Lamborghini Aventador: Една пропиляна възможност и едно ново начало

Всъщност, във външността на Lamborghini Aventador няма нищо генерално ново. За разлика от механиката. Нова порция инженеринг от вечните №2 в калчото на суперавтомобилите

От GT Magazine

За нас, дизайнът на тази кола е една пропиляна възможност. Новото голямо Lamborghini прилича на Reventon на успокоителни. Линиите са почти идентични, просто не са чак толкова хиперболизирани. Така, марката на разярения бик сякаш пропусна възможността да сътвори нова икона, каквато имаше с Miura, Countach и Diablo. Всъщност, във външността на Aventador няма нищо генерално ново. За разлика от механиката. Нова порция инженеринг от вечните №2 в калчото на суперавтомобилите.

Тази кола беше в топ десетката на колите, които GT Magazine очакваше през тази година. И има защо. Тя е едно от малкото Lamborghinita, за които фразата „изцяло нов” действително означава нещо. Нови са трисекционната рама, структурата на кокпита, V12 двигателя, скоростната кутия, окачването, системата за двойно предаване.

Двигателят постига 691 к.с. от 6,5 литра работен обем. Агрегатът е с около 20 кг. по-лек от предния V12 на Lamborghini и има с 5 см. по-нисък център на тежестта. Освен това е с 9% по-мощен и с 20% по-икономичен в сравнение с пенсионираната технология. Благодарение на него, Lamborghini Aventador има уникално съотношение между мощност и тегло – 412 к.с. на тон. Ако искате нещо по-добро, ще трябва да извадите най-малко $1,3 млн. за Bugatti Veyron или Pagani Zonda.

Директорът на развойната дейност в Lamborghini Маурицио Реджиани гордо обявява, че Aventador е изцяло нов автомобил. Той споделя с предшественика си Murcielago няколко болта в разлчни размери. От компанията разясняват още, че късия ход на буталото води до голям въртящ момент в ниските обороти. Така новото Lamborghini може да тръгне на 5-та предавка с 1000 об./минута без никакъв проблем. Но това няма да е непременно нещото, в което ще се убедим, ако и когато някой ден се докопаме до Aventador.

Зад волана е доста по прегледно и без евтини заемки от масови автомобили. Контролите са разположени върху централна конзола, която лежи под ъгъл там, където при стандартните автомобили е тунела на скоростната кутия. Само с три бутона, означени със Strada, Sport и Corsa се контролират системи отговарящи за реакцията на педала на газта, сервотроник волана, ограничителя на приплъзването в задния диференциал, настройките на трансмисията. Навигацията разчита на обемни изображения за картите, които се управляват чрез докосване.

Ходовата част разчита на 4х4 предаване, базирано на четвърто поколение Haldex система. Окачването е директен цитат от болидите от Формула сериите. Трансмисията е автоматична, с един съединител и тежи два пъти по-малко в сравнение с R-Tronic скоростната кутия с двоен съединител на Audi. Джантите са 19 цолови отпред и 20 цолови отзад. Гумите са Pirelli P Zero.

More from Бранимир Николов
бритиш бенгърс
както името подсказва, бенгър рейсинга е състезание с бангии. ползват се още...
Read More