Opel Astra GTC: Зашеметяващо красива

Запознайте се с Opel Astra GTC. Най-красивият Opel от CD насам. Молим феновете на сецесионовите Olympia и Kapitän за прошка, но наистина го мислим. GTC е най-лъстивия триврат хеч, който европейското автомобилостроене може да предложи днес. И ние го карахме, за да споделим дали отвътре е толкова добър, колкото и отвън.

Малко вероятно е да сте чували за Opel CD. Жалко, ако е така, БГ Автоблог веднага поправя този пропуск …

И припомня един от най-красивите автомобили, носили кръглата емблема, разсечена от светкавица. Opel CD е зашеметяващо купе, реализирано единствено като прототип. Формите му напомнят на Lamborghini-тата, нарисувани от Марсело Гандини, отдавна класифицирани като „непреходна класика”.

Днес Opel смело нахлуват в полето на естетиката. Утилитарните машини получават въодушевяващи одежди, които няма как да бъдат сгрешени. Новият почерк на марката, стартирал с Insignia (Автомобил на годината за 2009 г.) беше продължен с новата Astra, но истинското му лице виждаме с нейното купе.

Запознайте се с Opel Astra GTC. Най-красивият Opel от CD насам. Молим феновете на сецесионовите Olympia и Kapitän за прошка, но наистина го мислим. GTC е най-лъстивия триврат хеч, който европейското автомобилостроене може да предложи днес. И ние го карахме, за да споделим дали отвътре е толкова добър, колкото и отвън.

Дизайнът
Спор няма, че Astra J е един от най-привлекателните Opel-и през последния (поне) половин век. Колата изглежда добре във всичките си каросерии. Естестиката продължава и в интериора с плавни линии и хармонични конструкции. Изобилието от копчета и бутони може да бъде объркващо, но Opel Astra GTC е достатъчно гостоприемна, за да може бързо да си паснете.

Технологиите
Тук си струва да се говори за два елемента: активното окачване FlexRide (за което разказахме при ревюто на 5-вратата Astra) и адаптивните светлини. Последните могат толкова много, че те карат да се замислиш за точката, до която стигат технологиите при масовите автомобили. Автоматично включване и изключване – да. Автоматично преминаване на къси и дълги в зависимост от осветеността – да. Автоматично минаване на къси при наличие на коли пред или срещу теб – да. Следване на завой – да. Автоматичен реглаж на височината на светлините – о, да!

Адаптивните светлини са атрактивна играчка, но имат нужда от още прецизност при сканирането за автомобили в твоето платно. Докато системата се колебае се получава така, че шофьорът пред теб вижда, че му светкаш в огледалото. Иди му обяснявай, че изкуствения интелект брои луксовете светлина…

Окачването
Предното окачване е идентично с това на Insignia OPC. Охоооо, това обещава щедри възможности в завоите и да, обещанието е изпълнено. Дори и със зимни гуми, Astra GTC се справя добре с агресията в завоите. Най-важният тест за един масов автомобил е предвидимостта и Astra го минава с отличен. Това не е достатъчно за теб? Ще трябва да почакаш за OPC версията.

Търсиш комфорт? FlexRide окачването има два режима – Sport и Tour. Настройките на GTC обаче не превръщат режима Tour в истински меко и плавно преживяване. Стегнатата ходова част остава такава и при Tour.

Двигателят
1,6 литров бензин с турбо и 180 к.с. звучи като обещание за много забавни моменти. Не точно. 4-цилиндровият двигател е вълшебен в ниските обороти (тук е турбопълненето), ленив в средните и ангажиран при високите. С изключение на турбо изживяването, този мотор е някак синтетичен и сякаш затормозен от теглото на автомобила. Което в същото време не е изумително високо – 1400 кг.

Динамиката
Подходяща, но бихме искали повече. Имаш усещането, че 180 к.с. трябва да са по-пъргави. От друга страна, ускорението от 0-100 км/час се случва за 8,3 сек., които не са много, но пък не са и малко. Еластичността е на приемливо ниво, но й липсва характер.

6-степенната механична трансмисия е чисто удоволствие. Предавките влизат като „у дома”, ходът на лоста е точно толкова дълъг, колкото трябва, а предавателното число на 6-та осигурява приемлив разход на гориво.

Става или не
О, да! Убедени сме, че не сте очаквали толкова много от Opel. Чудесен дизайн, предвидимост, атрактивни и полезни технологии, надеждност и добра цена (43 545 лв. за ниво Sport с 1,6 литровия мотор във версия със 180 к.с.) е много добра сделка. Държим да подчертаем, че това не е спортна кола, нито претенциите й са такива. Тя е много приятен спътник в ежедневието, който освен, че изглежда чудесно се държи по същия начин.

Tags from the story
, , , , ,
More from Бранимир Николов
Новият Jeep Cherokee: Любов или Омраза?
Новият Jeep Cherokee ще дебютира този месец на автосалона в Ню Йорк....
Read More