Искаш мощен дизел? Виж това!

Очаквано, най-големият контейнеровоз е собственик на най-големият дизелов двигател в света. И за да може корабът Emma Maersk да пренесе тонове китайски изделия до щатските пристанища за по-малко от 4 дни, той се нуждае от наистина мощен дизел. Със 109 000 к.с.

От GT Magazine

Очаквано, най-големият контейнеровоз е собственик на най-големият дизелов двигател в света. И за да може корабът Emma Maersk да пренесе тонове китайски изделия до щатските пристанища за по-малко от 4 дни, той се нуждае от наистина мощен дизел. Който да се справи с плавателен съд между два и три пъти по-голям от малките островчета на входа на шведското пристанище Гьотеборг.

Ако на света има кантар, който може да измери теглото на контейнеровоза Emma Maersk, той би показал 170 хил. тона. 400 метровият контейнеровоз може да събере 11 хил. контейнера, които ще пътуват по морета и океани със скорост от 31 възела, при стандартни за този тип кораби 18 – 20.

Всичко това е възможно благодарение на 14 цилиндровия двутактов дизел Wärtsilä-Sulzer RTA96-C. Той е висок колкото 4 етажна сграда и е дълъг 27 м. Произведен е във Финландия. Мощността му е чутовните 109 000 к.с., а оптималните му обороти в минута са 102. Т.е. буталото изминава пътя си от долна мъртва до горна мъртва точка за малко повече от половин секунда! И при всяко движение, всеки един от 14-те цилиндъра получава 200 грама разпрашено от Common Rail системата дизелово гориво.

Задължителната за модерните дизелови автомобили Common Rail система е тотална новост при конструирането на корабни дизели. С 25 монтирани двигателя Wärtsilä-Sulzer RTA96 и поръчка за други 86, финландската компания Wärtsilä участва активно в глобализацията, която се случва във всеки магазин.

More from Бранимир Николов
Nissan Navara NP300: За работа, за вилата и за пътя между тях
Да създадеш пикап, който не просто върши работа, но и да предлага...
Read More