SAAB обяви фалит. Какво ще се случи?

Малко вероятно е финалът на тази история да бъде щастлив. Освен ако отнякъде се появи смислен инвеститор, който (вероятно е спал досега или пък е изкчаквал окончателен фалит, за да) се ангажира с огромните дългове на SAAB. И налее огромно количество кеш...

Изпълнителният директор на SAAB Виктор Мюлер обяви фалит на управляваната от него компания, часове преди шведския съд да назначи синдик, който да защити интересите на кредиторите. Това се случва след близо двегодишна сага, в която SAAB се опитваше да се задържи над водата. Нейното начало постави General Motors (GM), които се разделиха първо с шведската фирма, след като щатската компания трябваше да се преструктурира.

GM обаче имат участие и във (вероятния) финал на тази сага. SAAB бяха изключително близо до сделки с две китайски компании, произвеждащи автомобили, но американците блокираха сделките. Мотивът им беше свързан със слабата защита на авторските права в Китай, а новите модели на SAAB 9-5 и 9-4х са конструирани върху възли и агрегати на GM.

Ще има ли SAAB?

Никой не може да каже със сигурност. Ясно е, че марката има два готови за производство модела, но също така е ясно, че заводът в Трьолхетан не работи от април тази година. Дилърите на SAAB са изчерпали всичко, което имат някъде на склад. Така, че ако искате точно в момента да си купите един от последните (евентуално) нови коли, това е почти невъзможно.

Малко вероятно е финалът на тази история да бъде щастлив. Освен ако отнякъде се появи смислен инвеститор, който (вероятно е спал досега или пък е изкчаквал окончателен фалит, за да) се ангажира с огромните дългове на SAAB. И налее огромно количество кеш, който точно в момента е изключително скъп на финансовите пазари.

Епохата на GM

Американците притежават компанията между `89 и 2010 г. С появата на новия 900, базиран върху техниката на Opel Vectra дори успяват да изкарат SAAB на печалба. За кратко. Следва стремглаво спускане надолу, подкрепено от серия нелепи модели (Subaru Impreza и Chevrolet Trailblazer с емблемата на SAAB), отказ от производството на ключови за марката машини (като купе версия на 9-3, наследник на 900) и т.н.

Би било истински жалко, ако се разделим с тази шведска легенда по този начин и по тази причина.

More from Бранимир Николов
Зелени човечета
Ековълната е по-мощна от всякога. Всички искат да са зелени. Да не...
Read More