Топ 6: Автомобилни уникати

Класацията на БГ Автоблог за уникати на 4 колела включва едно ултра рядко Ferrari, което всъщност не е точно, танкмобилът на щатския тв водещ Джей Лено, никога произвежданото BMW M8, което е трябвало да мери сили с черните кончета от Маранело. Свое място в класацията получава и Cadillac-ът на Обама, както и мокрият сън на един индийски махараджа ...

6. Колата-лебед Brooke

Историята на тази ретро халюцинация е следната. През 1910 г., британското ателие Brooke предава уникална поръчка на поредния си изключително богат клиент и това е първата и единствена по рода си кола-лебед. Автор на това чудо е британският инженер Робърт Матюсън, който успява да я продаде на махарджата на Набха. Всичко в това плантаторско возило е толкова лъскаво, излишно и претруфено, че ентусиастите от Mansory би трябвало да си водят записки. Върхът на сладоледа е, че този уникален, но все пак – автомобилен оксиморон, се превърна в една от звездите на свръхелитния конкурс за класически автомобили в Pebble Beach.

Колата-лебед е била събитие по улиците на Калкута, където е демонстрирала шокиращите си умения. Сред тях изпъкват музикалния ауспух, светлина за очите на лебеда и механизъм, който по неясно каква причина сипе варосана вода. Способността на колата–лебед да плюе от клюна си гореща вода обаче е напълно аргументирана – тълпата индийци е трябвало да бъде разпръсквана по някакъв начин. И това не е всичко. Колата-лебед има и своя мини версия – малка кола-лебед…

5. Кадилакът на Обама

Четириколесната версия на Air Force 1 е брониран Cadillac DTS, който всъщност е изграден от нула върху шаси на камион. Въпросното шаси, разбира се, е удължено, за да може да побере функциите на подвижен бункер, малък телеком и линейка.

Момчетата с тъмните очила от Сикрет Сървиз наричат тази кола с нежното определение „Звярът”. Той побира общо 7 души, винаги разполага с няколко банки кръв от кръвната група на президента и вратите му се движат с електромотори, тъй като са прекалено тежки. Светлината в салона винаги свети е изкуствена, тъй като стъклата са твърде дебели и не пропускат слънчевите лъчи. Разходът му на гориво е 29 л. безоловен бензин на 100 км.

4. BMW M8

BMW са направили една единствена М8. Идеята е била да се тества поведението на машина с баварската марка, която успешно да съперничи на Ferrari. Тя е била оборудвана с полиран от M-дивизията V12 двигател.

Белите якички обаче убиват този автомобил, тъй като решават, че той няма да намери достатъчен пазар, който да оправдае инвестициите в разработката и производството му. Така, единствената BMW M8 остава дълбоко в складовете на мюнхенската компания, докато споменът за нея не бе изтупан от прахта преди няколко години. Машината бе показана официално пред журналисти през 2010 г., над 20 години след нейното създаване. Жалко, че е уникат.

3. Maybach Excelero

Maybach е мъртъв, но Excelero не е. И никога няма да бъде. Това е уникат, създаден с две цели. Едната е да тества високоскоростни гуми, а другата е да демонстрира докъде може да бъде напомпан V12 мотор на Mercedes-Benz. Успешно!

Maybach Excelero е с двойнотурбиниран мотор, чиято максимална мощност е около 700 к.с. Смята се за наследник на Maybach SW 38 от началото на миналия век, който също е бил ползван от Fulda за тестове на високоскоростни гуми. Excelero придобива култов статус с появата си в клипа Lost One на Jay-Z и съвсем наскоро щеше да бъде продаден за $8 млн.

2. Pinifarina P4/5

Всеки автомобилен ентусиаст ще бъде щастлив да се докосне до Ferrari Enzo. Най-доброто от най-добрите. Освен, че изглежда фантастично, тази кола е с репутация на безкомпромисна машина.

Изглежда, щатският богаташ Джейк Гликенхаус не е бил пленен достатъчно от чара на Enzo. Интелектът и парите му го карат да поиска от Pininfarina да конструират изключителен уникат върху техниката на Ferrari Enzo. Така се ражда Р 4/5. Едно от най-красивите Ferrari за последните няколко десетилетия. И то е произведено в един единствен екземпляр.

1. Танкмобилът Blastolene Special

Има нещо психопатично в това да изтръгнеш двигателя на танк и да го имплантираш в автомобил. Уникатът в момента е собственост на Джей Лено, тв водещият, чиято колекция от автомобили може да разплаче и султана на Бруней.

Blastolene Special разчита на двигател от танк М47 Patton, чиято мощност е 800 к.с., въртящият му момент е 2120 Нм, а теглото само на мотора е колкото на цял VW Beetle. Купето е изработено от блестящата ламарина на автобус Grayhound, от него е взета и трансмисията. След като Джей Лено купува това чудовище, той сменя скоростната кутия и задните спирачки, както и добавя два турбокомпресора, благодарение на които мощността на Blastolene Special става 1600 к.с., а тягата се измерва с 4100 Нм.

Майчице!

More from Бранимир Николов
Електрическото приключение на Куку и Пипи, в което би искал да участваш
Ти би ли си купил електрически Ситроен С-Zero на старо, който като...
Read More