Не, благодаря

Неправилното паркиране в момента се санкционира почти толкова строго, колкото ще се наказва отнемането на предимство на пешеходна пътека. Извинете, но едното е елементарен административен рекет, а другото е защита на човешкия живот. Не, благодаря.

Българският парламент се готви да приеме поредни поправки в Закона за движение по пътищата, от които се очаква „Войната по пътищата” да бъде прекратена. С извинения за клишето, но пътят към ада и в този случай е постлан с добри намерения.

Освен тлъстата глоба и отнемането на книжката, този път сред наказанието за шофиране след употреба на алкохол влиза и конфискация на автомобила. За колкото време преценят съответните органи.

Принципната позиция на БГ Автоблог е, че алкохолът и шофирането са кофти комбинация и законодателят правилно е преценил, че тя е недопустима. Кофти комбинация са волната преценка на контролния орган с правото за прилагането или неприлагането на определени санкции.

Едното е тъпотия, от която фаталния изход е твърде възможна опция. Другото е обещание за корупция, своеволие и в крайна сметка, ощетяване не толкова на пиянките зад волана, колкото на всички останали шофьори.

За корупция, защото колкото по-строга е една санкция, толкова по-голям е и корупционният натиск срещу нея. С такъв натиск трябва да се справи полицай, напр. с ІІ степен, чиято заплата е 472 лв. плюс надбавка за длъжност от 212 лв. Без да отчитаме качеството на живот, който месечно в България може да се купи с 350 евро, ще отбележим, че на нарушителя ще му бъде съществено по-евтино да предложи половин полицейска заплата рушвет, отколкото да плати много по-високата глоба, да изтърпи лишаването от книжка и да понесе загубите от конфинскуван автомобил. Като за конфискуваната кола е ясно, че няма никаква гаранция, че ще бъде получена във вида, в който е отнета. Справка – гледката пред всяко РПУ и паркинга на следствието. Не, благодаря.

Законът предвижда още общините да монтират таймери на натоварените кръстовища. Дефиниция за натоварено кръстовище обаче няма. Така, най-натоварения светофар в Попово ще трябва да има брояч. Това обаче не важи за най-натовареното кръстовище в средно голям панелен квартал в град като Варна. С тези поправки в закона, една община де факто ще сложи някъде един брояч и де юре мярката ще е изпълнена. Не, благодаря.

В цялата какафония, депутатът от ГЕРБ Емил Димитров (този, който внася поправки в закони, които съвсем случайно го правят по-богат) предлага МВР да конфискува автомобили с наложен запор от частен съдия изпълнител. Което на прост език означава, че държавата ще върши работата на частните бирници. Не, благодаря.

Тук стигаме до основния проблем, от който депутатите по обективни причини не страдат. Не санкциите в България са леки. Прилагането им е проблемно. То е избирателно и несистемно.

Всички знаем, че има хора, за които правилата не важат и го виждаме твърде често. В същото време, често пъти ни се струва, че санкциите които търпим за елементарни нарушения са по-сурови от разумното. Неправилното паркиране в момента се санкционира почти толкова строго, колкото ще се наказва отнемането на предимство на пешеходна пътека. Извинете, но едното е елементарен административен рекет, а другото е защита на човешкия живот.

Не, благодаря.

More from Бранимир Николов
Новото Porsche 911: Решлифованият диамант
Може да го наречете сизифовско усилие, но Porsche наричат този половинвековен цикъл...
Read More