Опел Мерива: Широко отворени врати

С възраждането на Rolls Royce, нов живот получиха и вратите, които се отварят срещу движението. Всички модели на свръхлуксозната марка, създадени откакто тя е под контрола на BMW имат такива врати. А новият Опел Мерива ги осигурява за около 300 хил. евро по-малко...

С възраждането на Rolls Royce, нов живот получиха и вратите, които се отварят срещу движението. Всички модели на свръхлуксозната марка, създадени откакто тя е под контрола на BMW имат такива врати. С изключение на тях, в момента пазарът предлага само една кола с подобно решение. И това е новият Опел Мерива. 5 местен миниван, който далеч не е луксозен колкото Rolls Royce, но е в пъти по-функционален. И точно толкова иновативен…

Дизайнът на новата Мерива има свежи линии, с които продължава приятната естетика на Опел, заради които симпатизираш на  Инсигния и Астра. Атрактивни форми, няколко закачки (като контура на задната врата), комбинирани с учудващо голямо междуосие. За щастие, интересната форма не доминира над функционалното съдържание. Още с първото наместване зад волана на 5 местният миниван става ясно, че тази кола предлага простор. Много простор. Както и куп хитрини, които превръщат новата Мерива в приятен спътник на живота в града и извън него.

Качеството

Първото, което прави впечатление е качеството на използваните материали. Тези, които са на нивото на ръцете и очите сме свикнали да виждаме в доста по-скъпи автомобили. Към това добавяме интересната комбинация от кутия и подлакътник зад скоростния лост. Тя е разположена върху шейна и може да бъде местена напред или назад. Ако бъде изтеглена максимално, се открива една (за съжаление) единствена поставка за чаши. Която обаче впечатлява със своята простота и ефективност. Тук няма инженерен спектакъл, изплют от таблото като при BMW. Имаме семпло и елегантно решение, което (ще) работи винаги.

Практичността

Започваме с вратите, които освен, че се отварят една срещу друга имат много по-широк ъгъл на отваряне. Това улеснява качването и слизането, като за родителите с бебета и малки деца този плюс е от съществено значение. Опел са предвидили система, блокираща задните врати по време на движение, в случай, че някоя от тях не е добре затворена. Т.е. е практически невъзможно задните врати да се отворят в движение, дори и да са зле затворени. И още един плюс, побран от вратите на Опел Мерива – предните побират бутилки от 1,5 л., което (изненадващо) е голяма рядкост в модерните коли.

Задните седалки са на индивидуални релси и всяка една от тях може да бъде местена напред или назад. В зависимост от това дали се налага повече обем в багажника или повече простор за пътниците отзад. Местата са 5 и няма да има версия със 7 седалки, това е територия запазена за Зафира. Багажникът е с приличен обем (400 литра), който може да бъде увеличен със свалянето на задните седалки (1500 литра).

Размери
Обща дължина  (мм) 4288
Височина без товар (мм) 1615
Ширина с прибрани/неприбрани огледала на вратите (мм) 1994 / 1912
Окръжност на завиване, (от стена до стена/от край до край) (м) 11,48-11,60 / 11,06-11,19
Вътрешни размери 5-врати
Обем на пространството за багаж/товар (метод на измерване ECIE) (I) 400 – 1500
Тегло и товар 5-врати
Тегло на автомобила 1360
Капацитет на резервоара за гориво (л) 54
Максимално тегло за теглене със спирачка (12% стъпка)/без спирачка (кг) 750-1200 / 670-740
Общо допустимо тегло (кг) 1890

Задължително за подобен автомобил, интериорът крие много места за съхранение на вещи, както и мрежа за закрепване на товари в багажника, която може да играе ролята на преграда между пътническия салон и товарната площ. Срещу доплащане може да се поръча кутия за вещи под седалката до шофьора, а в гърба на предните седалки могат да се вградят малки масички. Освен това, Опел Мерива може да бъде оборудвана със суперхитрата система за транспорт на велосипеди, позната и от Корса. Ако държите на нея (1175 лв.) ще трябва да се лишите от парктроник, което обаче не е проблем. Защото Мерива е сред много малкото модерни автомобили, които предлагат отлична видимост при маневриране във всички посоки.

Комфортът

Вече споменахме за отличното за класа качество на материалите, използвани в интериора, отбелязахме и хармоничния дизайн. Сега продължаваме с великолепния стъклен покрив, който осигурява прелестна панорама и много светлина в купето. Предните седалки се регулират в четири направления и позволяват удобна позиция за водачи с коренно различно телосложение. Към „гъделите” в Опел Мерива причисляваме и амбиентното осветление, както и алуминиевите планки в праговете на вратите. Круиз контролът е винаги полезен при дълго пътуване по магистрала, а атрактивната комбинация от светлосин текстил с кафява кожа в нашата тестова Мерива, е истинско попадение отвъд доминиращите черно и сиво.

Двигателят

Имахме възможността да се разходим с Опел Мерива 1,7 DTS със 130 к.с. Двигателят е на ISUZU, които GM често ползват за доставчик на дизели (Опел Корса, Астра, Мерива; Saab 9-5 и щатския Chevy Silverado). Той е изненадващо присъствен в студено състояние с отчетливите си вибрации и звучното потропване. Бихме предположили, че при висока скорост шумът ще е натрапчив, но това определено не е така. Всъщност, колата е по-спокойна при 2000 об./мин., отколкото на празен ход. 130-те дизелови конски сили не претендират за спортни възможности, но са достатъчно пъргави за компактен семеен автомобил. Ускорение (0-100 км./час) за малко под 10 сек. и максимална скорост малко под 200 км./час. Ние постигнахме приемливия среден разход на гориво от 6,2 л. дизел на 100 км. при смесен цикъл на шофиране.

Брой цилиндри 4 Ускорение 0-100 км/ч (с) 9.9
Работен обем 1686 Максимална скорост (км/ч) 196
Еластичност 80-120 км/ч (с) 9.7
Стандарт за емисии Euro5
Сгъстяване 16,5:1 Разход, извънградско (л/100 км) 4.5
Мощност, макс. (кВт (к. с.)/мин-1) 96 (130) /4000 Разход, градско (л/100 км) 6.4
Въртящ момент, макс. (Nм/мин-1) 300 / 2000-2500 Разход, средно (л/100 км) 5.2

На пътя

Да подходиш към тази кола без да очакваш нищо съществено е предпоставка за приятна изненада. Учудващо стабилна в завой и изключително устойчива на страничен вятър за толкова висок автомобил. Вероятно за това помагат относително високото тегло и голямото междуосие. Достатъчно маневрена и с великолепен обзор, дори страничните колони на предното стъкло са някак незабележими. На пътя Опел Мерива предлага много повече, отколкото очакваш от 5 местно MPV.

Сигурност

Всяка, повтаряме – всяка Опел Мерива идва с тракшън контрол (ТС) и електронна програма за стабилност (ESP). При удар се откачат педалите, за да предотвратят травма в стъпалата и подбедриците, а разпределителят на спирачното усилие (EBD) допълва ефективността на антиблокиращата система (ABS). Това са имената на асистентите при шофиране, но други показатели са от значение при катастрофа. Euro NCAP награждава нашата Опел Мерива с максималните 5 звезди за сигрност. Нещо повече, в експертния коментар след контролираните удари се казва, че автомобилът предлага идентично ниво на защита за пътници с различни телосложения и в различни позиции. А това е дяволски важно!

Става ли?

От тази кола очакваш да има известни качества. Но не би очаквал да има толкова много и да изпъква в толкова различни аспекти. Опел Мерива е не просто отлично MPV, тя е и учудващо добра на пътя. Отлично композиран автомобил с приятни „гъдели”, към които причисляваме и свежия външен вид. Тя е подчертано по-добра от по-изгодните в момента и вече позастарели близнаци Рено Модус/Нисан Ноут. Интериорът на Мерива е доста по-стилен и качествен от този на Ситроен С3 и е доста по-просторна от другите близнаци в класа КИА Венга и Хюндай iX 20. Цената му с този двигател и задължителните пакети за комфорт прескача психологическата бариера от 40 хил. лв. Които са напълно достатъчни за покупката на доста по-изгодни конфигурации, включително по-голямата Опел Зафира (със 7 места и опция за възстановяване на ДДС).

Да, тя става. Определено се намества успешно в понятието „втори автомобил” за семейство с деца. И ще придава много свежест в живота на нежната му половинка.

More from Бранимир Николов
Вероятно най-добрият автомобилен музей в света [Галерия]
След 14-месечна реконструкция, автомобилният музей Petersen в Лос Анджелис отвори врати през...
Read More