Mercedes-Benz B 180 CDI: Класният градски турер

Практичните еднообемни автомобили върху техниката на компактни хечове е наситен пазар, в който Mercedes участват с предложение, излъчващо безспорна класа. Без съмнение, офертите на конкуренцията са по-практични, но премиум нивото е при германците. Т.е. търсим отговор на въпроса, дали ни трябва практична кола или Mercedes

Когато някой говори за Sports Tourer не очаквайте истории за „пистарки” като Hayabusa, R1100 и CBR, както (погрешно) наричаме този тип мотоциклети. Особено ако този някой е Mercedes. Като казват Sports Tourer, немците имат предвид новата си В-класа. Която определено е турер. И в която няма нищо спортно.

Но пък има ясно изразена харизма, която (няма как да се скрие) беше тотално чужда на старата В-класа. Новата кола цитира формите на лекциите по футуризъм, каквито са последните прототипи на Mercedes-Benz. И е най-малкото интересна гледка.

Погледната отвътре, новата В-класа също бележи гигантски напредък. Интериорът е всичко друго, но не и спартански. Сглобката и качеството на материалите са едно ниво нагоре, а дизайнът е далеч от скучен. И това се вижда още като отвориш вратата.

Ако повечето компактни ванове се надпреварват в категорията «практичност», то В-класата е почти консервативна и не прелива от чекмеджета, ниши и джобове. Тя просто е перфектна при важните детайли. Като например да предложи подходящо място за бутилка от 1,5 л. Толкова просто и толкова полезно.

В същото време, акцентите в интериора падат върху дизайнерски елементи като 5-те духалки, чиято форма напомня за турбините на витлов самолет. Те от своя страна контрастират с подобния на таблет мултимедиен дисплей върху таблото, който е част от мултимедийната и навигационна система Command Online (екстра с цена от 5711 лв.). Резултатът е много приятна еклектика.

Успяхме да разходим малкия 1,8 литров дизел на Mercedes-Benz, чиято мощност е скромните 109 к.с. Звучат поразително малко за кола с тегло от тон и половина (1475 кг.), но е факт, че с този двигател В-класата е достатъчно пъргава. И това важи както на светофара, така и при изпреварване извън града. Естествено, тя никога няма да се доближи до първата половина от словосъчетанието Sports Tourer, но ще бъде глупаво да я смяташ за епичен флегматик. В същото време разходът на гориво (благодарение на 6-степенната механична трансмисия) е нисък и при внимателно боравене с газта може да бъде свален до 5,6 л. дизел в смесен цикъл. Това се дължи до голяма степен на отличната аеродинамика – силуетът на B-класата постига коефицент на челно съпротивление от 0,26, което е много добър резултат за всеки автомобил и изключителен за кола с височина от 1,56 м.

БГ Автоблог имаше шанса да се порадва на Mercedes комбинацията от предно предаване, 17 цолови джанти с доста широки гуми и пресния сняг на Копривщенския балкан. В-класата не ни подведе нито веднъж, но със сигурност не плуваше в свои води. В подобни ситуации ESP и ASR системите могат да са изключително силна опора. През останалото време, компактният Benz се държи уверено и предвидимо с подобаващо за марката ниво на комфорт.

Става или не?

Практичните еднообемни автомобили върху техниката на компактни хечове е наситен пазар, в който Mercedes участват с предложение, излъчващо безспорна класа. Без съмнение, офертите на конкуренцията са по-практични, но премиум нивото е при германците. Т.е. търсим отговор на въпроса, дали ни трябва практична кола или Mercedes. Ако отговорът на последното е „да”, то В-класата е практичната оферта в гамата на бенцовете. Цените, започват от 51 386 лв. и лесно подминават цената на тествания екземпляр от над 72 хил. лв. с ДДС. Все пак това е Mercedes и да, може да се поръча с камера за виждане на заден ход. Примерно …

Конкурентите: Opel Meriva, VW Golf Plus, Citroen C4 Picasso, Ford C-Max

 

More from Бранимир Николов
SMS-ващите зад волана са по-опасни от пияните шофьори
Повечето нормални хора осъждат шофирането на автомобил в нетрезво състояние и не...
Read More