BMW 6 Gran Coupe: По-добре късно, отколкото никога

Но дали новото BMW 6 Gran Coupe е истинско купе? Твърдо НЕ. Първо - защото е с 4 врати. Второ – защото от Мюнхен твърдят, че новият им модел е с 4 + 1 места. Какво? 5-местно купе! Нека не се лъжем. Автомобилът има 4 пълноразмерни кресла, задължителни за този тип каросерии. Но от BMW са решили да предложат повече на клиентите си и вместо подлакътник натъпкан с хитрини между двете задни седалки има ... още една седалка.

Караме колите си по пътища, които вече познават второто поколение на Mercedes-Benz CLS, луксозният и възспортен седан, който създаде истерията „купе с 4 врати”. След като се превърна в любимец на хип хоп звезди с блестящи ланци и безработни търговци на бели робини, всички останали се усетиха, че в играта с 4-вратите купета има хляб.

И започна дъжд от „четириврати купета”. VW атакуваха с техния Passat CC, Porsche представиха доволно уродливата и плашещо добра Panamera, а Audi се включи в играта с лодкоподобната А7-ца. Дори от Aston Martin реагираха и се наместиха на върха в този клас с прелестния Rapid.

А BMW? Най-успешната автомобилна марка през последните десетина години беше твърде дълго извън тази игра. Но днес баварците изчистват пропуска с BMW 6 Gran Coupe. Те показват 4 врата лимузина с линиите на купе, опаковани в атлетичната елегантност на BMW формите след ерата на Крис Бенгъл. Крайно приятен за окото резултат.

Но дали новото BMW 6 Gran Coupe е истинско купе? Твърдо НЕ. Първо – защото е с 4 врати. Второ – защото от Мюнхен твърдят, че новият им модел е с 4 + 1 места.
Какво? 5-местно купе! Нека не се лъжем.

Автомобилът има 4 пълноразмерни кресла, задължителни за този тип каросерии. Но от BMW са решили да предложат повече на клиентите си и вместо подлакътник натъпкан с хитрини между двете задни седалки има … още една седалка. Тя обаче е почти неизползваема, защото в нея свършва централната конзола. Единственият шанс да бъде ползвана е в комбинация с щедро разкрачване, което не винаги и не за всеки е дефиниция за комфортно пътуване. Лично на нас ни напомня за казармените пътувания върху двигателя на армейската УАЗ-ка.

BMW 6 Gran Coupe впечатлява и с обем в багажника от 460 литра, които стигат до чутовните 1265 литра, след като задните седалки се сгънат. Да, това 4-врато купе е с амбиции за практичност, които включват възможността да транспортирате до вкъщи чисто новата си пералня. Още една причина да изберем този автомобил …

Двигателите, с които Gran Coupe ще дебютира са общо три. Като за начало, четиривратата 6-ца ще разчита на два бензинови мотора и един дизел. 640i Gran Coupe ще бъде оборудван с добре познатият 6-цилиндров редови мотор с туинскрол турбо. Максималната му мощност е 320 к.с., а тягата отдавана към задните гуми е 450 Нм. Напълно достатъчни за ускорение от място до 100 км/час за 5,4 секунди. Доста добър резултат за автомобил с теглото на охранен женски хипопотам.

По-голямата бензинова модификация ще се нарича 650i Gran Coupe и ще разчита на V8 двигател с 445 к.с. Към нея ще може да бъде поръчана и пълноприводната система на BMW xDrive. Най-слабият мотор е дизел с 313 к.с. и 630 Нм. Той също взима спринта от 0-100 км/час за 5,4 секунди, но сме уверени, че разходът на гориво ще бъде съществено по-нисък. Срещу това щедро ще бъде раздаван въртящ момент, като пиковата му стойност е 630 Нм.

И трите двигателя са екипирани с 8-степенната автоматична скоростна кутия на ZF. Контролът върху предавките се осъществява с лостчета зад волана, което означава само едно – повече спортен дух в BMW 6 Gran Coupe. В различните й варианти, тази трансмисия е достатъчно популярна в цялата гама на BMW (1, 3, 5, 5 GT, 6, 7, X3, X5 и X6), включително Rolls Royce (Ghost). Същата техника ползват и конкурентите от Audi (А6, А7, А8), както и Bentley (Moulsanne, Continental GT V8) и дори Land Rover и Jaguar (Range Rover, XF).

Настройките на автомобила обаче са област, в която BMW нямат равни. Driving Dynamics Control системата позволява на водача да избира между цифром и словом 5 (пет) режима. Comfort +, Comfort, Sport, Sport + и Eco Pro са настройките, които могат да бъдат избрани с натискането на един бутон. Той не управлява само окачването, волана, работата на трансмисията или на двигателя, а комбинира оптималните режими за тях. Ако към това добавим и завиващия заден мост (познат от 5 и 7 серия), нещата стават просто брилянтни.

В крайна сметка, 4-вратата версия на 6 серия на BMW е един балансиран по тевтонски автомобил. В него има всичко. Но не и най-важното – излъчването на купе.

More from Бранимир Николов
Малките Тойоти могат да са опасни :)
Тази музика е твърде силна за тази кола. Какво се случва на...
Read More