Кола на годината 2013: Номинации и прогнози

Оспорвана ще бъде тазгодишната борба за титлата Кола на годината в България. Традиционно, организаторите от Пресавтоклуб България посочват 5 номинирани автомобила, сред които се прави финално гласуване. Тази година до финалния кръг стигат общо 8 коли, тъй като резултатът от журналистическото гласуване даде равен брой точки на общо 4 автомобила. Изненада!

Оспорвана ще бъде тазгодишната борба за титлата Кола на годината в България. Традиционно, организаторите от Пресавтоклуб България посочват 5 номинирани автомобила, сред които се прави финално гласуване. Тази година до финалния кръг стигат общо 8 коли, тъй като резултатът от журналистическото гласуване даде равен брой точки на общо 4 автомобила.

Така в първата осмица за Кола на годината в България попадат: BMW 3 серия, Audi A3, Chevrolet Malibu, Citroen DS5, Peugeot 208, Peugeot 301, Renault Clio, Skoda Rapid.

снимки: Васил Николов, Sony NEX-5R

Коментар: Този път номинираните са толкова много, че обидени няма как да има. Извън състезанието остават единствено Toyota GT 86, Lexus GS 450h и BMW 6 Gran Coupe.

Прогноза за победител: BMW 3 серия
Ако се окажем прави ще е жалко, защото Skoda Rapid е много силен претендент (чудесно съотношение между цена и качество, ключово важно за пазар като България). По тази логика, Citroen DS5 със сигурност няма да спечели заради ренесансовата му цена, но арт нуво решенията в интериора са десетка отвсякъде. Те обаче не компенсират липсата на хидравлично окачване, с което оригиналният DS стана легенда. Renault Clio също не е за подценяване, но мненията за него са доста полярни.

В категория 4х4 има петима претенденти, което автоматично ги праща на финалното гласуване. И това са Great Wall Steed 5, Citroen C4 Aircross (близнак с Peugeot 4008), Hyundai Santa Fe, Mazda CX-5, Peugeot 508 RXH Allroad.

Коментар: Преди години в България се сглобяваха москвичи, сега се сглобяват великите-китайски-стени. Москвичите не бяха най-кошмарните коли за социалистическото си битие, но днешния Great Wall Steed 5 е истински кошмар в сравнение с останалите номинации.

Прогноза за победител: Mazda CX-5

Новият Hyundai Santa Fe е много силен претендент, но той е много повече магистрален крюизър, отколкото 4х4 машина. Не, че пълноприводната Mazda е по-потентна извън пътя, но акцентът при нея е върху Zoom-zoom усещането.

При вановете ентритата са само 3 в лицето на Dacia Lodgy, Ford B-Max и Opel Zafira.

Коментар: Тук няма интрига

Прогноза за победител: Opel Zafira
Струва доста повече и предлага доста повече и от Dacia и от Ford. Но въпреки това е възможно, някой от другите двама претенденти да дръпне напред именно заради ценовото си предимство.

В категория „Екологичен автомобил” имаме 4 номинации и това са Lexus GS450h, Opel Ampera, Peugeot 508 Hybrid 4 Sedan, Toyta Yaris HSD.

Коментар: Lexus-ът очаквано е вълшебен (ако не броим волана с апликации от дърво, изискващи шофьорски ръкавици), но скъп, без да е генерално нов. Peugeot 508 Hybrid 4 Sedan е иновативен, но не генерира реално спестяване, Toyota Yaris HSD е най-достъпното екопредложение за тази година, но е подходящо единствено за градско шофиране.

Прогноза за победител: Opel Ampera

Своите шансове има Toyota Yaris HSD, но Ampera е истински претендент. Безбожно скъп, но безпроблемно можеш да го заредиш с електричество в гаража и да отидеш с него на работа без да отделиш нито грам СО2.

Бележка от редактора: Преди да гласуват, членовете на Пресавтоклуб България направиха тестове на всеки един от претендентите в курорта Боровец. Това стана възможно с подкрепата на Sony Bulgaria и ЛКУОйл.

Втора бележка от редактора: Миналата година Пресавтоклуб България връчи награди на спонсорите си. Дано този конфуз не се повтори.

Трета бележка от редактора: Тази година, за Автомобил на годината в България гласува и представител на БГ Автоблог.

Четвърта бележка от редактора: Миналата година прогнозите ни се оказаха точни на 75%.

More from Бранимир Николов
BMW X5 – офроудър, но не съвсем
Гигантските SUV-та, които ние смятаме за всъдеходи понякога се разминават с това...
Read More