Топ 6: Разочарования от Женева 2012

Електрическата класика Morgan, дългата база на микроскопичната малолитражка Fiat 500, увисналата моделка с увисналия всъдеход Mitsubishi Outlander, 4х4 полюцията на Bentley и шарените гуми на Bridstone. Това са 6-те най-големи разочарования от Женева `12

6. Fiat 500 L
Какво е 500 L? Може би е дълга база на компактния и сладурест Fiat 500? Нещо като модификация за Китай, където търсенето на удължени версии е толкова голямо, че BMW предлагат 320 L. Нищо подобно. 500 L e еднообемно кюфтенце, чиято компактност е запазена, вероятно за сметка на чарът му. Колата вероятно не е лоша, но тя няма нищо общо с идеята и духът на 500. Въпреки, че техническата платформа и двигателите им са идентични.

5. Cisitalia 202 E Concept
Дизайнерският факултет в торинската политехника е дала много звезди сред скулпторите на автомобилни форми. По тази причина винаги е интересно да погледнеш проекти на негови студенти. За автосалона в Женева, младежите бяха подготвили прототип, репликиращ оригиналната Cisitalia 202 – един от шедьоврите на италианския автомобилен дизайн. Интерпретацията, която показват студентите обаче е твърде далеч от това ниво. Жалко…

4. Morgan Plus E
Morgan не са от компаниите, които лесно възприемат модерността във всичките й измерения. През последните 70 години, колите им се произвеждат с един и същ дизайн. Все пак това е единствената фирма, която до неотдавна правеше шасита от дърво, технология използвана за последно при сглобяването на омнибуси с конски впрягове. Morgan са и автомобилната марка, която извади триколка с дизайн от Първата световна война. Сега британците се потапят в свръхмодерната електрическа истерия и публично късат реномето си на жива класика.

3. Bentley EXP 9
Британската марка отдавна трябваше да има едно исполинско SUV, което да излъчва тонове кралско достолепие. Технологичната платформа на Audi Q8 е перфектният платцдарм за подобна инвазия, но хората от Bentley пропускат този шанс. Те показват концепцията EXP 9 F, която е изумителен връх на посредствеността. Дизайнът е идентичен с линиите на Continetal и Mulsanne, просто каросерията е по-висока, а задницата е скосена, но само за да побере огромната каросерия.

2. Mitsubishi Outlander
Увиснали. Това е единственото, което можеш да кажеш като видиш тази снимка. Можеш да го кажеш, както за силиконовата моделка с евтината рокличка, така и по адрес на колата зад нея. Mitsubishi отдавна тичат по наклонената плоскост, а новият Outlander е учудващо безличен автомобил. Острият поглед от отиващото си издание, при новият модел е заменен с форми, които могат да бъдат на всяка азиатска марка. Това може да е пазарна стратегия, удачна за маргинални играчи като Isuzu, но не и за бранд като Mitsubishi.

1. Цветните гуми на Bridgstone
Ако осмисляш живота си с кичозен тунинг, вероятно тези гуми са офертата на живота ти. Те ще завършат уникалния ти проект, но по неповторим начин. Боядисаните джанти са достатъчно клиширани, за да се появи пазарна ниша за продукт като цветни гуми. Brigdstone показаха гуми, върху чийто борд е принтирана цветна щампа. Така автомобилната гума става една идея по-близка с тениската. Въпросът е само един. Нужно ли е?

More from Бранимир Николов
Холни маси, създадени от двигатели. В България
Запознайте се с Миро Кертов. Той прави красиви холни маси от също...
Read More