Топ 6 на най-готините мултифункционални автомобили

Приятна класация с участието на най-вълнуващите предложения тип "много в едно". Кои са колите със стотици лица и кои са машините, които набират стотака за по-малко от 5 сек., докато пренaсят целия вехтошарник на живота ни?

От GT Magazine

6. Mercedes-Benz Unimog

Готин, защото е най-бързият трактор

Unimog, малката всъдеходна камионека на Mercedes е най-високо проходимата камионетка на света. Без значение дали трябва да инсталираш инфраструктура на недостъпни места или да отбиваш вражеска атака в пресечен терен – Unimog е единствения, който може да ти свърши работа. Unimog е създаден малко след Втората световна война, като идеята е била за производство на машина, която може да работи със селскостопански инвентар, но да бъде с еднакви гуми, за да се движи по-бързо от трактор. Точно така, аграрното начало в Unimog е съвсем истинско. Но пък е една от малкото машини, годни за движение по цивилни пътища, които могат да преодолеят препятствие с височина от 1 метър. От там не може да мине и вездесъщото американско Хъмви, утилитаризирано като Hummer. Безброй са армиите, които са въоръжени с навсяъде минаващия Unimog. Но още повече са инфраструктурните компании, които ползват камионетката за всичко. Все пак е една от малкото товарни коли, които преодоляват 100% наклон или 45 градуса и газят 1,2 метра. 16-те предавки и редукторните мостове също помагат.

5. Chevrolet El Camino

Готин защото е най-бързият пикап

Американците са изключителна нация. Те са способни да обожават неразбираеми за нас автомобили като Chevy El Camino. Да сте чували някой да е поискал спортен пикап? В Америка още плачат за такъв. GM предлагат комбинацията от купе и пикап две години, след като Ford създават класа с модела Ranchero. Но El Camino е легендата, която още с първите си модификации е достъпна в комплект с чудовищен двигател като турбинирания V8 с 340 к.с. Т.е. кола, способна да оставя върху асфалта миризливи ивици гума, както и да пренесе половин бостан пъпеши. Chevrolet сваля El Camino от производство през `87 г., откогато е и давността на спекулациите около евентуалното му възраждане. GM дори плъзна концепция за спортен пикап, базирана върху Pontiac G8, но по-късно марката бе приспана. В Австралия Holden произвежда такъв автомобил, но няма яснота дали той ще бъде продаван извън държавата континент. Днес El Camino живее най-вече по щатските изложения на muscle cars и е любимец на колекционерите на ретро автомобили, като най-високите цени са за моделите от края на 60-те години. Както и всеки път, когато си пуснем филма “Мексиканецът” с Джулия Робъртс, Брад Пит и … Chevy El Camino.

4. Subaru Forester STI

Готин защото е всъдеходно комби с душата на рали кола

Турбинираното Subaru е голяма зараза, трудно е да не я пипнеш. Но многофункционалната опаковка на сърцето на Impreza STI е наистина радваща. И превръща лесбокомбито (Forester на няколко пъти е печелил щатското състезание „Най-харесван от лесбийките”) в истинска ракета. Какво по-хубаво от просторно и компактно 4х4 комби с турбиниран боксерен двигател. В момента Porsche работят върху точно такава кола, която ще носи името Cajun. Но за разлика от Forester, двигателят едва ли ще е боксер. Японецът с дрехите на практично комби и душата на рали кола предлага 320-те к.с. (за които тунерите имат много решения в посока „нагоре”) на STI и се е продавал единствено в страната на изгряващото слънце. Уродлив и различен, но в точно това си изпълнение – определено привлекателен. Жалко, че няма повече от тях.

3. Audi RS6 Avant

Готин защото е най-мощното комби

Пред винкело всички са равни. Пред конските сили – също. Немският бруталяга е от друго измерение в сравнение с пернишките си аналози, но печели възхищение с резултатите на дино стенда и вътрешния обем. В момента не се произвежда актуален RS6 Avant, но последното издание предлагаше изумителните 580 к.с. и ускорение от 0-100 км./час за по-малко от 5 сек. Практически най-бързият начин да пренесеш покупките от магазина до вкъщи. RS6 Avant натрупа точки и с възможността да бъде купено с оригинални 20 цолови джанти, както и с интериора, представляващ комбинация от алкантара, алуминий и карбон. Чакаме новото издание!

2. Ford F 150 Raptor

Готин защото е най-ефектната лекотоварна кола

След дълги години бавно и уверено спихване, голямата тройка от Детройт (GM, Ford, Chrysler) се усетиха, че японците ги надцакват твърде често. Умните момчета от Ford (водени от бившия шеф на Боинг – Алън Мълали) решиха, че един пикап може да бъде истински готин и ефектен и бързо фризираха иконата F150 до звездната модификация Raptor. Като под фризиране не разбираме просто нов двигател, подсилено окачване и интересни стикери върху каросерията. Тук става дума за тотално нова конструкция при тези възли. Ford предлагат тестове на журналисти с Raptor, като ги окуражават да вдигнат колата във въздуха. Този пикап е създаден с тази идея. Също като крос кънтри автомобил, който трябва да се движи с висока скорост в калта и да се приземи в нея също достатъчно стабилно. Raptor е товарната кола, която всички ние искаме. Искаме я в оранжево, в краен случай ще приемем и черното. Искаме я с 6,2 литровия V8, с гигантските гуми за кал и с легена, който може да пренесе целия вехтошарник на живота ни.

1. Mercedes-Benz G клас

Готин защото го има във всякакви версии

Още един Mercedes в тази класация и то на първо място. Но никой не може да отрече, че то е напълно заслужено в подреждането на най-готините мултифункционални автомобили. Защото това е колата, която сме виждали във всякакви версии. „Кубчето“ е създадено в края на 70-те години като автомобил за нуждите на армията. Малко след това се появява и неговата цивилна версия. Междувременно тази кола влиза в гаражите на сините каски, на безброй армии по света (включително нашжата) и е (вероятно) единствената, която Peugeot произвеждат под лиценз. Няма лъжа, няма измама – франсетата правят кубчето и го продават на френската армия под заглавието Peugeot P4. Освен военната версия, Mercedes-Benz G класа се продава като стандартен високопроходим автомобил с 3 или 5 врати. С анемичен дизелов двигател, превръщащ го в подходящ ловен автомобил или с брутално бензиново чудовище, обожавано от българските мутри и холивудските кифли. Има го и с открита каросерия, както и в свръхмощно изпълнение от Brabus – The Ultimate G с мощност от 700 к.с., идващи от увеличения работен обем на „стандартния“ V12 на швабите.

More from Бранимир Николов
Обновеният Форд Куга: Говори с нея
Фейслифтът на Форд Куга вече е тук и можем да разкажем с...
Read More