Новото Porsche 911: Решлифованият диамант

Може да го наречете сизифовско усилие, но Porsche наричат този половинвековен цикъл с думата „прогрес”. За нас е по-скоро решлифоване на диамант, на който можеш да разчиташ в града, на магистралата, на пистата, по планинските пътища. Повече за новата форма на този диамант ...

В Германия, както знаем, животът тече подредено и предвидимо. Като се замислим малко, можем да кажем същото и за автомобилните премиери във Франкфурт. И най-вече за тази на новото Porsche 911.

На всеки няколко години, Porsche правят по няколко значими промени в своята близо половин вековна легенда. Дотолкова значими, че определят резултата за изцяло ново поколение на 911. След това, Porsche започват издаването на модификация след модификация, докато версиите на автомобила стигнат поне десетина бройки (Carrera, Targa, Turbo, Cabriolet – всички те в минимум две модификации, както и GT2 и GT3). След което процесът започва отново.

Може да го наречете сизифовско усилие, но Porsche наричат този половинвековен цикъл с думата „прогрес”. За нас е по-скоро решлифоване на диамант, на който можеш да разчиташ в града, на магистралата, на пистата, по планинските пътища. Новата форма на този диамант видя бял свят за първи път през тази есен във Франкфурт.

Дизайнът остава идентичен, като диктатурата на присъствения задник (задната следа е много по-широка от предната) управлява и новия 911. Тази лъстива комбинация изглежда все така секси в продължение на 48-те години, през които това Porsche ни радва с уникалните си възможности. Визуалните разлики са най-вече в предния спойлер, който продължава рисунъка на Porsche Cayenne. Новите мигачи също са с характерна форма, която обаче сякаш е по-подходяща за някое от новите Audi-та. Стоповете запазват формата от предишното издание, но при новия модел внушават още повече динамика. А огледалата, за първи път от `98 г. насам са закрепени върху ламарината на вратите, а не в долния преден ъгъл на стъклата им.

Както всички нови генерации на 911, така и 991 дебютира в базовите версии Carrera и Carrera S. И двете са захранвани от отдавна познатите 6-цилиндрови боксерни двигатели на Porsche, естествено, разположени зад задния мост. Работният обем им обем е 3,4 и 3,8 литра за S версията, а мощността им е 350 к.с. и съответно 400 к.с. С няколко инженерни магии от Щутгарт и двата агрегата са както по-мощни, така и по-икономични. В същото време, благодарение на старт-стоп системата разходът на гориво при тази двойка спортисти в бизнес костюми пада с около 15% до съвсем приличните 8,2 – 8,9 л./100 км. в смесен цикъл.

Промените в новото Porsche 911?

Размери
Новото Porsche 911 има с 10 см. по-голямо междуосие в сравнеие с предшественика си и е малко по-ниско.

Тегло
Каросерията му е изработена от композитна структура, базирана на алуминий и стомана. Тя е с 45 кг. по-лека в сравнение с тази на предшественика.

Аеродинамика
По-голям и динамичен заден спойлер. Прилепянето към пътя при предния и задния мост е по-добро, а коефицентът за аеродинамичност на новото купе остава Сх 0,29.

Скоростна кутия
Porsche създават сензация с първата за сериен автомобил 7-степенна механична трансмисия. Немците са първият производител, който вкарват подобна технология в „масов” автомобил. Интересно е да раздвижиш подобен механизъм.

Мощността
Новата Carrera S идва с 3,8 литров 6 цилиндров боксер, предлагащ максимална мощност от 400 к.с. С 15 повече от предходното издание.

Ходова част
По-широка предна следа, нова задна ос. Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) е система, която намалява накланянето на каросерията в завой и ще се предлага за първи път като екстра към Carrera S. Заради оптималното сцепление на гумите в тази позиция, автомобилът е способен да понесе още по-голямо странично ускорение.

Динамика
Porsche 911 Carrera S с трансмисията с двоен съединител набира стотака за 4,1 сек., като при употреба на лаунч контрол (опция към Sport Chrono пакета) това време пада с 2 десети от секундата до 3,9 сек. При по-слабата Carrera с PDK, тази стойност е 4,4 сек. и отново с 2 десети от секундата по-малко при употребата на лаунч контрол. Максималната скорост на Carrera S е 303 км/час, а Carrera спира да се ускорява при постигането на 288 км/час.

Интериор
Новото 911 продължава линията на 4 вратия спортяга Panamera, на свръхбързия всъдеход Cayenne и на супер екзотиката Carrera GT с характерната централна конзола. Още едно потвърждение, че интериорът на новите Porsche-та е по-естетски от техния екстериор. Държим да отбележим, че единствените две изключения в това правило са 911 и Carrera GT. Останалите са учудващо грозни.

More from Бранимир Николов
[Test Drive] BMW 430d xDrive Gran Coupe: Баварски крем
BMW 4 Gran Coupe е 4-врата версия на 2-врато купе, базирано върху...
Read More