Отиде си създателят на Porsche 911

„Дизайнът трябва да е функционален и това е първото, което трябва да видиш. Не фльонгите, а функцията”. Това е заветът на Фердинанд Александър Порше. Той отиде в по-добрия свят, навършил 76 години

Автомобилната религия има много идоли. Един от тях е Фердинанд Александър Порше, най-големият син на д-р Фердинанд Порше, създател на иконата Porsche 911. В началото на този месец той отиде в по-добрият свят, навършил 76 години.

 

Фердинанд Александър Порше започва кариерата си в дизайнерското ателие на Porsche, а първият му самостоятелен проект е създаването на наследник на модела 356. Олекотеното немско купе, изградило репутацията и финансите на младата тогава марка. Така се ражда 911. 6-цилиндровата каросерия с боксерен двигател, която се превърна в икона за спортните натури. Нещо повече – дизайнът на Фердинанд Порше остава непроменен в продължение на 60 години. Формите на 911 търпят единствено осъвременяване. Но линиите винаги остават същите.

След още няколко Porsche-та, Фердинанд напуска компанията и основава Porsche Design – независима фирма, известна с дизайна на луксозни предмети. От часовници и очила до хладилници и кафе машини. „Дизайнът трябва да е функционален и това е първото, което трябва да видиш. Не фльонгите, а функцията”. Това е неговият завет.

Поклон!

 

 

 

 

Tags from the story
,
More from Бранимир Николов
BMW 335i купе: Момчешката мечта
Това е BMW 335i купе. С барнат дизайн, но някак сливащ се...
Read More