Шефове в Renault-Nissan се борят с катастрофи и измами, връщат бонусите си

Индустриалният шпионаж е особено симпатична тема за журналистите. Задължително е свързана с грандиозен скандал, който няма как да остане незабелязан, като от своя страна скандалите задължително са свързани с по-големи тиражи и повече телевизионен рейтинг.

Индустриалният шпионаж е особено симпатична тема за журналистите. Задължително е свързана с грандиозен скандал, който няма как да остане незабелязан, като от своя страна скандалите задължително са свързани с по-големи тиражи и повече телевизионен рейтинг. Шпионската сапунка между отборите на Ferrari и McLaren във Ф1 от сезон 2007 е доказателство за това. Тя приключи с едно уволнение, а година по-късно легендарният Рон Денис се оттегли от Формула 1.

Това обяснява защо прожекторите бяха насочени към Renault-Nissan след гръмовното изявление, че разследват трима висши служители по подозрение в индустриален шпионаж. От оскъдната информация, ставаше ясно, че френско-японската компания подозира изтичане на информация за разработването на електромобили, в които Renault-Nissan е далеч пред много от конкурентите. Неофициалните спекулации сочиха китайски компании като потенциален получател на данните.

Месец по-късно, казусът бе разплетен. И придоби съвсем неочаквана развръзка. Оказва се, че цялата история е скалъпена от служител на отдела за сигурност в Renault-Nissan. Той е успял да убеди президентът на компанията Карлос Гон, че трима висши служители са споделили подробности за фирмени проекти с китайска компаня. Крайно достоверно, като се има предвид финансовото състояние на китайската индустрия и склонността й да копира чужди образци. Това доведе до уволнението на тримата чиновници, един от които топ инженер в програмата за електромобили на Renault-Nissan.

Френската полиция вече арестува Доминик Жевре, ключов свидетел на случилото се, докато се е опитвал да напусне страната. Оказва се, че историятата му за банковите сметки в Швейцария на тримата му колеги е измислена. Renault-Nissan поднесе публични извинения на тримата си бивши служители, а адвокатите на един от тях обяви, че няма да се изненада, ако клиентът му приключи този случай с обезщетение на стойност около 10 млн. евро. А разследването на властите в Париж вече не е за индустриален шпионаж, а за измама.

След това дойде и оставката на изпълнителния директор на Renault Патрик Пелата. Тя обаче не бе приета от Карлос Гон, по думите му, „за доброто на Renault”.

Малко по-късно, на 11 март, удари земетресението в Япония, което bзасегна производството на всички автомобилни производители в страната на изгряващото слънце. 6 от заводите на Nissan понесоха щети, както върху сградите, така и върху машините. 4 от тях не отвориха на следващия ден. Вълните цунами, помели крайбрежието унищожи и 2300 автомобила, подготвени за експортиране.

Целият този природен катаклизъм, комбиниран със скъпо струваща измама, накара мениджърите в Renault-Nissan да се откажат от премиите си за миналата година на стойност „неизвестно-колко-милиона”. Човешка проява на съпричастност и етика, нехарактерна за акулите на висшия корпоративен мениджмънт. Справка – Уолстрийт.

More from Бранимир Николов
Топ 5: Моторни песни
Нелина възпява белия Мерцедес, който я преследвал в живота и неизменно след...
Read More