Aston Martin V12 Zagato: Зиг и Заг

Тази кола е самият върх на 12-цилиндровата Vantage серия на Aston. Ултимативната машина, изразяваща успешното партньорство между две легенди. Тя е уникат, чиято цена моментално хвръква нагоре от момента, в който получи собственик.

Почеркът на Уго Загато при автомобилите означава три неща. По-ниско тегло, по-добра аеродинамика и по-добри резултати в класирането. Така, неговите състезателни автомобили, базирани върху модели на Maserati, Alfa Romeo, Lancia, Ferrari и Aston Martin (почти) винаги са по-добри от тези на конкуренцията.

След Втората световна война, каросерийното ателие на Zagato създава свръхмалки серии от ексклузивни каросерии на вече съществуващи автомобили. Богатите и известните имат шанс да платят за изпълнението на индивидуална поръчка. Става дума за уникати, които мигновено се превръщат в класически автомобили. И за разлика от всяка друга кола, цените им поемат в посока нагоре от момента, в който получат собственик.

Също като Aston Martin V12 Zagato. Той е самият върх на 12-цилиндровата Vantage серия на Aston. Ултимативната машина, изразяваща успешното партньорство между две легенди. През последният половин век, обединените усилия на британци и италианци са произвели плеяда изключителни GT автомобили, първата от които е Aston Martin DB4 GT Zagato. И която е сред най-желаните от колекционерите шедьоври на металното изкуство. И вдъхновение за днешният Aston Martin V12 Zagato.

Тази кола е чиста скулптура от карбон и алуминий. Лъстивите й форми през 2011 г. получиха признание от журито на конкурса за класически автомобили Villa d`Este. То връчи на създателите на Aston Martin V12 Zagato наградата за дизайн на съвременни прототипи.

Aston Martin V12 Zagato е комбинация от модерни идеи и технологии, имплантирани в за първи път в автомобил като изключителния Aston Martin One-77. Чиято материализация минава през изключителността на ръчната изработка, отнела 2000 часа. Също като совалката. Но за разлика от нея, Aston Martin V12 Zagato ще бъде произведен в малко по-голям тираж. Фабриката в Гейдън, Уоруикшиър ще даде живот на точно 150 екземпляра.

Също като уникалният One-77, V12 Zagato е създаден от ръчно формован алуминий и карбонови панели. Предният капак, покривът с двете аеродинамични извивки и вратите са алуминиеви, докато калниците, вратите и багажника са от карбон. Сглобената каросерия се боядисва в процес, който отнема близо 100 часа. Тя напуска пещта с много слоеве лак под който свети боя, чийто цвят може да бъдат зелен „Алоро”, синьо „Алба”, сребърно „Синтила” или червено „Дяволо”. След това каросерията получава двигател и трансмисия, идентични с тези на V12 Vantage. Това означава 6 литров двигател с табун от 510 к.с. и въртящ момент от 569 Нм. В свят на роботизирани и автоматизирани трансмисии при суперавтомобилите, този Aston е малък празник за пуристите с 6-степенната механична скоростна кутия. Истинска рядкост във времена, в които автомобилните икони се притежават най-вече от хора, които не могат да ги карат. Факт.

Интериорът е точно толкова специален, колкото и самият Aston Martin V12 Zagato. Той е покрит с елегантна смес от кожа и алкантара, фино бродирана с шарки, напомнящи на мускулни влакна. Късият скоростен лост е изработен от алуминий, а таблото е гарнирано с карбонови акценти.

Но тази скулптура от алуминий и карбон има и състезателен живот. Два Aston Martin V12 Zagato са участвали в общо три надпревари, една от които е 24-те часа на Нюрбургринг. За съжаление, колата няма нито една победа, но пък печели 2 и 3 място в класа си. През безмилостните завои на Нордшлайфе, двете машини, наричани Зиг (зелената) и Заг (червената) завършват на 5 и 6 място в клас SP8. През миналата година Заг спринтира и на фестивала на скоростта, който се провежда през юли в Гдууд. Управляван от Марек Райхман, дизайнер на Aston Martin автомобилът дава 15-то време.

Tags from the story
, ,
More from Бранимир Николов
Ford Edge: Всъдеходът, създаден за теглене
Глобалните компании знаят отлично, че добрите продажби идват с локални продукти. По...
Read More