Shelby 1000: Защото старият Шелби иска 1000 к.с.

Откъдето и да го погледнеш, няма рационална причина поради която някой ще се нуждае от 1000 к.с. в задната ос. Ако искаш да разбъркаш вътрешностите си като свежа пролетна салата, един Shelby 850 Super Snake би трябвало да е достатъчен с мощността си от 850 к.с. В същото време, как да се откажеш от още 150 к.с.?

Джейсън Торшински за jalopnik.com

Готино е да знаеш, че все още съществуват коли, просто за да ги има. Без фокус групи, без внимателни проучвания, без опит да могат и това и това и това. Като да направиш кола с 1000 к.с., която да не е Veyron.

Легендата за раждането на изумителния Shelby 1000 гласи следното. Старият Карол Шелби, който за автомобилния спорт е това, което е Клинт Ийстууд за киното, се срещнал с екипа си, за да му бъде представена Shelby 850 Super Snake. Вместо да получат похвала от големия бос, момчетата са получили въпрос. И той е гласял „Кога ще имаме 1000 к.с.”

Обратно на работа!

Откъдето и да го погледнеш, няма рационална причина поради която някой ще се нуждае от 1000 к.с. в задната ос. Ако искаш да разбъркаш вътрешностите си като свежа пролетна салата, един Shelby 850 Super Snake би трябвало да е достатъчен с мощността си от 850 к.с. В същото време, как да се откажеш от още 150 к.с.?

Резултатът е Shelby 1000, брутален автомобил, който в същото време е крайно рафиниран. Към «стандартния» Super Snake се добавя нов суперчарджър Kenne Bell, който е с течно охлаждане. Именно той изцежда тези 150 допълнителни коне от 5,4 литровия V8 мотор. Той получава специален алуминиев кардан, обвит в подсилен тунел (за всеки случай), а окачването и спирачките са основно преработени. Други са дори болтовете на джантите, тъй като тестовете са показали, че с 1000 к.с. стандартните болтове ще се огънат като гевреци.

Резултатът е автомобил, за който от Shelby казват, че има добро пътно поведение и е способен на нещо повече от драг.

След покупката на донорския автомобил, Shelby 850 Super Snake (цена от $150 хил.), клиентът трябва да инвестира други $100 хил., за да получи своят Shelby 1000. Четвърт милион долара са много пари и в същото време са свръхизгодна оферта в сравнение с други коли от по 1000 к.с., като Bugati Veyron, например.

«Не ни вълнува» е отговорът на въпроса какъв е разходът на гориво при Shelby 1000. В крайна сметка е напълно възможно автомобилът да постигне разход от около 15 л./100 км., колкото харчи и средно голям пикап. Предвид наличието на многоброен табун коне под предния капак и механичната 6-степенна скоростна кутия, тази цифра бързо може да скочи. И съдържанието на резервоара да изчезва за минути.

Въртящият момент е втрещяващите 1150 Nm. Толкова е тягата, предвидена за съвременните 10-15 тонни камиони. В случая на Shelby 1000 това означава космическо ускорение и възможност за огромно ремарке. От компанията не потвърдиха възможността за инсталиране на теглич, в случай, че се нуждаете да изтеглите стария си Boeing 707 до другия край на летището. Но със сигурност ще бъде интригуващо, ако беше така.

Специалната състезателна версия на Shelby 1000 предлага точно 1000 к.с., докато шосейното издание разполага с 50 по-малко. Но 950 к.с. са достатъчно впечатляващи за всяко возило, с което можеш да напуснеш гаража.

Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
Уличен боец: Jaguar XJ-S
Модерна автомобилна класика по бг улиците може да се види толкова често,...
Read More