5 наистина странни автомобила от Женева 2011

Поредната куха класация, чийто плюс този път е присъствието на коли, за които никой не иска да пише. Те са странни, те са различни, те са характерни. И приличат на нищо подобно. А като казваме странни, имаме предвид странни като това да кръстиш дъщеря си Кабриолета. Да, лице с такова име живее в България...

5. De Tomaso Deauville

Тази марка е отговорна за една плакатна красавица, красила много момчешки стаи и много гаражи. De Tomaso Pantera беше една от ултимативните супер коли на 70-те и 80-те години.

Но това са славните години, през които малката италианска компания за спортни автомобили имаше собствен отбор във Ф1 и притежаваше марките Maserati и Moto Guzzi. Днес, De Tomaso отново търси място под слънцето, не може да се отрече – с крайно неподходящ автомобил. Deauville е насочен към сегмента на представителните седани като BMW 5, Audi и A6 Mercedes-Benz Е-класа.

За да предизвика някакво раздвижване около себе си, De Tomaso Deauville трябва да предложи много повече от изначало грешни пропорции.

4. Fornasari Thor

Наистина странно и изключително приятно присъствие в зала Палекспо. Италианският производител на автомобили в по-бутикови серии от тези на Lamborghini предложи гигантска играчка за порастнали момчета. Thor е нещо средно между плажно бъги, всъдеход за експедиции и влекач на лодка върху ремарке.

Тази мултифункционалност не е случайна, тъй като Fornasari Thor е проектиран да изпълнява различни задачи. От експедиции по суша, през спасителни операции до брониран автомобил за нуждите на жандармерията. За да се справи с тях, машината е оборудвана със система за нощно виждане, криотехника за транспорт на органи, противоминна система и 7,62 мм картечница.

3. Renault Captur

Французите от Renault отново демонстрираха смелост, този път с концепцията Capture. Която виждаме като френският прочит на Nissan Juke.

Режията описва автомобила като спортен всъдеход, който може да предложи на двама души всичко необходимо за двама пътешественици. Това, което знаем, но не ни казват в прав текст е, че за производствения модел ще останат много малко от смелите линии в концепцията Capture.

Междувременно можем да се насладим на чистата дизайнерска лудост, която предлага този прототип на Renault.

2. Rinspeed BamBoo

Швейцарецът Франк Ридеркнехт и неговата компания Rinspeed са абонирани за класацията за най-странни автомобили. Ever. Техните прототипи винаги са дръзки и уникални. Но понякога страдат от прекалената си „нарочност”. Вероятно защото формата губи функционалност, когато доминира над съдържанието.

BamBoo е поредното електровозило, което в този случай е предназначено за приказно богатите собственици на вили на френската Ривиера. Симбиозата между голф количка и летен автомобил определено води до нещо наистина странно.

1. Morgan Three-wheeler

Триколката на Morgan e безапелационният лидер в класацията на най-странните автомобили от Женева 2011. С едно колело по-малко, но с голяма преднина.

Някога Morgan са били известни със своите триколки, по-късно ги знаехме като колите с дървено шаси, а днес са популярни с единствения си модел Aero. Триколката на Morgan беше сред най-атрактивните машини на автошоуто в Женева. За това помогнаха (естествено) трите гуми, ретро формите, блестящата в хром и никел предница, военната боя и самолетните шарки.

Дизайнът е толкова ретро, че ако не са дисковите спирачки, бихме видели в Morgan Three-wheeler отдавна забравено возило от първата световна война. Всъщност, първообразът му е точно от тогава. Както и концепцията за двуцилиндров, V-образен мотор, разположен между предните две гуми.

More from Бранимир Николов
Bertone Manitde ще бъде произведен в 10 екземпляра
Вторият екземпляр от суперавтомобила на закъсалата дизайнерска и каросерийна фирма беше продаден...
Read More