#0001 Ford Mustang Boss 302: Благословия или проклятие?

Вторият шанс е като Ламборджинито. Не всеки го получава. Ако все още искаш да притежаваш уникален Mustang, уникалната възможност е пред теб. Както и една много интересна история. За един човек, който си купува мечтания от него автомобил, а получава кола с колекционерска стойност.

Вторият шанс е като Ламборджинито. Не всеки го получава. Ако все още искаш да притежаваш уникален Mustang, уникалната възможност е пред теб. Както и една много интересна история. За един човек, който си купува мечтания от него автомобил, а получава кола с колекционерска стойност.

Шейн МакГлаун

Последните няколко дни бяха наистина странни за мен. Аз съм нормален човек, който обича всички коли, но най-вече Mustang. Притежавал съм общо 7 от тях, ако броиш и този, който баща ми купи за себе си, но каза на майка ми, че е за мен. И чисто новия оранжев Boss 302, който купих миналата седмица. А той предизвика истинска буря.

Оказа се, че притежавам първият, т.е. със сериен № 0001 Ford Mustang Boss 302, модел 2012 г. Първоначално си мислех, че не е кой знае какъв късмет и това вълнува мен и в най-добрия случай още няколко интернет маниаци.

Всичко започна с това, че исках точно тази кола, но с определен цвят и с няколко екстри. Исках моя Mustang Boss 302 в състезателно оранжево и със седалки Recaro, както и Torsen диференциал. Търсих навсякъде за такъв автомобил, но покрай японското цунами и земетресението нямаше много оферти за чисто новите коли, още повече такива, за които бях склонен да платя.

В крайна сметка, намерих дилър в Сан Антонио, Тексас, където оставих предплата от $1000 за колата, която сънувах. Бях щастлив. Често говорих по телефона с дилъра, тъй като живея на 6 часа път от Сан Антонио. Големият зор беше да постигна добра цена за 2010 Mustang GT, който карах в момента, както и да договоря прилична цена за новия Boss 302. Не след дълго наближи момента, в който трябваше да им оставя моята кола, а на мен ми ставаше все по-ясно, че нямаше да получа моя Boss 302 по-рано от октомври. Това означава: лято без разходки, лято без писта… Всички коли, които намерих бяха много далеч от мен и с поне $5000 по-скъпи от обявената цена ($41 105). А аз не исках да плащам чак толкова скъпо.

Обадих се на дилъра от който купих моя Mustang GT в Гарланд, Тексас и откъдето бях купил Ford Edge за съпругата ми и където изпратих майка ми за нейния Ford Fusion. Там не знаеха дали имат такава кола, но обещаха да проверят какво могат да направят. Мина известно време и аз бях забравил за този разговор, докато не получих телефонно обаждане. Дилърът ме питаше дали съм купил Mustang от 2011 г., за който съм проявил интерес. Обясних на продавача, че искам Boss 302 от 2012 г., но все още не съм купил колата. А той ми отговори, че вдясно от бюрото му има една такава. Оранжева със седалки Recaro и Torsen диференциал? Отговорът беше, че колата е оранжева.

Отидох до автосалона, където се оказа, че оранжевият Boss 302 е точно този, който бях поръчал в Сан Антонио. И знаех, че му искат $5000 над стандартната цена. Прекарах известно време в преговори, докато най-накрая получих предложение за горница от $1500. Не бях особено доволен, но от друга страна – знаех, че няма да получа колата преди октомври. Стиснахме си ръцете.

Заедно с дъщеря ми се метнахме на моя Mustang GT за прощална разходка в посока шоурума на дилъра. Към този момент никой не ми беше казал, че серийният номер на колата, която ще купя е 0001. Не съм и питал, защото изобщо не ме интересуваше. Не съм търсил инвестиция, търсих мощен Mustang. Всяка кола от модификацията Boss 302 идва с малка табелка, върху която е изписан VIN номера, както и серийния номер на колата в 4-цифрен формат. Ford ще произведат общо около 3500 машини от тази модификация, както и други 500 от модификацията Boss 302 Laguna Seca. Те също са с индивидуална номерация.

Важното е, че към този момент никой не ми беше казал за серийния номер на колата, пък и аз не бях питал. Заедно с дъщеря ми влязохме в сградата и намерихме нашия продавач. След като оформихме документите, решихме да разгледаме колата още веднъж. Огледах я, запалих я, поиграх си с газта, проверих я за драскотини и реших да отворя предния капак, за да видя кой номер е изписан на табелката. За мен нямаше значение, просто любопитствах.

Пред мен бяха цифрите 0001. И казах на продавача, че това е първата такава кола. Той се усмихна и отговори: О, да! Тя е първата с този цвят. Казах му, че това е първата произведена от тази модификация. Той се усмихна и потъна в офиса. Тогава си помислих, че ще бъде страхотно да имам този автомобил и приех много по-лесно допълнителните $1500, които платих за нея. И се зачудих защо никой не беше изписал с гигантски букви, че ТОВА Е ПЪРВИЯТ MUSTANG BOSS 302.

Взех колата, разходих я, порадвах й се. Направих снимки, качих ги във форума на Mustang. Почти веднага започнах да получавам отговори от другите форумци, че съм истински късметлия. Към този момент бях безкрайно доволен да притежавам оранжевия Boss 302 на малко по-висока от официалната цена. Междувременно, репортер от Mustang Daily ме попита дали съм съгласен да разкаже историята и тя бързо се превърна в интернет вирус. Дотолкова, че бях обявен за човек, който руши история, тъй като кара по улиците безценен уникат. Казаха ми, че „не мога да оценя колата”.

А аз не бях похарчил парите си за инвестиция, която ще осребря след 30 години, през които ще имам гаражна кралица, покрита с чергило, което ще махам само за някое шоу. Просто си купих кола, която ще попилее М3 на пистата, с която ще возя децата си и която ще обсъждам с приятели. Това е моментът, в който започнах да се чувствам виновен. Дадох си сметка, че това е първият Boss 302, сглобен през последните 40 години. Почувствах се зле, защото я ползвах всекидневно, където има риск да я одраскаш, чукнеш и да й причиниш прочее малки щети, задължителни за всекидневен автомобил.

Купих я на 18 април 2011 г. Междувременно много хора ме съветваха да я пусна за продажба в еВау, да я предложа на Джей Лено или да я обявя на търг чрез Barret Jackson. Пошегувах се, че ако някой ми изплати кредита за тази кола и ми купи друг Boss 302, какъвто желаех – имаме сделка. И наистина го мисля, просто бих купил тази кола дори нейния номер да беше 2995.

Собственикът на този автомобил го обяви за продажба в еВау с цена от $60 000. Интернет наддаването бе анулирано, след като Шейн МакГлаун е продал колата на анонимен ценител. Стойността на сделката не се съобщава.

Източник: I4U

More from Бранимир Николов
BMW: Радостта от иновациите
Дните на иновациите на BMW са сред тези приятни случки, каквито могат...
Read More