Новата Honda NSX: Силата на мечтите отново е тук

Типично по японски, ако Honda произвежда суперкола – тя трябва да е най-доброто. А за да постигнеш най-доброто имаш нужда от време. А времето струва пари. Така, Honda харчат долари и йени, спечелени от продажбата на многотиражни пластмасови брички за нещо, което осмисля автомобилния бизнес. И това са върховите технологии във всекидневния живот.

Ако трябва да назовеш най-добрият суперавтомобил на 90-те години, кой ще посочиш? Нещо от Ferrari, Porsche или Lamborghini. Евентуално някоя екзотика като McLaren F1, Vector W8, Cizeta V16 или Isdera Commendatore. Но вероятността да си спомниш за великолепната Honda NSX е нищожно малка.

А трябва. Това е кола, създадена да бие Ferrari, повлияна от изтребителя F-16, тествана и настроена от великия (няма преувеличение) Аертон Сена и вдъхновила Гордън Мъри при дизайна на McLaren F1. Безспорно Honda NSX беше изключителен автомобил.

Прословутата японска прецизност, вложена в тази кола я превръща в най-надеждната екзотика на своето време. Дори и днес могат да се намерят екземпляри на по 150 хил. км., които не са имали съществени проблеми през 20-те години всекидневна експлоатация.

На пътя, атмосферният V6 вилнееше с „табун” от 300 к.с., а настройваното от Аертон Сена управление е било на нивото, което тогавашните Ferrari са можели да сънуват. В Интернет може да се намери видео, в което Сена тества новата (тогава) Honda NSX на пистата Сузука. Трите камери в купето следят виртуозната игра на лачените му италиански чепици, които танцуват върху педалите на NSX и бесните атмосферни подскоци на оборотомера, стигащи до 8000 об./мин.

Така Honda NSX се превърна в една малка религия, изповядвана от малцина. Но ние знаем, че те са били сред най-добрите. Аертон Сена е притежавал черна NSX, изработена специално за него като благодарност за титлите, които донесе на McLaren Honda във Ф1. Тази кола все още е собственост на семейството му и стои в гаража им в Сао Паоло. Гордън Мъри, създателят на McLaren F1 казва:

„След като карах NSX, колите на Ferrari, Lamborghini, Porsche изчезнаха от главата ми. Смятахме ги за наша конкуренция, но Honda NSX ни опроверга. Просто трябваше да направим F1 по-добър от нея.”

Между другото, Гордън Мъри кара такава Honda в продължение на 7 години. Както и бизнес акулите Майкъл Дел – основателят на Dell и Лари Елисън, който пък е основател на Oracle.  Honda NSX е присъствала в гаражите и на Харисън Форд, Алис Купър, Майкъл Кийтън, Джордж Лукас, Чарли Шийн, Джак Никълсън, както и на много от звездите в автомобилния и мотоциклетния спорт.

Honda NSX беше разработена в края на 80-те, дебютира през 1990 г. Произвежда се до 2005 г., когато въпреки промените, вече беше безнадеждно остаряла.

Днес Honda в лицето на марката си за луксозни автомобили Acura представя наследникът на NSX. Типично по японски, ако Honda произвежда суперкола – тя трябва да е най-доброто. А за да постигнеш най-доброто имаш нужда от време. А времето струва пари. Така, Honda харчат долари и йени, спечелени от продажбата на многотиражни пластмасови брички за нещо, което осмисля автомобилния бизнес. И това са върховите технологии във всекидневния живот.

В крайна сметка, автосалонът в Детройт беше дебютната сцена за новия NSX. Вече има по какво да точим лиги.

За разлика от последния спортен концепт на Acura, който остави NSX феновете с кофти вкус в устата заради предно разположен V10 двигател, този път марката се връща към централно разположения V6. Двигателят отново задвижва задните колела, но за предните гуми са предвиден електромотор, който превръща концепцията за суперколата в терен за кръстоска между суперавтомобил и Prius.

В ДНК-кодовете на Honda NSX е заложено олекотяване чрез високотехнологични материали. Така е било през 90-те, така е и сега. Карбон, алуминий и магнезий са основните материали, от които изплува скулптурата на новата машина.

Тя ще ползва последната AWD разработка на Honda, която комбинира автоматична трансмисия с двоен съединител и електромотор, като така формира хибридна машина. До предните колела са монтирани други два електромотора, които за кратко отдават въртящ момент към някое от тях. Те се активират в завой и имат ключово участие в стабилната атака на завоите. Цялото това нещо може да се управлява чрез лаптоп, а основната му цел е да комбинира ускорението на суперавтомобил с отличната ефективност.

Не сме чобани, които сипят боклуци след себе си, но екоидеята не ни е чак толкова близка, за да приемем за нормално присъствието на спестяващите технологии в един суперавтомобил. От друга страна, Acura NSX ясно показва, че японците са работили по отпечатъка върху природата, който колата им оставя. Не трябва да забравяме, че хибридните технологии могат да допълват двигателите с вътрешно горене по много ефективен за ентусиастите начин.

Засега общата мощност на V6 двигателя и електромоторите на Acura NSX не се обявява. Нямаме очаквания за потресаващи цифри, но пък имаме обещанието на Honda, че се целят в много добро съотношение между мощност и тегло. Това определено ни харесва и ни кара да се надяваме, че през следващите три години, когато новият NSX трябва да влезе в производство, той ще покрие тази цел.

Tags from the story
, , , ,
More from Бранимир Николов
Bertone Manitde ще бъде произведен в 10 екземпляра
Вторият екземпляр от суперавтомобила на закъсалата дизайнерска и каросерийна фирма беше продаден...
Read More