мерилин Монро…

1990–1992 Lotus Omega

Това е приказката за грозното патенце, преживяна от днешния дъргел и някогашен баровец, 20 годишната Opel Omega. Магьосниците от Lotus взимат 3 литровия бензинов двигател на Omega и го украсяват с по-голям и по-здрав колянов вав, с повече работен обем, с две турбини Гарет Т25 и воден интеркулер. Резултатът са 382 к.с., овладявани от по-голям диференциал от австралийската марка Holden, 6-степенна скоростна кутия от Corvette и специални гуми Goodyear със знака Ω (Омега) върху тях.

2004–2005 Maserati MC12

Още един уникат, който е законно да се притежава в САЩ без да отговаря на условията за това. Технологично базиран върху Ferrari Enzo, от него са произведени 55 бройки, 5 от които не са били предназначени за продажба. Това Мазерати е било създадено като хомологация на състезателен болид от GT1 сериите на FIA. Именно моделът МС12 е този, с който марката с нептуновия тризъбец подновява участието си в моторните спортове след 37 годишно прекъсване. Наистина ценна машина.

1993–1998 McLaren F1

За него е изписано много, но ние ще повторим двата най-важни факта. Най-скъпата и най-бързата кола на своето време. Това е McLaren F1. Филигранен атмосферен чук в турбо епохата на 90-те. Има по-добро съотношение мощност/тегло, отколкото съвременното Ferrari Enzo. Но струва много повече. продавал се е за близо 1 млн. долара, днес всеки McLaren F1 струва поне 2 млн. Очаквано при тираж от 106 бройки.

Пълен списък със всички изключения

More from Бранимир Николов
Nissan GT-R: Няма такава несправедливост!
Евтиният убиец на 911 Turbo се оказва плашещо скъпо удоволствие. Преди година...
Read More