Топ 6: Най-секси ретро автомобила според сп. Playboy

Рядко свързваме списание Playboy с нещо за четене, но между страниците със звездни цици и засукани плеймейтки изпадат страшни материали. Като този със 6-те най-секси ретро автомобила. Никакви забележки към подбора на класики от средата на миналия век, а цветните графики на колите направо отнасят глави.

Рядко свързваме списание Playboy с нещо за четене, но между страниците със звездни цици и засукани плеймейтки изпадат страшни материали. Като този със 6-те най-секси ретро автомобила. Никакви забележки към подбора на класики от средата на миналия век, а цветните графики на колите направо отнасят глави.

BMW 507 Roadster
$720 000

Автомобил повече за показване, отколкото за настъпване, 507 Роудстър е най-скъпата кола в селекцията. Тя се е произвеждала едва 3 години, продадена е в само 254 екземпляра, от които днес са останали 240. Цената му от 9 хил. долара е била равна на два кадилака. А дизайнът му е на граф Албрехт Гьортц, нарисувал и легендата Nissan/Datsun 240Z. Освен това, БМВ 507 Роудстър е първият сериен автомобил с V8 двигател с алуминиеви блок и глави.

Jaguar E-Type Coupe
$65 000

Е-Тайп катапултира Ягуар под светлината на прожекторите и то малко преди Beatles. Може да се каже, че тази кола стартира британската културна инвазия от 60-те години на миналия век. С безумно красива каросерия, за нея авторите на сп. Car and Driver казват, че „най-много биха искали да притежават от всички, които са тествали”. Междувременно, Ню Йоркският музей на модерното икуство си купи една такава и я изложи в залата за дизайн. И днес, Ягуар нямат по-красив модел от този Е-Тайп.

Pontiac Tempest Le Mans GTO
$60 000

Когато звездата на Понтиак Джон Де Лореан трансплантира огромен V8 двигател в компактния (за щатските разбирания) Темпест, той прескача правилата на GM за работния обем в автомобилите, които произвежда. GTO се появява през `64-та, в годината на дебюта на Mustang. Тези две машини са първите muscle cars на Съединените щати. С 4-те си карбуратора и 325 к.с. е бил подходящ за силов тунинг и когато един такъв Tempest GTO регистрира ускорение от 0-100 км/час за под 5 секунди, продажбите скачат нагоре.

Chevrolet Bel Air Nomad
$100 500

Двувратото комби на многотиражния Бел Еър е истински щатски култ. Двуврат товарен автомобил със спортни възможности е манджата с грозде, която американците обожават. 234 к.с. от V8 двигател и тристепенен автомат с къси предавателни числа са били интригуващи между `55 и `57 г. След това Шевролет произвеждат Номад във версия с 4 врати – кофти новина за ентусиастите, добра новина за колекционерите.

Ferrari Dino 264 GT
$100 000

С котешката си осанка, малкото 264 Dino никога не е носило емблемата на Ferrari. Носеща името на малкия син на Енцо Ферари, колата е била продавана и рекламирана като „почти Ферари”. Тя обаче е печелила точки със средно разположен двигател, монтиран напречно. Мощността е била 195 к.с. и е идвала от 2,4 литров V6 двигател, а трансмисията е 5 степенна, със синхронизатори на всички предавки. Купето е изключително красиво и в момента може да се намери за около 100 хил., 50% по-висока е цената за кабриото GTS.

Chevrolet Corvette Sting Ray
$55 000

Това е най-лъстивият Корвет правен някога. Инжекционът в комплект с V8 двигателя превръщат малкото купе от булеварден автомобил в истинска спортна машина. Уникалният заден прозорец, разсечен на две части живее само една производствена година, поради което тези издания днес са истински ценни.

От Playboy

More from Бранимир Николов
Неделна киновечер: Голямата победа (1972)
Драмата със сценарист Дончо Цончев е забъркана по проверена рецепта, съдържаща съперничество,...
Read More