Фокус – мокус: Форд Фокус е кола на годината в България за 2012 г.

Медалът е тиквен. Но не защото шоуто/събитието не бяха на ниво. А защото: Не участват всички нови модели; Не участват всички вносители; Гласуващите журналисти са сведени до едва 15 души; Да връчиш награда на част от спонсорите се обяснява с една дума. И тя е ... твърде неприятна.

Форд Фокус бе избран за българския автомобил на 2012 г. от журналистите, членуващи в Пресавтоклуб България. Според техния колективен вот, това е най-доброто ново предложение на българския пазар.

Форд Фокус спечели в конкуренцията на BMW 1 серия, Хюндай i40, Пежо 508 и Шевролет Авео.

Известна част от гостите на протяжната церемония в зала Арена Армеец изразиха учудване от резултата. Масово очакванията бяха фокусирани върху Хюндай i40, който е много завършен автомобил с един единствен минус – цената. Малко по-висока от очакваното за корейска машина и от средното за този клас.

Миналата седмица БГ Автоблог направи прогнози за победителите. И с изключение за категорията „Автомобил на годината” познахме резултата в другите 3 категории. А именно:

  • Ван на годината – Шевролет Орландо;
  • 4х4 автомобил на годината: Рейндж Роувър Евок;
  • Екоавтомобил на годината Lexus CT 200h.

Не успяхме да познаем наградените в категория „Лизингово дружество на годината” и „Застраховател на годината”. Но предвид спонсорството на проявата, осъществено от Сосиете Женерал Лизинг и Бул Инс, техните награди са някак очаквани. Кофти практика на Пресавтоклуб България.

Церемонията

Успехът на едно събитие до голяма степен зависи от фокуса при неговото планиране. Страхотно е да направиш церемония, но да я гарнираш с изложение, шампионско рали шоу за публиката и всичко това да бъде на нужното ниво е изключително трудно. И рядко пъти успешно. Похвали за усилията, съжаление за резултата. Пуканките и семките на входа на Арена Армеец не допринесоха с нищо за тържествеността на случващото се и олекотиха статуетките, които се връчват на победителите.

Медалът е тиквен. Но не защото шоуто/събитието не бяха на ниво. А защото:

  • Не участват всички нови модели;
  • Не участват всички вносители;
  • Гласуващите журналисти са сведени до 15;
  • Да връчиш награда на част от спонсорите  се обяснява с една дума. И тя е … твърде неприятна.
More from Бранимир Николов
БМВ Събор `14: Как едно Субару кално открадна шоуто
Най-голямото събитие за годината на най-голямата автомобилна общност в България вече е...
Read More