Lamborghini Ankonian: Най-черният бик

Бяхме зашеметени от този проект! Можеш ли да допуснеш, че толкова завършена идея е дело на едва 23 годишен младеж. Македонецът Славче Таневски ни спечели с дръзкото си предложение за Lamborghini...

Бяхме зашеметени от този проект! Можеш ли да допуснеш, че толкова завършена идея е дело на едва 23 годишен младеж. Македонецът Славче Таневски ни спечели с дръзкото си предложение за Lamborghini, разработена във факултета по дизайн на Университета за приложни науки в Мюнхен. И ни показва въгленово черен анконски бик с емблемата на Lamborghini. И впечатлява като него.

Обещаващият младеж ни зарадва и с това, че проектът му не е поредната зелена еко концепция. Неговата интерпретация на италианската легендарна марка няма нищо общо с клишетата на съвременните суперавтомобили. Ankonian е едновременно кола от по-висша цивилизация, уикенд играчката на съдия Дред и 4-колесната версия на Стелт.

Прави впечатление, че кабината е изнесена назад, в духа на класическите GT автомобили, макар да говорим за автомобил със задно разположен двигател. Калниците са изградени от няколко повърхности, а предницата е агресивна по начин, който познаваме от Reventon. Заради комбинацията от бляскав черен лак и матирано тъмно сиво, тази кола изглежда като обитател на подземния свят на бъдещето.

Но въпреки, че на пръв поглед Lamborghini Ankonian е нереален и сложен, неговите линии внушават сила и динамика. Големите каньони около гумите и по-малката задна част демонстрират леко присъствие. За разлика от мистериозното лъчение на LED светлините вградени между повърхностите, изграждащи каросерията.

Интересното е, че Славче Таневски и неговите колеги от университета в Мюнхен са предпочели старомодното създаване на прототипа от глина, пред задължителното днес моделиране в CAD програми. Задачата е отнела половин година, като студентите са били консултирани от дизайнери на Audi и Lamborghini.

More from Бранимир Николов
Ford Focus ST: Практичният спортяга
Тъй като от представителството на Ford в България нямат тестов Focus ST,...
Read More