Aston Martin Vanquish: Новата играчка на Бонд

Джеймс Бонд и Aston Martin винаги са се радвали на хармонични отношения. Без значение дали говорим за Пиърс Броснан, Роджър Мур, Шон Конъри или Даниъл Крейг – агент 007 почти винаги е зад волана на Aston Martin. Желателно е той да бъде 12 цилиндров.

Джеймс Бонд и Aston Martin винаги са се радвали на хармонични отношения. Без значение дали говорим за Пиърс Броснан, Роджър Мур, Шон Конъри или Даниъл Крейг – агент 007 почти винаги е зад волана на Aston Martin. Желателно е той да бъде 12 цилиндров.

Бонд, Джеймс Бонд има повод за умело прикрита радост. В гаража на Кю ще влезе нова играчка и това е новият Aston Martin Vanquish. Автомобилът, който ще поеме флагманската позиция във флотилията на британската марка от вече отиващия си DBS.

В чест на истината, новият Vanquish е трудно да бъде наречен изцчяло нова кола. По-скоро говорим за еволюция, обхванала почти всичко. Отсъствието на генерални промени се вижда ясно от силуета, който остава близък с този на отиващия си DBS. Макар и с повече мощност, идентичен е и V12 двигателя, проектиран в сътрудничество с Cosworth.

Ходовата част стъпва върху алуминиевата конструкция на DBS, която при новият Vanquish получава огромно количество карбонови структури. От карбон са всички панели, изграждащи каросерията, както и част от декоративните елементи в интериора.

Vanquish разчита на добре познатият 5,9 литров V12 бензинов двигател, който е монтиран с 15 см. по-ниско в сравнение с DBS. Това допринася за по-добър център на тежестта, респективно по-добра стабилност. Мощността му е 565 к.с., а максималният въртящ момент е 618 к.с. Тези стойности са с около 10 на сто по-добри от постигнатите при отиващия си Aston Martin DBS.

Между двигателя и купето е разположен звукоизолационен материал, който значително редуцира звука от мотора. Това се вписва успешно в етикета „супер гранд турер”, който Aston Martin залепят върху новия Vanquish.

От друга страна, новият любимец на Бонд, Джеймс Бонд отстъпва със 165 к.с. пред мощността на основния си конкурент – Ferrari F12 Berlinetta. Въпреки това, от Aston обявяват ускорение от 0-100 км/час за новия Vanquish от точно 4 сек. – напредък в сравнение с 4,3 сек. за DBS. За да постигне този резултат, от Aston Martin са заложили на лаунч контрол. Важно е да отбележим, че това е първият път в историята на британската марка, когато неин сериен автомобил получава някакъв тип управление на сцеплението.

Англичаните са пестеливи по отношение на пътното поведение на автомобила, но Vanquish със сигурност ще е по-добър заради по-ниския център на тежестта и перфектното разпределение на масите между предния и задния мост от 50 към 50. Преработеното шаси е с 37% по-устойчиво на усукване, а воланът е по-бърз, за да направи атаката на завоите по-агресивна.

Пуристите няма да са доволни от отсъствието на механичната трансмисия, но реалността показва, че пазарът в този сегмент се интересува единствено от автоматиката. В случая това е 6-степенна трансмисия на ZF, която е екипирана със софтуер за ускорено превключване на предавките.

Цените на новия Vanquish стартират от около 285 хил. щатски долара. Това осигурява конкурентно предимство на Aston Martin пред Ferrari F12 Berlinetta, която пристига при първия си собственик срещу 330 хил. в зелено.

Изминаха едва 5 години от появата на Aston Martin DBS. От тогава досега конкуренцията стана все по-добра. Новият Vanquish разполага с нужното, за да заеме достойно своето място под слънцето. Но дали това ще бъде достатъчно, за да стигне на върха? Малко вероятно …

More from Бранимир Николов
За Ланчия, за “двумисъл” и за маскарадните костюми
Това е готин маркетинг, базиран на кампания в полза на обществото. Ланчия...
Read More