Jeep Compass 2,2 CRD: А къде е компаса?

Въпреки безспорните си плюсове, Jeep Compass издиша на базови места, като обезшумяването, икономичността и качеството на материалите в интериора. Без да сме дребнави, ще отбележим, че в Compass дори няма компас. Не че Jeep Patriot трябва да го доставят с ракети Пейтриът в багажника, но компасът е дребен аксесоар, който можеш да забодеш във всеки Jeep. И това няма как да бъде грешка.

След серия изключително трудни години, Jeep работи усилено, за да се върне в играта на големите продажби. За европейския пазар, тази работа се материализира в изцяло нов Grand Cherokee и в обновено издание на компактния всъдеход Compass. Който търси място под слънцето с нов дизелов двигател на Mercedes-Benz и освежен дизайн.

Compas и Patriot са двата модела, с които Jeep играе в класа на малките SUV-та. Това са колите, които показват по-цивизованата страна на марката (за разлика от Wrangler и Grand Cherokee, които изразяват нейната дива същност).

Jeep Comapss и Patriot са технологично еднакви, но дизайнът им е различен. Compass е насочен към дамите, докато от по-ръбатия Patriot се очаква да бъде харесван повече от господата. Ориентирането „Кой кой е в семейството на Jeep” продължава с информацията, че Comapss и Patriot са построени върху GS платформата на Daimler Chrysler и Mitsubishi. Това означава, че компактният Jeep дели генетика с още няколко модела на Mitsubishi, Chrysler и Dodge.

И така, пред нас е обновеният Compass. Първото, което се забелязва в тази кола е новата предница, визуално разчитаща на също нови фарове. Те са подобни на челните светлини при Grand Cherokee. Предният капак също е минал дизайнерска оптимизация, останалата част от каросерията остава непокътната. Изключение правят само стоповете, които запазват старата си форма, но пък получават нов живот с LED диоди.

Формите на Compass му носят определението «симпатяга», а гигантските калници загатват задължителната за Jeep off road компетентност. Чисто технологично, в случая на Compass тя се изявява чрез системата Freedom Drive. След изтеглянето на скътан в поставките за чаши лост, електронно контролираната муфа (дали „раздатъчна кутия” е по-подходящ термин?) разпределя тягата между предния и задния мост в съотношение 50/50. Когато скоростомерът прескочи 60 км/час, електронният блокаж на двойното предаване се изключва автоматично. Така Jeep Compass в повечето време е с предно предаване, но в случай на нужда електрониката незабвно активира и задния мост, а 4х4 лостчето го превръща в малък снегорин.

Обновеният Compass дебютира на европейския пазар с нов дизелов двигател. Познатият от първото издание на колата двулитров TDI на Volkswagen отстъпва пред 2,2 литров мотор, производство на Mercedes. Мощността му е 163 к.с., което е с 23 коня повече в сравнение с агрегата от Волфсбург. Въртящият момент е 320 Нм и макар тези цифри да не са синоним на зашеметяваща динамика, Jeep Compass се оказва учудващо флегматичен. Това донякъде е обяснимо с теглото на автомобила, чиято маса е малко над тон и половина.

 

На пътя, новият дизел на Jeep Compass е една идея по-муден, една идея по-шумен и една идея по-лаком от очакваното. Внимателното шофиране не беше достатъчно, за да свалим средния разход на гориво под 9,1 л./100 км.

Compass обаче има и безспорни плюсове, които ще бъде нечестно да премълчим. Първата приятна изненада, която този автомобил поднася е при движение по паваж. То е толкова меко и фино, чак е приятно. Сякаш прокарваш пръст по джинси от кадифе. Не знаем дали това се дължи на изключителни възможности на окачването или просто гумите Bridgestone Blizzak, с които беше оборудван тестовият Compass са чак толкова добри – но колата е вълшебна върху паветата. Оказва се, че дамският Jeep обича павираните улици, както никой друг…

Интериорът е трогателно пластмасов и в същото време изненадващо удобен. Поставките за чаши са осветени по ефектен начин, а осветителното тяло в багажника всъщност е зареждащо се фенерче. Пространството отвътре е повече от достатъчно, а със свалянето на задните седалки може да се образува почти равен под.

Става или не?

По-скоро не. Въпреки безспорните си плюсове, Jeep Compass издиша на базови места, като обезшумяването, икономичността и качеството на материалите в интериора. Без да сме дребнави, ще отбележим, че в Compass дори няма компас. Не че Jeep Patriot трябва да го доставят с ракети Пейтриът в багажника, но компасът е дребен аксесоар, който можеш да забодеш във всеки Jeep. И това няма как да бъде грешка.

От друга страна Jeep Compass е различен. Той винаги ще изпъква в морето от европейски, корейски и японски компактни всъдеходи. Срещу цена от 55 900 лв. може да му правите компания. Или той на вас.

Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
Уебсайт на деня: Спортните коли на СССР
С редки изключения, по времето на соца, състезателните коли също бяха (предимно)...
Read More