Shelby Cobra 289 FIA: The Widowmaker

Таблото на Shelby Cobra е окичено с хромирани часовници като коледно дърво. Далеч встрани от тази аналогова феерия на оборотомери, инструменти за температурата на водата и налягането на маслото, е разположен скоростомерът. Едва ли причината е тази, но стрелката с милите в час е бодната точно пред очите на пасажера. Сякаш за да му помогне да напълни гащите в правилния момент.

Ако търсиш истинска тръпка, качи се на Shelby Cobra. Усещането е като да се покатериш върху щатски V8, увивайки пръстите на ръкавиците си около нажежени до червено тръби. Стискаш с всички сили, защото животът ти зависи от това, а жегата отдолу те пари, защото тази огнехвъргачка под теб просто иска да те очисти.

И през 60-те години често пъти е успявала. Легендарната Shelby Cobra е отнела достатъчно животи, за да получи прозвището The Widowmaker. Тя носи печалната слава на колата, която превръща усмихнатите съпруги в покрусени вдовици. Опустошителна мощ от V8 двигател на Ford и леката алуминиева каросерия на британската АС често пъти са се превръщали в смъртоносна комбинация. Безопасността на Shelby Cobra е била на идентично ниво с това, което ще предложи сапунерка с ракетен двигател.

Това е колата, която превърна Карол Шелби в знаменитост. Това е колата, която беше по-бърза от Corvette – на състезателната пистата и извън нея. Макар да имаше феноменално ускорение за тези години (под 5 сек.), Shelby Cobra не успя да стане пазарен хит. От нея са произведени едва 1000 бройки.

За нас, този автомобилен хардкор е повече от вълнуващ. И в същото време ясно съзнаваме, че е практически несъвместим с всекидневието, заради липсата на свалящи се прозорци и на изолация от вибрациите и шума, както и заради доволно неудобните седалки. Не може да има изненада в пазарния неуспех на Shelby Cobra…

По тази причина, до наши дни са оцелели много малко от оригиналните машини. И тази липса се компенсира с т.нар. реплики – перфектни копия на иконичен оригинал. „Биячът на Корвети” вероятно е колата с най-много реплики. Различни фирми и ателиета предлагат клонинги на Shelby Cobra, изпълнени с каросерии от фибростъкло или метал с един или друг двигател. Но все пак, корените на този автомобил се знаят. И те са в ателиетата на Карол Шелби.

Запознайте се с Shelby Cobra 289 FIA. Класическата кола с модерната техника, компилирани в едно от наследниците на нейния създател. Служителите на наскоро починалият гуру на спортните Ford-ове успешно продължават мисията му с кола като тази – официално номерирана от Shelby American, Inc.

289 FIA е живото превъплъщение на легендата, която правеше обиколки по състезателните писти между 1962 и 1965-а. Под предния капак на черната каросерия, разсечена от искрящо жълта лента, гъргори Ford Racing Boss 302. V8 чудовището е с работен обем от 5,7 литра и генерира над 400 к.с. Дали са достатъчни да мотивират 1000 килограмовата каросерия? Ако кажеш, че тази кола е прекалено мощна, това със сигурност ще бъде подценяване.

Тестовият ни автомобил е Shelby Cobra CSX7000 289 FIA с базова цена от $79 995. Срещу тази сума получавате каросерия с гуми, за двигател и трансмисия ще платите отделно. Екстрите са малко на брой, но за сметка на това изкусителни – керамично покритие върху ауспусите, алуминиев дефлектор пред капачката на резервоара, класически външни огледала и разбира се, кожен салон. Те могат да бутнат цената леко нагоре, за разлика от мощното влизане на 5,7 литровия двигател Ford Racing Boss 302 и 5-степенната механична трансмисия Tremec T5. С тях тоталът възлиза на $133 215. Това е с двайсетина хиляди повече, отколкото бихте платили за чисто нов Corvette ZR1, готов да изоре асфалта, за да постигне мълниеносното си ускорение от 3,4 сек. за първите 100 км/час.

Срещу парите си Shelby Cobra предлага класически дизайн, който няма дори бегла прилика с каквото и да било на пътя. Все пак това е класически роудстър с предно разположен двигател и задвижване на задния мост. Моторът е зад предната ос, а седалките са изтеглени дълбоко назад. Непосредствено след тях започва изключително късия багажник. Повече от половин век тази рецепта е изпепеляваща красота, но инженерните решения, които я изграждат имат своята цел. И тя е брилянтно разпределение на масите от 48/52 между предния и задния мост.

Интериорът на този роудстър не предлага нищо повече от базова състезателна ергономия. Гигантският тунел на трансмисията разделя двете седалки доста далеч една от друга. Не може да се каже, че е неудобно, но имаш усещането, че краката са ти сбутани встрани. Седалките са автентично ретро, което усещане се затвърждава от липсата на класическите триточкови колани. На тяхно място битуват също толкова ретро колани с клипс, подобни на тези в самолетите. Тази препаска е единственото, което ще спре кражбата на тялото ти от центробежните сили.

Продължавайки класическото представяне, тблото на Shelby Cobra е окичено с хромирани часовници като коледно дърво. Далеч встрани от тази аналогова феерия на оборотомери, инструменти за температурата на водата и налягането на маслото, е разположен скоростомерът. Едва ли причината е тази, но стрелката с милите в час е бодната точно пред очите на пасажера. Сякаш за да му помогне да напълни гащите в правилния момент.

Между другото, скоростомерът е добавен в инженерния проект, за да удоволетвори щатските изисквания за лек автомобил, който може да получи регистрация. Оригиналната Cobra не го е предлагала.

Най-голямото ограничение на видимостта идва от сенника, закачен върху рамката на челното стъкло. Липсата на покрив и ниската позиция дават възможност да погледнеш на трафика наистина отблизо. Точно обратното на това, което усещаш докато караш двутонен всъдеход. Воланът също е директен цитат от миналото с алуминиевата си конструкция и лакирана дървена облицовка. Въздушна възглавница? Шегувате ли се!

Както често се получава с класиките, всички странности бързо се забравят след завъртането на контактния ключ. След няколкосекундно задържане, V8-ът на Ford се събужда за живот, досущ като лъва на Метро Голдуин Майер.

Скоростната кутия на Tremec има много къси ходове, движението на скоростния лост е предвидимо, а съединителят отлепя в точния момент. Звукът на двигателя не ти позволява да забравиш, че отпред постоянно се случват малки експлозии, трусовете от които вдигат прахта изпод гръмовно шумните ауспуси. Cobra е способна на истинско шоу дори и в самото начало.

В градския трафик този автомобил се кара лесно, но е далеч от перфектното. Воланът, естествено, няма серво и е относително тежък. Добре загрял от въртенето на геврека (ръкавиците са задължителни) можеш да посрещнеш жегата, която идва от двигателния отсек. Нещата могат да станат наистина горещи, ако в този момент слънцето дава най-доброто от себе си. Ситуацията може да бъде подобрена, но не чрез модерен климатик, а чрез най-обикновен вентилатор, разсейващ топлината от двигателя. Учудващо, той върши работа.

Когато здраво настъпиш V8-ка, този двигател реагира бързо. Мощността му е такава, че лесно можеш да превъртиш гумите и на ниски обороти. Но интригата идва след 5000 об./мин, когато този мотор е в стихията си. Оборотомерът няма червена линия, но не би погледнал дори и да имаше. Всичко се случва толкова бързо, а усещането е толкова директно, че няма как да пропуснеш точния момент за смяна на предавката. За да скочиш върху газта отново. Агресивното каране сякаш храни егото на Shelby и тя дивее всеки път, когато газта срещне пода на купето. И повярвайте, това представление е далеч от дискретното.

Окачването никога не е било силната страна на Cobra и половин век по-късно то е морално остаряло. Дори и с независима геометрия отпред и отзад, тази кола винаги е била трудна за удържане. Опърничавото поведение се изгражда от тежкия волан, бавното завиване и радиалните гуми Cooper G/T, които въпреки страхотния ретро шик с белите букви и огромната ширина, далеч не държат колата така, както една съвременна гума би се представила.

Цялата тази автентичност е трогателна, но 50 години по-късно бихме могли да се справим и по-добре. От друга страна, всяка модерна конструкция в Shelby Cobra би изглеждала нелепо.

Откъдето и да го погледнеш, малко са нещата за един автомобилен ентусиаст, които са по-опияняващи от свеж въздух в лицето, зловонието на нагретия ауспух и гърления рев на щатски V8 със зеещи дросели. След час обикаляне с тази кола се измъкваш от нея дяволски изтощен и с гигантска усмивка на лицето. Интерпретациите могат да са много.

Но истината е, че шофирането на машина като Shelby Cobra 289 FIA е лекция. Един академичен урок, който в максимална степен предава усещането да си зад волана на състезателна кола от 60-те години на миналия век. Със всички звуци, аромати, вибрации и необуздана мощ, които не ти позволяват да се отпуснеш дори и за миг. Някой ще каже (и ще бъде прав), че днешните компютъризирани спортни коли са по-бързи, но синтетичното им поведение ще те остави с празни ръце в сравнение, с това което ще вземеш от Shelby Cobra. Или тя ще ти вземе …

Дрю Филипс за Autoblog.com

More from Бранимир Николов
Другият бизнес на Rolls-Royce
Една от легендите около Rolls-Royce гласи, че когато колата се движи в...
Read More