Stickери*

И както си говорим за стикери се чудя, дали пък няма вариант да изчезнат полицейските стикери от челните стъкла на колите на ченгета и близките им и далечни роднини. На фона на това, че всички вкупом трябва да стържем собствените си стъкла, тази залепяща се индулгенция може съвсем спокойно да не дразни повече редовия данъкоплатец.

Ново двайсе. Всъщност не е ново, датира от поне година, но вече е в сила. Т.е. длъжни сме да го играем. Ще трябва да чегъртаме каско стикерите от стъклата на колите. Защото, според МВР, автоджамбазите задигали колите на всички застрахователни компании без една, чиито лепенки се разпознавали …

Българското решение на този български казус е по сталински генерално. Да се забрани застрахователното „стикеросване” на колите. Естествено е предвидена и съответната глоба, която този път е в размер на 50 лева. Тя ще бъде плащана най-вече от разсеяните водачи, но всъщност ще бъде още един повод за разговор с дребни рекетьорчета в униформа.

Въздишаме и вадим специалното ножче за изстъргване на лепенки, с което сме се снабдили при предишната национална кампания за … изстъргване на лепенки. Тогава трябваше да се лишим от старите винетки по стъклата. За да улесним „органите на МВР” да ни ловят по-лесно в безвинетно прегрешение… Предвидената тогава глоба беше 100 лв.

Така държавата за пореден път решава проблем на обществото като накара абсолютно всички граждани да правят нещо, което всъщност няма отношение към решението на самия проблем. Нали никой не смята, че като свалим лепенките на застрахователите и кражбите на автомобили изведнъж ще престанат? Или ще намалеят.

Този път, поредното масово стържене на стикери няма да ни струва пари, за разлика от повелята да сменим регистрационните табели на колите си (тя беше направена, за да може над 90% от регистрираните коли в държавата да имат застраховка „Гражданска отговорност”). Но пък показва емблематична устойчивост в подхода на властта към подопечните й граждани.

И както си говорим за стикери се чудя, дали пък няма вариант да изчезнат полицейските стикери от челните стъкла на колите на ченгета и близките им и далечни роднини. На фона на това, че всички трябва да бием равнис по поредното изумително правило, тази залепяща се индулгенция може съвсем спокойно да не дразни повече редовия данъкоплатец. И като сме почнали така, нека включим и други стикерни подобия като пропуските за паркинга на следствието, парламентарните пропуски и прочее автомобилна демонстрация на миризлива овластеност.

А, какво ще кажете?

* stick – пръчка (англ.)

More from Бранимир Николов
Opel Astra 1.6 CDTI: Тиха като шепот
Винаги сме харесвали това поколение на Opel Astra и никога не сме...
Read More