Mercedes-Benz SL: Спортен, но не и лек

На езика на Mercedes, абревиатурата SL се чете като Sport Licht, което се превежда като Спортен и Лек. С годините, представителното купе на Benz може да понесе много етикети, но думата „лек” не е сред тях. Въпреки това, новият SL550 върти кантара с близо 130 кг. по-малко в сравнение с предшественика си. Първите произведени машини ще бъдат в лимитираната серия Edition 1

Вече 60 години Mercedes-Benz очароват богатите и известните с едни от най-разточителните купета. Тук е шестата генерация на SL, която носи много от линиите на отиващия си модел. Естествено, новата машина се отличава с новите светлини и предрадиаторна решетка, но силуетът като цяло е запазен.

Интересното при тази кола е Magic Sky Control – електронна система, налична и при компактния роудстър SLK, която чрез електрохроматично стъкло контролира количеството светлина, влизащо в купето. Готин, но скъп трик.

На езика на Mercedes, абревиатурата SL се чете като Sport Licht, което се превежда като Спортен и Лек. С годините, представителното купе на Benz може да понесе много етикети, но думата „лек” не е сред тях. Въпреки това, новият SL550 върти кантара с близо 130 кг. по-малко в сравнение с предшественика си.

Към момента топ двигателят за Mercedes-Benz SL ще бъде двойно турбиниран V8, който ще се продава с моделния индекс SL 550. Агрегатът предлага мощност от 429 к.с. при доста ниските 5250 об./мин. Ускорението от 0-100 км/час с този двигател е само за 4,5 сек., с 0,7 сек. по-бързо в сравнение с отиващия си модел.

Първите произведени машини ще бъдат в лимитираната серия Edition 1, която включва 19 цолови AMG джанти, кожа Designo, системата „Въздушен шал” (това са калорифери монтирани в подглавниците на седалките) и премиум аудио система от Harmon Kardon. Цената е 114 хил. евро за 8-цилиндровата модификация и само 97 хил. евро за 6-цилиндровия модел. Без ДДС.

More from Бранимир Николов
Лица: Дидо и неговата Honda Civic от `82 г.
Ирационалната любов между човек и машина винаги е впечатлявала и по тази...
Read More