Jaguar CX-16: Новият Е-Туре? Едва ли …

Дали този baby Jag ще бъде модерният Е-Туре? Едва ли. Без значение колко впечатляващи ще бъдат динамичните му характеристики, този дизайн никога няма да бъде част от експозицията на музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Нито пък в Маранело ще се намери човек, който пред С-Х16 да повтори думите на Енцо Ферари по адрес на Е-Туре, че „това е най-красивата кола, правена някога”.

Точно преди година, британците от Jaguar разкриха на автосалона в Париж изумителният С-Х75 Concept. С 4 електромотора и 2 турбинни мотора (разбирай малки реактивни двигатели) беше ясно, че С-Х75 няма големи шансове да влезе в производство. Не и в концептуалния му формат.

Година по-късно на изложбения център във Франкфурт е домакин на съвсем различна пиеса. Jaguar C-X16 има амбициите да бъде новият Е-Туре, чиято производствена версия планира да се намести в нишата на Porsche Caymann и BMW M1.

Нямаме идея каква ще бъде техническата партитура, по която ще бъде създаден модерния Е-Туре. Това, което знаем със сигурност е, че двуместният прототип С-Х16 е задвижван от 3 литров V6 със суперчарджър, генериращ 380 к.с. Към тях добавяме и 90-те к.с., които скрития в трансмисията електромотор може да произведе. Работещи заедно, двата двигателя отдават въртящ момент от 685 Нм. Плашещо много за компактно купе. Но пък достатъчни за бомбастичното ускорение от 4,4 секунди и за максимална скорост от 300 км/час.

Дали този baby Jag ще бъде модерният Е-Туре? Едва ли. Без значение колко впечатляващи ще бъдат динамичните характеристики на този автомобил, дизайнът му никога няма да стане част от експозицията на музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Нито пък днес в Маранело ще се намери човек, който пред С-Х16 да повтори думите на Енцо Ферари по адрес на Е-Туре, че „това е най-красивата кола, правена някога”.

More from Бранимир Николов
Благотворително рали в помощ на децата от пансиона за глухонеми деца „Проф. Дечо Денев“
БГ знаменитости ще се включат в благотворително рали, чиято цел е да...
Read More