Защо Audi купиха Ducati? Защото могат!

Ducati e нищожно малък бизнес пред гигантските обороти, които Audi реализира, да не говорим за парите във VW Group. Сигурни сме, че немците не са толкова глупави, за да убият марката Ducati и да я заменят с тази на Audi. Обмяна на технологии? Извинете, но Ducati правят 1,2 литров двигател с над 190 к.с., а VW вади 105 к.с. от същия работен обем и то с турбина.

С тази сделка Audi се наредиха до BMW, Honda, Suzuki и Peugeot. Мислим, че отговорът на въпроса „Защо го направиха?” не може да се крие единствено в думите „Защото могат!”.

Откъдето и да го погледнеш, Ducati e нищожно малък бизнес пред гигантските обороти, които Audi реализира, да не говорим за парите във VW Group. Сигурни сме, че немците не са толкова глупави, за да убият марката Ducati и да я заменят с тази на Audi. Това обезмисля вероятността от вариант като производство на мотоциклети с емблемата на четирите кръга. Обмяна на технологии? Извинете, но Ducati правят 1,2 литров двигател с над 190 к.с., а VW вади 105 к.с. от същия работен обем и то с турбина.

От друга страна, да платиш над $1 млрд. само за възможността да разположиш разкъсващ емоциите мотор с потенциал за единични продажби в изумително минималистичен шоурум също не звучи разумно. Все пак $1 млрд. е цената, която Facebook наскоро плати за фирма, създала приложение за iPhone с 35 млн. готови да плащат потребители. А годишното производство на Ducati се колебае около 40-те хил. бройки.

От маркетингова гледна точка цената изглежда разумно. Ducati ще добави истинско duende в технократската сърцевина на Audi. Успехите на италианската марка в Moto GP със сигурност ще бъдат щамповани от четирите кръга на немците. Ще ни кара да смятаме, че Audi в гаража и Ducati пред него е сбъднатия сън на асфалтовия наркоман. И прочее бла-бла за $1 млрд.

Истината обаче е съвсем прозаична. През 1995 г., шефът на VW Фердинанд Пиех изпуска възможността да купи Ducati буквално за жълти стотинки. Твърди се, че оттогава австрийската акула винаги се оглежда за подобна възможност. Днес, ръководеният от внука на Фердинанд Порше концерн VW Group се къпе в пари и за Фердинанд Пиех няма нищо по-лесно от това да извади въпросния $1 млрд. За да получи дългоочакваната си играчка.

Оказа се, че грешим. Отговорът на въпроса „Защо Audi купиха Ducati?” действително е „Защото могат!”

Място за притеснение обаче няма. Ducati е в сигурни ръце. Само си спомнете за Lamborghini, които през 1997 година бяха успели да продадат общо 209 бройки от единствения си модел Diablo. Днес продават по над 1500 коли от моделите Gallardo и Murcielago. И тази цифра ще подскочи в пъти, когато на пазара излезе и SUV с емблемата на разярения бик. Италианците със сигурност ще получат достъп до безценно know-how и върхови технологии в производството.

Мегаломанското изпълнение на Фердинанд Пиех със сигурност е предизвикало нервен пристъп на някой в Щутгарт. Причината е дългосрочното партньорство на AMG с Ducati. То трябваше да бъде незабавно прекратено, тъй като Ducati стана собственост на един от най-върлите конкуренти на Mercedes. На въпроса «Защо Mercedes не наддава за италианската мотоциклетна фирма?» суховатият отговор гласи: «Ние сме фокусирани единствено върху производството на автомобили». Защо? Може би, защото така трябва. Всъщност, няма как да знаем.

Tags from the story
, , , , ,
More from Бранимир Николов
Infiniti Essence: Есенцията на скоростта
Бъдещият собственик на Essence ще се характеризира с изключителна самоувереност, лишена от...
Read More