Парижки автосалон 2012: По-малкото не винаги е (в) повече

Тазгодишният автосалон в Париж ще се запомни с по-малко премиери и прототипи, по-скромни щандове, по-малко красавици около автомобилите и все така стръвна тълпа.

Безспорно това е един от топ 5 на автосалоните в света, но това не означава, че всичко, което той ни представи е изключително. И като количество и като качество.

Започваме с McLaren P1, който се превърна в звездата на подиума, макар да беше куха структура с произход мъгливия Албион. Безкрайно много „ах” и „ох”, както и ехидни коментари, че прилича на слабо известното GT купе ARTA Garaiya.

Продължаваме с Peugeot Onyx, което във форумите бе наречено „безвкусното прераждане на Jaguar XJ220”. Ние не сме чак толкова жестоки, но наистина не можем да разберем на кого му трябва да облече автомобилна каросерия в нелакирани медни листове, само за да гледа как зеленясват с времето.

Малкият Opel Adam е новата звезда на немската марка и от нея се очаква да повтори успеха на Mini и FIAT 500. Малкият градски автомобил определено е симпатяга, който пробва да се разграничи от ретрошика на неговите конкуренти. Въпреки това, подозираме, че бъдещите собственици на тази кола ще я купуват защото имат нужда от малка кола и защото по неизвестна за нас причина обичат Opel.

Porsche Panamera внезапно разцъфна и от грозна лимузина се превърна в атрактивно спортно комби. Колко голяма промяна може да донесе корекцията на една грешна линия! С тази кола, Porsche споделят откривателската емоция на многобройните почитателки на пластичната хирургия. Да им е честито!

BMW фокусират върху хибридни технологии и голфоподобни коли с предно предаване, докато в същото време продават като луди тежкарски автомобили със задно. И всичко това се случва под наслов „Радостта от шофирането”. Намираме подобни заявки за противоречиви и това е най-милата формулировка, която в случая може да бъде използвана.

Hyundai не блеснаха с нов модел, но пък обявиха завръщането си в световния рали шампионат WRC, който след напускането на заводските отбори на Mitsubishi и Subaru сякаш не може да постигне митичния си статус от едно време. Не, че корейците ще направят необходимото това да се промени, но в момента WRC има всичко на всичко три заводски отбора и общо 4 различни автомобила (Citroen DS3 WRC, Ford Fiesta RS WRC, Mini Countryman JCW WRC и Skoda Fabia S2000).

VW показаха концепцията си за новия Golf GTi. Мигновено след това по социалните мрежи плъзна снимка на предния макферсон, стиснат с колан и тресчотка, за да постигне ефекта на по-къса пружина. Умопомрачително инженерно решение, тип двойно-усукана тел. Единствено благоприличието успява да ни въздържи от коментар.

Mitsubishi отново демонстрираха липса на посока с премиерата на хибридната версия на новия всъдеход Outlander, който за разлика от колата, която заменя – прилича на дебела лелка. След спиране на продажбите на Lancer Evo, японците нямат нито една вълнуваща кола. Всичко е пластмаса и кофти дизайн. Истински тъжно за марка, създала машини като Eclipse, Pajero, GT 3000 и някой-спомня-ли-си Galant.

Chevrolet демонстрираха компактния всъдеход Trax, който е технологичен близнак на Opel Mocca и е толкова малък, че няма да се продава на американския пазар. Както и фейслифтирания Spark. Оставаме безразлични.

Париж бе домакин и на премиерата на обновения Ford Mondeo, който отново е глобална кола за марката. Това означава, че версиите за различните пазари ще бъдат почти идентични. За последно, Ford направиха това с първото Mondeo в началото на 90-те и по една или друга причина не повториха това упражнение. До днес.

Porsche демонстрираха пълноприводното 911 във версии купе и кабриолет (можеш да го различиш от стандартното само по третата стоп светлина, която свързва двете осветителни тела отзад), както и по-мощен дизелов Cayenne. Но истинската изненада беше великолепното комби на Panamera. След комбито Ferrari FF и 4-вратия Aston Martin Rapid, всички табута са срутени.

От своя страна Mini показаха поредната си макси кола. Този път това е Mini Paceman – двуврата версия на всъдехода Countryman. И двете коли са еднакво антипатични по две много прости причини. Първата е, че Paceman и Countryman са много далеч от размерите на автентичното Mini, а втората е, че собствениците му го купуват точно по тази причина. Толкова жалко …

Tags from the story
, ,
More from Бранимир Николов
Infiniti Essence: Есенцията на скоростта
Бъдещият собственик на Essence ще се характеризира с изключителна самоувереност, лишена от...
Read More