Rimac Concept One: Балканска афера

Глобализацията е факт. Нищожният балкански автомобилен потенциал цъфти на автосалона в немската финансова столица. Rimac Concept One е наистина страхотен и застава изключително близо до машини като Devon GTX и Jaguar C-X75. Нещо повече – хърватският електроболид дебютира на голямата сцена с изработен в България интериор.

Хърватски суперавтомобил? С български интериор? Изглежда страхотно и дебютира във Франкфурт? Това истина ли е?

Глобализацията е факт. Нищожният балкански автомобилен потенциал цъфти на автосалона в немската финансова столица. Rimac Concept One е наистина страхотен и застава изключително близо до машини като Devon GTX и Jaguar C-X75. Нещо повече – хърватският електроболид дебютира на голямата сцена с изработен в България интериор. Вътрешността на Rimac Concept One е опакована от студиото за автомобилни интериори на българина Атанас Вилнер.

Екстериорният дизайн на Rimac Concept One е дело на бивши служители на Pininfarina, които по правило са ангажирани с най-вълнуващите модели на Ferrari. Всичко това се случва под ръководството на младите хървати Адриано Мудри и Горан Попович. Те са работили за Lamborghini, McLaren, Magna Styer и Maserati.

Задвижването на Rimac Concept One е не по-малко впечатляващо от присъствието му. То е изградено от 4 системи, по една за всяко колело. Тя включва електромотор, инвертор и редуктор. Всяка система работи независимо от другата, но черпи енергия от обща батерия. Така, в зависимост от ситуацията на пътя едно колело може да получи повече въртящ момент от друго. Което при качествен софтуер може да означава ултимативно сцепление. Справка BMW.

Конструкторите обещават ускорение от плашещите 2,8 сек. за старта от място до 100 км/час. Този процес приключва при скорост от 304 км/час, възможна благодарение на 4-те електромотора с мощност от 1088 к.с. Те са захранвани от обща 92 kWH батерия, която според хърватите е достатъчна за пробег от близо 600 км.

More from Бранимир Николов
SAAB 9-3 Independence Edition: Да отбележим първата годишнина от развода
SAAB 9-3 Independence Edition е базиран на кабриолета 9-3 в топ версията...
Read More