Адио Maybach. Беше хубаво, макар и за малко

Mercedes-Benz трябва да приемат горчивата истина, а именно - BMW ги биха на собствен терен. Този на изключително скъпите и луксозни лимузини. И за да бъде още по-горчиво – включваме и Benley (притежавани от VW), които се справят особено успешно с продажбата на точно такива коли.

Поредното легендарно име в автомобилния бизнес си отива. Този път под ножа на ефективността пада Maybach. Mercedes-Benz отговорът на BMW предизвикателството Rolls Royce се оказа неуспешен. И легендарната някога немска марка отива (отново) във вечните ловни полета.

Mercedes-Benz трябва да приемат горчивата истина, а именно – BMW ги биха на собствен терен. Този на изключително скъпите и луксозни лимузини. И за да бъде още по-горчиво – включваме и Benley (притежавани от VW), които се справят особено успешно.

Maybach трябваше да възкресят славата си от миналото, когато моделите им са били съществена част от бароковия разкош на предвоенните лимузини. Maybach трябваше да бъдат ексклузивната марка на Daimler AG, която да събере клиентела сред богатите и известните. Но не се получи.

Rolls Royce се върнаха блестящо в играта с Phantom – първият модел, създаден под мениджмънта на BMW, последва и „компактният” Ghost. Това са безспорно изключителни автомобили. Прекрасните някога Bentley се бяха превърнали в бледа сянка на Rolls, но след като VW пое кормилото на марката видяхме моделите Continental и GT. Те пък мигновено се превърнаха в любимото возило на новобогаташите по цял свят. А Maybach имаха една възгрозна кола, за която всички знаеха, че е удължена версия на S класата на Mercedes-Benz. И се насилиха да я продават като две отделни коли, разликата между които беше в … междуосието. Нямаше величествено купе, нямаше разкошен кабриолет, нямаше друг модел.

Една единствена кола, която се сглобява паралелно с оригиналната S класа. Просто нямаше как да се получи…

А можеше!

More from Бранимир Николов
Обновеният Форд Куга: Говори с нея
Фейслифтът на Форд Куга вече е тук и можем да разкажем с...
Read More