Lancia Stratos: Отровната прегръдка на Ferrari

Единственият (засега) прототип на Ланчия Стратос е финансиран от германеца Михаел Стошек с технологичното сътрудничество на Ferrari и Pininfarina. Но точно това сътрудничество парализира проекта. Ferrari не позволява на Pininfarina участие в производството, нито дава съгласие за ползване на F430 като технологична база. Кофти...

Великолепното възраждане на малката Lancia Stratos е блокирано. Плановете за производство на 40 екземпляра от модерната версия на класическия боец от група В на рали шампионатите са качени на трупчета.

Новата Lancia Stratos е базирана върху двигателя и шасито на Ferrari F430 и получава каросерия от Pininfarina. Единственият (засега) прототип е създаден с финансовата подкрепа на германеца Михаел Стошек и в сътрудничество с италианците. Но точно това сътрудничество парализира проекта. Ferrari не позволява на Pininfarina участие в производството, нито дава съгласие за ползване на F430 като технологична база.

Така, ако Михаел Стошек иска да изпълни 40-те поръчки, които е събрал за новия Stratos трябва да го направи само в сътрудничество с компании, които нямат нищо общо с Ferrari. И с нова технологична платформа, която ще превърне автомобила в доста по-различен от това, което е в момента.

Това далеч не е първият път, в който споменаваме за … неетично поведение на звездите от Маранело. Британецът Крис Харис преди време написа прелюбобитен текст за jalopnik.com, в който разкри “врътките” на Ferrari.

More from Бранимир Николов
Peugeot 208 GTi: Малкото лъвче с острите нокти
Peugeot 208 GTi е по-бързата, по-игривата, по-ниската и по-забавната версия на иначе...
Read More