Peugeot 208: Френски шик

Държим да подчертаем феноменално меката возия на новото 208. Комбинацията от окачване и седалки поглъща неравностите впечатляващо добре. Компактните автомобили от този клас рядко возят толкова деликатно. Движението по паваж е приятно ромолене, а неизбежното (в България) преминаване през дупки и неравности е почти неусетно. Уау!

През последните години, времето за Peugeot не е особено слънчево. За разлика от други европейски производители на автомобили, французите не са на загуба. Ако разровим балансите ще научим, че нормата на печалба е паднала с близо 50%, а автомобилния бизнес на PSA (френската компания не се състои само и единствено от Peugoet и Citroen), декларира загуби от 92 млн. евро за финансовата 2011 г. Дори 150-те милиона чист приход, постигнат в Китай не са достатъчни да извадят на плюс производството и продажбата на автомобили.

Изходът за PSA може да е само един и това е дебютът на хитов автомобил. Запознайте се с новото Peugeot 208 – колата за която във Франция се надяват да бъде истински хит. Също като 206, който се продаде в рекордните за Peugeot над 5 млн. бройки.

С новата 208-ца, марката залага на интересната сплав от модерен шик, по френски мека возия, свръхикономични двигатели и нестандартни решения в интериора. Дали се е получило? Отговорът е малко по-надолу.

Естестиката

Това Peugeot определено изглежда различно. То маха за сбогом на агресивните линии, познати от предшественика му 207 и залага на по-сдържано и в същото време шикозно излъчване. 208-ца ненатрапчиво съчетава изобилие от орнаменти и детайли, всеки един от които е приятно украшение към стилния силует. Така, новото Peugeot 208 отново ще потърси симпатиите на нежния пол, които бе изгубило със залитането по хищническите муцуни и огромните агресивни фарове. Тази линия продължава и в интериора, където има множество закачливи извивки, игра с цветовете, както и серия от декорирани тапицерии.

Така новото Peugeot 208 изглежда шикозно, без да изпада в бонбонестите откровения на Lancia Ypsilon и la dolce vita носталгията на Fiat 500 и Mini.

Возията

Държим да подчертаем феноменално меката возия на новото 208. Комбинацията от окачване и седалки поглъща неравностите впечатляващо добре. Компактните автомобили от този клас рядко возят толкова деликатно. Движението по паваж е приятно ромолене, а неизбежното (в България) преминаване през дупки и неравности е почти неусетно. Уау, типично по френски!

Противно на очакванията, купето не реагира с гневно накланяне при по-агресивно атакуване на завоите. Автомобилът остава стабилен и предвидим, като срещу това предлага небивал комфорт. Спирачките са отлични, като за това допринасят серийните ESP, електронният разпределител на спирачното усилие (REF), ограничителят на приплъзването (ASR) и асистенцията за екстремно спиране (AFU). Педалът е изключително мек, но при сериозно натискане води до безкомпромисен ефект. Включително и на мокър път.

Интериорът

Тук са най-интересните промени. Първата включва нова конфигурация на волана и информационния панел пред шофьора. Кормилото е със силно намалени размери и вече е с радиус, колкото на голям претцел. Така, погледът на водача до панела с инструменти минава над волана, а не през него. Отначало е малко трудно да намериш точната позиция за себе си, но всъщност е напълно постижимо. Така извличаш ползата от по-малкия волан, с който слаломирането както в града, така и по планинските серпентини е много по-лесно.

Другият визуален акцент в новото Peugeot 208 е цветния touch screen дисплей (наличен само при най-високото ниво Allure), разположен в центъра на таблото. Приликата му с таблет ни напомня, че живеем в епохата на Apple и поставя конкурентите на колене – всички останали компактни хечове от сегмент „Б” са доста назад в това отношение.

Интериорът печели точки и с огромния вътрешен обем. Мястото както отпред, така и отзад е на ръба на разточителното за кола с дължина под 4 метра. Освен това, таблото е така структурирано, че дори и високите пасажери не се чустват „хванати” на тясно.

Двигателите

Дизелите са потресаващо икономични. Те действително „миришат” горивото със смесен разход на гориво под 4 л./нафта на 100 км. В града, благодарение на Start & Stop системата (налична в е-HDi модификациите), дизеловата 208-ца трудно може да прескочи разход над 5 л.

Бензиновите двигатели са друга приказка, която се очаква да бъде генерално променена с появата на два нови 3-цилиндрови двигателя с работен обем от 1 и 1,2 литра с мощност от 68 и 82 к.с.

Най-практичното предложение към момента е 1,6 литровия е-HDi с 92 к.с., предлагащ най-успешното съчетание между динамика и икономичност. Най-слабата оферта категорично е бензиновият 1,6 литров мотор със 120 к.с., от които минимум 1/3 са в творчески отпуск.

Peugeot 208 ще бъде интересен с 1,6 литровия бензинов мотор и мощност от 156 к.с., който е разработен от PSA в партньорство с BMW. Вълнуваща ще бъде и турбо модификацията на този двигател с мощност от 200 к.с., каквато откриваме под предния капак на Mini Cooper JCW и Citroen DS3 RS. Той ще внесе в гамата липсващите в момента динамика и енергичност. Съгласете се, че ускорение от 0-100 км/час за над 16 сек. (1,4 е-HDi) е разбираемо за миналия век.

Става или не?

За градска кола – категорично да. Този автомобил е шикозен, комфортен, просторен и според Peugeot – доста по-надежден. Освен това е отлично екипиран (6-те еърбега са серийни за всички нива на оборудване) и в същото време е с 5 до 10% по-евтин от идентично VW Polo.

Виж още:
Технически данни

Видео

More from Бранимир Николов
Топ 6 автомобила, заради които соцът (почти) си струваше – 2
След бурните викове „Ура!” и „Браво”, на които се натъкнахме при първата...
Read More