BMW Zagato Coupe: Кой иска да си купи легендарно минало?

Запознайте се с BMW Zagato Coupe. Неформален наследник на автомобил, който BMW никога не са правили. И съжаляват за което. Но по-важното е, че виждаме истинско Zagato. Леко странен, някак неочакван. Но винаги с торпедо, дълго колкото половин пресечка, с прословутите двойни извивки на покрива и всичко това е увенчано от доволно къса задна част.

Без значение кой какво говори по адрес на баварците, трябва да знаем, че BMW са безусловен лидер. В класацията на бизнес списанието Forbes, баварската марка е най-скъпият от всички автомобилни брандове, нейните коли са най-продаваните в премиум сегмента и към това трябва да добавим, че от многотиражките са най-вълнуващите за каране. Плюс това BMW са най-печелившата автомобилна компания с гръмовно висока норма на печалба, като по този показател отстъпват единствено пред Porsche.

С две думи – баварците имат всичко в този бизнес. Без едно. Легендарно минало. Невзрачни машини преди Втората световна война, известни успехи в дизайна на авиационни двигатели и труден рестарт през 50-те години на миналия век. На сметката на BMW няма спортни успехи, които да превърнат марката в легенда, каквато е гордостта на Ferrari и Mercedes.

Нетипично за баварците, те демонстрират впечатляващо отсъствие на системност в своите спортни програми. През известни периоди марката присъства в рали Дакар и обиколката на остров Ман чрез своите автомобили и мотоциклети, а епизодичните участия в 24-те часа на Льо Ман и Формула 1 не са достатъчни да изковат легендарното спортно минало, от което топ марка като BMW се нуждае.

Ето тук италианците от Zagato могат да са изключително полезни. Техният почерк и автентичното им състезателно минало могат да изковат един легендарен автомобил. В него ще има история, ще има успех, ще има стил, ще има и лукс. Уникалността обаче ще доминира над всички тях. И BMW ще изпъкнат на този терен, както никога.

Запознайте се с BMW Zagato Coupe. Неформален наследник на автомобил, който BMW никога не са правили. И съжаляват за което. Но по-важното за този уникат е в това, че той е истинско Zagato.

Леко странен, някак неочакван. Но винаги с торпедо, дълго колкото половин пресечка, с прословутите двойни извивки на покрива, като всичко това задължително е увенчано от доволно къса задна част. Това е рецептата за истинското GT купе от Zagato. Ще го видите във всички класически и модерни Aston Martin, Alfa Romeo, Lancia, Bentley, Ferrari и Maserati вдъхновени за нов живот от това дизайнерско студио.

Дебютът на BMW Zagato Coupe беше на най-ексклузивния конкурс за красота. Concorso d’Eleganza Villa d’Este е сред малкото събитя, посещавано от много и изключително красиви жени, но колите там са безапелационно по-привлекателни. Като основен спонсор на конкурса за класически автомобили, провеждан край италианското езеро Комо, BMW изпъква с презентацията на уникална машина като Zagato Coupe.

Тя е ръчно изработена във фабриката на Zagato в Милано. Базовата механика е на BMW Z4 в най-горещото му изпълнение – sDrive 35 is. Този индекс означава 340 к.с., получени от класически, 3-литров редови шестак, гарниран с двойно турбо. Великолепното успява да бъде още по-добро с преработка на двигателя, увеличаваща мощността му до 400 к.с.

Върху тази технологична платформа дизайнерите могат да се развихрят свободно. И BMW Zagato Coupe получава интересна орнаментика. Запазената марка на всяко BMW, „бъбреците” пред радиатора са с нова форма, изпълнена с множество „z” – запазената марка на Zagato. Същия символ виждаме и под декоративните въздуховоди, разположени зад предната гума. Фаровете са някак потънали в каросерията, сякаш за да оформят решителната физиономия на колата. Това усещане се подкрепя и от агресивно оформените дифузьори в предната броня.

Отстрани доминира секси извивката над задния калник, която като небрежен щрих се влива в гредата разделяща задното стъкло. Това обаче не е най-интересният момент в дизайна на BMW Zagato Coupe. Интригата е в линията на страничните прозорци, чийто финал далеч не е класическата за баварците извивка на Хофмайстер. Тя е нещо, което присъства във всяко BMW и замяната й с класическа италианска линия ни изненадва.

Като всяка ръчна изработка, тази съперничи на най-ексклузивните автомобили. Само каросерията е обработена с 6 пласта боя, като в това не се включва грундирането и финалното запечатване с 2 слоя лак. Основният цвят на каросерията е плътно черно, покрито от блещукащ сребърен металик. Върху тях са нанесени 4 свръхтънки пласта специално създадена за случая червена боя. Така се получава това, което Zagato наричат с прелестното име Rosso Vivace / Живо червено. В зависимост от фактори като осветлението и настроението, BMW Zagato Coupe може да бъде от ярко до тъмно червено.

Интериорът носи белезите на цялата стилистика за разлика от наличието на кутия за шапки (да точно така, кутия за шапки). Без значение до каква степен този аксесоар носи духа на belle époque в един расов автомобил няма, просто няма място за кутия за шапки. Извън нея получавате също толкова стилна кожена чанта за път, изработена от същите материи, с които е облечен интериора. Черно, червено и сребърно са цветовете отвътре, като акцентите са червени бродерии с буквата „z”.

Не може да отречем, че резултатът от сътрудничеството между BMW и Zagato е много добър. Въпреки това ни се иска баварците да показват по-скоро футуристичните прототипи като BMW Gina и BMW i8 Concept, с които подчертаха дебело имиджа си на модерната технологична легенда. Тяхната автентичност е там.

Tags from the story
, ,
More from Бранимир Николов
БМВ 5 серия е автомобил на годината в България
БГ Автоблог е на мнение, че българската награда на БМВ 5 серия...
Read More