Крис Бенгъл: Цялостно творчество

Дори тези, които бегло се заглеждат в автомобилните форми със сигурност са чували за Крис Бенгъл. Дори и да не са, те много добре познават автомобилите, които е нарисувал. Дръзките линии на 7-ма серия на BMW от 2002 г. му докараха статут на „силно любен и мразен”...

Дори тези, които бегло се заглеждат в автомобилните форми със сигурност са чували за Крис Бенгъл. Дори и да не са, те много добре познават автомобилите, които е нарисувал. Дръзките линии на 7-ма серия на BMW от 2002 г. му докараха статут на „силно любен и мразен”, но той стана основа за един нов дизайнерски език на баварците. Благодарение на който BMW се превърна в глобален лидер в премиум сегмента. Все пак живеем във времена, в които всички искат да изглеждат големи и лоши.

Отговорникът за всичко това е американският дизайнер Крис Бенгъл. Той получи елитната награда за цялостен принос в автомобилния дизайн – Eye of Design (Окото на дизайна). Тя осигурява присъствие в много елитен и точно толкова затворен клуб. Отличието се връчва къщата на Едсел и Елеонор Форд в покрайнините на Детройт, а за него могат да гласуват само дизайнери, които вече са били отличени с този приз.

Така, Крис Бенгъл се присъединява към компанията на имена като Серджо Пининфарина, Джорджето Джуджаро и Уили Дейвидсън, който е виновен за безсмъртните форми на всяко Harley-Davidson.

More from Бранимир Николов
Новикоф и Ламур: Да намериш 15 млн. евро в ръждиви класики
Не знаем ти как ги виждаш нещата, но ние винаги сме смятали,...
Read More