Ferrari F12 Berlinetta: Красавицата е звяр

Три думи: Най-бързото Ferrari. Италианските буржоа от селцето Маранело никога не са конструирали толкова бърз автомобил, който може да бъде регистриран като стандартно МПС. Запознайте се с Ferrari F12 Berlinetta - красавицата, която всъщност е ... звяр.

Три думи: Най-бързото Ferrari. Италианските буржоа от селцето Маранело никога не са конструирали толкова бърз автомобил, който може да бъде регистриран като стандартно МПС. Запознайте се с Ferrari F12 Berlinetta – красавицата, която всъщност е … звяр.

Показана в Интернет малко преди официалната й премиера на женевския автосалон, F12 Berlinetta e машината, която заменя 12-цилиндровият F599 GTB Fiorano. Така, черните кончета продължават традицията си от средата на миналия век, повеляваща в моделната гама винаги да присъства една berlinetta (малко купе). Което според Ferrari, задължително трябва да е оборудвано с голям двигател под предния капак.

А това е познатият от Ferrari FF V12 атмосферен мотор. Но при F12 Berlinetta, той е способен на чутовните 740 к.с., изтръгнати от 6,3 литра работен обем. Това означава относителна мощност от над 115 к.с. на литър. Впечатляващо за атмосферен двигател. По въпроса с принудителното пълнене, Ferrari се държат точно толкова ретроградно, колкото е диското на Modern Talking.

12 цилиндровият двигател осигурява максимален въртящ момент от 690 Нм, 80% от които са достъпни при 2500 об./мин. А тази кола ги постига бързо. Прекъсвачът срязва мощта при 8700 об./мин, когато вече е време за следващата предавка. За нея се грижи трансмисия с двоен съединител, базирана на F1 технологиите, ползвани от Scuderia Ferrari.

Цялата тази тяга се удържа от най-новите спирачки на Ferrari, изградени от карбон и керамика, както и от окачването с магнитни амортисьори. Също като при другите модерни Ferrari-та и F12 Berlinetta е оборудвана с Е-Diff (електронен блокаж на диференциала) и Е-Trac тракшън контрол.

Всичко това резултира в ускорение от 0-100 км/час за само 3,1 сек. Новото Ferrari завърта обиколка на заводската писта Fiorano, (Нордшлайфе за всички коли от Маранело) за 1,23 мин. Това е по-бързо от всяко едно Ferrari, подлежащо на регистрация.

Дизайнът на F12 Berlinetta e съвметна разработка на Pininfarina и дизайнерския център на марката. Основната цел при създаването на формите е била аеродинамиката на купето. Но естетиката далеч не е забравена. Този автомобил изглежда магнетично лъстиво. И в същото време е далеч от безскрупулното съвършенство на Адриана Лима.

Предницата е дарена с инфантилната усмивка, позната от Ferrari FF, а дизайнът на задната част прекомпилира класическите кръгли стопове на италианците. В средата на задния дифузьор цъфти трети стоп, който навява комични аналогии, но всъщност е директен цитат от болидите на F1.

Това е новото Ferrari. По-леко, по-компактно, по-икономично, по-мощно и все така атмосферно.

F12 Berlinetta в цифри

Двигател – V12
Работен обем – 6262 cм3
Максимална мощност – 740 к.с. при 8500 об./мин.
Максимален въртящ момент – 690 Нм при 6000 об./мин.

Размери
Дължина – 4618 мм
Ширина – 1942 мм
Височина – 1273 мм
Тегло – 1525 кг
Разпределение на масите – 46% отпред, 58% отзад
Относително тегло – 2,1 кг./к.с.

Динамика
Максимална скорост – 340 км/час
Ускорение от 0-100 км/час – 3,1 сек.

More from Бранимир Николов
Удобните пътни знаци
Американският художник Борис Бали изработва столове и табуретки от „пенсионирани“ пътни знаци...
Read More