Peugeot 308 e-Hdi: Скандално икономичен

Тя няма да ти открадне сърцето с красота, няма да те плени с мощност, нито с изключителност. Но тя ще ти покаже какво е икономичност. И ще бъдеш скандализиран.

Тя няма да ти открадне сърцето с красота, няма да те плени с мощност, нито с изключителност. Но тя ще ти покаже какво е икономичност. И ще бъдеш скандализиран. Защото Peugeot 308 e-Hdi безпроблемно прави реален разход на гориво от под 5 литра дизел при смесен цикъл на шофиране. Говорим за реална консумация, а не тази посочена в каталога и постигната при перфектни условия, в които ние определено не живеем.

Какво представлява?

Този автомобил миксира в себе си фейслифта на тиражирания през 2007 г. Peugeot 308, пословично ефективните Hdi дизели на PSA и микрохибридна технология от второ поколение. Така, след над милион произведени 308-ци, с освежените им версии са отстранени всички дребни конструктивни недостатъци и дизайнът е оптимизиран в максимална степен. Няма я и дразнещата предница, поразително напомняща на усмивката на пародонтичен дядо. Също така, трябва да отбележим, че френският дизел е понятие, за което дори и заклетите фенове на голф тройка са чували. Освен това, микрохибридното решение сваля до 15% от градския разход на и без това икономичния 1,6 турбо дизелов двиател.

Как работи?

PSA инвестират 300 млн. евро в технологията е-Hdi. Грубо казано, това е цената на един много приличен мол в България. Вместо магазини, кина и ресторанти, за тази сума Peugeot Citroen предлагат второ поколение старт – стоп система, която е с реверсивен алтернатор. Това означава, че алтернаторът може да бъде и стартер, изчислен за 600 хил. паления. Когато колата наближи светофар и ако машината не е на скорост, двигателят автоматично се изключва при достигане на 20 км/час. Пали се отново при натискане на съединител. Т.е. системата е неудачна за нерваци, които чакат зелената светлина на 1-ва предавка. Но те вероятно биха деактивирали е-Hdi технологията чрез „есо“ бутона на таблото.

Как изглежда?

За щастие, ефективната версия на Peugeot 308 e-Hdi не е обилно накичена с пластмаси, обтичащи каросерията малко по-добре. И срещу което превръщат дизайна на автомобила в нищо подобно. Единственият външен белег по който колата може да бъде разкрита е дискретният e-Hdi индекс върху багажника. С хубави лети джанти (силна препоръка за 17 цоловите Melbourne) 308 e-Hdi изглежда съвсем представително, поставена до изцяло новите предложения в компактния клас като Ford Focus и Opel Astra.

Интериорът е семпъл и обран, качеството на пластмасите е приемливо. Подлакътникът беше голямата липса на тестовия ни автомобил, но пък бяхме радостни от наличието на джобове във вратите, които побират бутилки от 1,5 литра. Тази елементарна практичност е тотален дефицит в модерните автомобили, предвидени за метални кутийки или шишета от 0,5 литра.

Колко точно харчи?

Много малко. Не толкова малко, колкото се твърди в каталозите на конкуренти като VW Golf BlueMotion, но пък сме сигурни, че обявените цифри са реални. Просто защото ги тествахме. Градския разход пада под 5 литра дизел/100 км. при версията с роботизирана 6-степенна трансмисия. Ръчната скоростна кутия дава разход от малко над 5 литра градско. Смесеният цикъл е категорично в диапазона 4,5 – 5 литра/100 км., извънградският разход може да падне и под 4 литра. В ЮАР този автомобил постигна среден разход на гориво от 3,4 литра дизел, равни на 1689,7 км. с един резервоар. А ако извадим калкулатора и направим няколко груби сметки се оказва, че стандартно, но газифицирано (пропан – бутан) Peugeot 308 би харчило приблизително толкова стотинки, колкото и дизеловия събрат с e-Hdi.

Икономично със сигурност, а дали е динамично?

Това далеч не е колата, която ще накара някой да настръхне. Но 308 e-Hdi определено може да изпреварва. Турбото преспокойно осигурява тази дейност в диапазона между 2 и 3 хил. об./мин. В завоите, дори и с енергоспестяващите гуми Peugeot е учудващо стабилно дори и при по-висока скорост. Единствено най-базовото ниво на оборудване не предлага ESP система, всички останали са екипирани с електронната стабилизираща програма.

Става или не?

Обикновен автомобил с необикновен разход на гориво. Перфектен за служебните автопаркове. С малко повече екстри се превръща и в идеална семейна машина на много прилична цена 37 – 39 хил. лв. в зависимост от версията. Ще служи вярно и безропотно (втори модел върху тази платформа, тестваната кола е фейслифт на модела, т.е. всички дефекти и недостатъци отдавна са отстранени), ще бъде икономична на пътя и в сервиза. Какво повече!?!

More from Бранимир Николов
Изкуствената крокодилска кожа е новия автофетиш на Русия?
Коженото Bentley Suitcase Croco яхва вълната на кожените автофетиши и почти успява...
Read More