Peugeot 508 RXH: Мнозина ще я харесат, малцина ще я купят

Хибридите може да са страхотна идея, но нека бъдем честни – те са скучни за каране, освен ако мисията в живота ни не включва събирането на виртуални зелени листенца като награда за икономично шофиране. Но ако бъдат съчетани с модерен турбодизел, който заедно с електромотора постига обща пикова мощност от 200 к.с. ще получим кола, която е най-малкото интересна.

Какво ще стане, ако вземем хибридното задвижване на един Prius, боди кита от Volvo XC 70, двойното предаване на едно Audi Quattro, и комбинираме с френски дизел? Peugeot демонстрират с новото 508 RXH. А ние се срещаме с първото в света дизел-хибридно комби с двойно предаване. Което няма нищо общо с Prius, XC 70 и Quattro, освен уникалната комбинация на характерните им черти.

Хибридите може да са страхотна идея, но нека бъдем честни – те са скучни за каране, освен ако мисията в живота ни не включва събирането на виртуални зелени листенца като награда за икономично шофиране. Но ако бъдат съчетани с модерен турбодизел, който заедно с електромотора постига обща пикова мощност от 200 к.с. ще получим кола, която е най-малкото интересна. Peugeot 508 RXH разчита на Hybrid 4 технологията на PSA (Peugeot Citroen), която комбинира най-ефективният двигател с вътрешно горене и огромната тяга на електрическото задвижване. Французите са достатъчно интелигентни, за да я проектират така, че да бъде закачена към задния мост на почти всичко, което произвеждат. Вече я има в Peugeot 3008 и Citroen DS5.

Концепцията на автомобила предвижда задвижване на предния мост от дизелов мотор, докато електродвигателя върти задните колела. Софтуер превръща това комби в 4х4 машина с възможности. Те са дебело подчертани с по-високото окачване и SUV украси. Така получаваме хибридно кроскомби, интересна алтернатива на малките всъдеходи.

Peugeot 508 RXH е лайфстайл автомобил, в който има истински живот. Високотехнологичен и в същото време практичен. Това е обещанието. Но доколко то е изпълнено?

Отвън
Безспорно Peugeot 508 RXH лепи погледите. Минувачите се заглеждат, шофьорите я бройкат по светофарите. Освен, че е различен и е тотално нов за марка като Peugeot автомобил, той действително изглежда много добре. Дизайнерите успешно са съчетали елегантния силует на 508-та с пластмасовите раздувки на кроскомбито. Предната броня е изцяло променена, като върху нея вече доминират 6 LED халогенни светлини, създаващи истински спектакъл, ако отключите колата нощем.

Отвътре
Интериорът е скъпарската версия на това, което можете да получите от седан в D сегмента, гарниран с лайфстайл нотки като оранжевите бордове по таблото. За сметка на това, сглобката търпи известни критики, като особено досаден е потропващия подлакътник между предните седалки. 508 RXH се предлага с head up дисплей, малко стъклено екранче, върху което се проектира моментната скорост. Класифицираме го като невидимо за шофьори с ръст над 1,9 метра, тъй като не успяхме да намерим откъде се регулира (ако изобщо има такава възможност).

На пътя
Колата е достатъчно стабилна в завой с ясно изразена склонност към недозавиване, но само ако бъде невъзпитано пришпорена. Спирачките са ефективни, но високата маса (1770 кг.) си казва думата при екстремно спиране. Хибридното Peugeot е с 5 см. по-голям просвет в сравнение със стандартното комби на модела 508 като по този начин колата може безпроблемно да премине над препятствия с височина до 18,5 см.

Всеки дизелов хибрид на PSA се екипира с пилотираната механична трансмисия на френския концерн. Също така, всеки автомобилен ентусиаст презира този механизъм. Бърз разговор с представители на марката показват, че той намира радушен прием сред дамите. Французите залагат на него, тъй като е евтин за производство и може да замени автоматичната скоростна кутия. Основният недостатък на тази трансмисия е бавното и непредвидимо превключване на предавките. Ще признаем, че в Peugeot 508 RXH, роботизираната скоростна кутия е много по-добра от това, което PSA предлагаха преди десетина години. Но тя все още е грандиозен компромис в сравнение с модерните трансмисии с двоен съединител и класическите автоматици.

Хибридната технология
508 RXH предлага 4 режима на шофиране: Auto, Sport, ZEV (zero emission vehicle) и 4WD. Те се избират чрез контролер до скоростния лост и при стартиране на автомобила той винаги е в автоматичен режим. Французите са го програмирали като най-екологичния режим с постоянен баланс между икономична работа на двигателите и зареждането на батериите. Той допуска и движение само в електрически режим. Практически това означава, че ще имате спъната кола, която реагира бавно, ще сменя предавките в ниските оборотни диапазони, но за сметка на това ще бъде максимално икономична.

Sport режимът е друга история. С него колата не се превръща в агресивен дизелов лъв, но определено е увлекателна за каране. По-бърза смяна на предавките, малко по-високи обороти и едновременна работа на дизеловия и електрическия мотор (450 Нм) в името на максимум динамика. Тя не може да те втрещи (ускорение от 0-100 км/час за 9,8 сек.), но е много далеч от определението „умряла работа”. По обективни причини, 4WD режимът е подходящ през зимата, при него работят и двата двигателни моста. Ако завъртите контролера в посока ZEV, това означава, че 508 RXH ще се движи само на ток. Пробегът и скоростта са сравнително ниски в този режим, съответно 4 км. и до 70 км/час. Ускорението е бавно (все пак мощността на електродвигателя е само 37 к.с.), но съвсем достатъчно за безпроблемно участие в градския трафик.

Практичността
Тя е съизмерима с практичността, която получаваш от всяко модерно комби, като в добавка получаваш и кросроуд възможности. Вградената в задния мост хибридна технология отнема известно количество от багажното пространство (400 л. под кората), но от ръба на 5-та врата до задните седалки има над 1 м. Напълно достатъчно да събереш покупките от ИКЕА, че и отгоре. Обикновени пластмасови куки в багажника са толкова елементарни и толкова полезни, че могат да изпълнят с радост всеки, който се грижи за пазаруването вкъщи.

Икономичността
Тук Peugeot 508 RXH би трябвало да е най-силно, но практиката показва други резултати. От френската компания твърдят, че тяхното кроскомби екипирано с дизелов и електромотор предлага разход на гориво от 4 – 4,2 л./100 км., в зависимост от режима на шофиране (градски, извънградски и смесен). Реалността обаче е много далеч от тези цифри. Тест-драйвът на БГ Автоблог даде резултат от малко над 7 л. дизел, което е с над 60% повече от обещаното. Дори да приемем, че шофирането на 508 RXH е било с много газ, не можем да скрием, че при движение по права линия с 80 км/ч. и то при икономичния режим Auto, трип компютъра показва моментен разход на гориво от над 6 л. дизел. Това е твърде много и поставя под въпрос икономическата логика при покупката на дизелов хибрид от алианса PSA.

Цената
Тя е безспорно висока малко над 80 хил. лв. с ДДС за щедро екипираното като базов модел Peugeot 508 RXH. С готини екстри като панорамен стъклен покрив, кожен салон, цвят металик, 18 цолови джанти и hi-fi стерео от JBL, цената бързо може да подскочи до 91 хил. лв. А това са много пари. За които вече стана ясно, че няма как да бъдат избити от нисък разход на гориво. От друга страна не сме чували за технологични пионери, които продават евтино.

Става или не
Peugeot 508 RXH е не просто страхотен семеен автомобил. Той е много повече от това. Макар да е изграден от разумни компромиси и няколко излъгани обещания, тази кола е истински смела машина. Която мнозина ще харесат, но малцина ще купят.

More from Бранимир Николов
Renault Alpine – трийсетина години по-късно
  Повечето вероятно са забравили, че французите от Renault правиха свръхпотентното купе...
Read More