Mc Laren P1: Следващата най-велика кола на планетата?

Преди 20-на години, McLaren F1 беше това, което Bugatti Veyron е днес. Безапелационно най-добрият спортен автомобил, мечтата на всеки човек с поне капчица бензин в кръвта. Днес, Рон Денис и компания показаха неговия наследник.

Една тайна спира да бъде тайна, в момента, в който за нея знаят трима души. Тази азбучна, макар и неприятна истина, ни изникна в главите, докато превъртахме отново шпионския скандал в сезон 2007 на Формула 1. След раздухването му до крайност и отварянето на личния мейл на Фернандо Алонсо, стана ясно, че двама приятели от техническите екипи на отборите на Ferrari и McLaren си разменят доста чувствителна информация. Утечката е с източник черните кончета и британците се възползват от нея. Стига се до там, че пилотите обсъждат информацията по електронната поща.

Разразилият се грандиозен скандал доведе до взаимни обвинения, дела и ефективни присъди. По това време Рон Денис, мениджърът на McLaren обяви, че напуска отбора си от Ф1. Двете събития никога не са били официално свързвани, но точно тогава той бе изловен в лъжа от президента на ФИА Макс Моузли. Резултатът беше, че McLaren изгуби всичките си точки в шампионата, а мениджърът на отбора Рон Денис се оттегли тихомълком.

А това беше фигурата, която в началото на 80-те, само за 4 години превърна McLaren от посредствен малък отбор в един от основните претенденти в борбата за титлата във Ф1. Рон Денис преживя и създаде почти всичко възможно в този спорт, включително епичната война между съотборниците Аертон Сена и Ален Прост.

Когато се раздели (или беше разделен) с големия автомобилен спорт, Рон Денис обяви, че ще се занимава с производството на екзотични автомобили под марката McLaren. И това прозвуча повече от обещаващо. Неминуемо ни върна спомена за легендарниия McLaren F1 – най-бързата кола на 90-те години, официален рекордьор в книгата на Гинес с максимална скорост от 372 км/час, забележете с активен прекъсвач. Без него, колата е по-бърза с двайсетина километра в час.

Тя беше истинско инженерно чудо, изглеждаше невероятно и са движеше така. Не приличаше на нищо, познато дотогава. Беше с 3 места, като воланът е разположен по средата, топлинните щитове на двигателя бяха изработени от злато, а настройките на ходовата част не репликираха пътното поведение на Ferrari или Lamborghini, както всеки би предположил, а търсеха ефекта, постигнат при Honda NSX. Която, между другото, бе настроена от най-добрият пилот в историята на Ф1 и част от отбора на McLaren – Аертон Сена. Пред тази кола, основните й конкуренти тогава в лицето на Ferrari F50 и Lamborghini Diablo изглеждаха като малката мис в големия град. Амбициозни, но неадекватни.

Преди 20-на години, McLaren F1 беше това, което Bugatti Veyron е днес. Безапелационно най-добрият спортен автомобил, мечтата на всеки човек с поне капчица бензин в кръвта. Днес, Рон Денис и компания показаха неговия наследник.

Запознайте се с McLaren P1 – следващата най-велика суперкола на планетата. Британците смело обещават най-добрият автомобил в света за писта и шосе. Принципно сме скептични към подобни претенции, но в случая говорим за екип, който вече е записвал такъв успех.

Това, което виждате на снимките не е реалната кола. McLaren показаха прототип, който опипва почвата преди появата на истинската машина. Очаква се това да стане в рамките на следващата година и когато се случи, тази кола ще въплъти в себе си половин вековен опит в пистовия автомобилизъм. Пред журналистите в Париж Рон Денис дебело подчерта, че преди 20 години McLaren са вдигнали летвата пред екзотичните автомобили с F1 и днешният P1 има същата задача.

Това обяснява защо технологичните детайли около бъдещия McLaren P1 са оскъдни. Няма информация за задвижването, като най-смелите слухове твърдят, че колата ще разчита на 3,8 литров, турбиниран V8 мотор с максимална мощност около 800 к.с. Към тях ще се добавят и 160-те к.с., които използваната във Ф1 система KERS може да генерира.

Слухове колкото искаш, но заявката от Уокинг остава една – създаването на най-бързата и най-ентусиазиращата кола, която можеш да изкараш на пътя или на пистата. Както споменахме – вече са го правили.

Това, което беше показано в Париж демонстрира два основни елемента от бъдещия P1. Дизайн и аеродинамика. Заедно с Ferrari, McLaren са единствените, които разполагат с най-високотехнологичните аеродинамични тунели, в които влизат коли, които някога ще получат регистрационни табели. В сравнение с тях, тунелите на останалите автомобилни компании са като тръба с обикновено вентилаторче. Резултатите, получени в тях не просто предпазват колата от излитане при скорост от над 300 км/час (тежкият 43 тона Boeing 747 – 400 се отлепя от пистата при скорост около 260 – 290 км/час), а осигуряват управлението й. Неслучайно, първите изображения на P1, публикувани от McLaren бяха мап картите от аеродинамичния тунел.

Само забележете дифузьорите в тройния сплитер отпред. Те загребват от въздушния поток, вкарват го под „кожата” на каросерията, плъзват го през предните спирачки, които от своя страна го изхвърлят във вратите. А сплитера в тях довършва обтичането през спирачките и ниската задна част.

Аеродинамиката на задната част е потресаващо сложна и това личи от пиршеството от орнаменти, които я украсяват. От капака върху централно разположения двигател, до дифузьорите в задната част, отвеждащи въздуха под колата. Към това трябва да прибавим и задължителния активен елемент в лицето на спойлер, който в една позиция ще прилепя задната част към пътя, а в друга ще играе ролята на въздушна спирачка.

Всички тези звънчета и камбанки са крайно интригуващи, но най-важното парче в пъзела „суперавтомобил от McLaren” все още липсва. А това е двигателят.

More from Бранимир Николов
Renault Clio TCe: Приятелче
Американците имат много готината поговорка, гласяща No replacement for displacement. С нея...
Read More